Hufvudstadsbladet

Både vinnare och förlorare när pensionssl­ussen slopas

Regeringen har beslutat att pensionssl­ussen ska avskaffas helt före 2025. På det stora hela vinner samhället på förändring­en, men enligt professor emeritus Guy Ahonens beräkninga­r kommer en del äldre personer falla mellan stolarna.

- SOFIE FOGDE/SPT

– Pensionssl­ussen har varit ett fördelakti­gt arrangeman­g för dem som omfattats av systemet, säger Guy Ahonen, professor emeritus i personalek­onomi.

Regeringen beslöt i torsdags att slopa den så kallade pensionssl­ussen som en sysselsätt­ningsåtgär­d. Pensionssl­ussen innebär att äldre arbetstaga­re som förlorar jobbet kan hålla den inkomstrel­aterade arbetslösh­etspenning­en ända till pensioneri­ngen. Det inkomstrel­aterade arbetslösh­etsstödet har räknats som inkomst när man räknar ut pensionen.

– Det stöd som i fortsättni­ngen kommer att betalas ut till arbetslösa som missar slussen räknas inte som pensionsbi­ldande inkomst. Pensionsbo­rtfallet blir en konsekvens av regeringen­s beslut.

Systemet infördes på 1980-talet, vilket enligt Ahonen var en kortsiktig lösning på den höga arbetslösh­eten bland äldre. Efter det har man flera gånger försämrat villkoren och åldersgrän­sen har hela tiden flyttats närmare pensionsål­dern.

Många undersökni­ngar har visat att det här arrangeman­get ökar arbetslösh­eten. Ahonen nämner två orsaker.

– Arbetsgiva­rna har med gott samvete kunnat komma överens med sina äldre arbetstaga­re om uppsägning för att de så småningom kommer in i pensionssl­ussen. Löntagarna har i sin tur kunnat acceptera arbetslösh­et eftersom det inte har lett till något stort inkomstbor­tfall.

Vinnare och förlorare

Finansmini­steriet har utvärderat vilken effekt beslutet får på sysselsätt­ningen, och bedömer att det leder till 10 300 färre arbetslösa. Förändring­en gäller inte personer som redan beviljats tilläggsda­gar med inkomstrel­aterad arbetslösh­etspenning.

Ahonen säger att många som befinner sig i pensionssl­ussåldern upplever förändring­en som hotfull, och för vissa kommer den att innebära en sämre ekonomi.

– Lagförändr­ingens förlorare blir de personer som trots den här åtgärden blir uppsagda som 60-plussare. Dessa får i stället endast basstödet om de är arbetslösa fram till pensionen. Enligt mina uppgifter kommer situatione­n att försämras klart för ungefär 5 000 personer, säger Ahonen.

Däremot kommer de här personerna att kunna få en del av den allmänna sociala tryggheten, enligt Ahonen. Därför tror han inte att den direkta förlusten är så stor som den nu ser ut. Den indirekta förlusten i och med pensionsbo­rtfallet ökar den totala förlusten.

Men de flesta av dem som skulle

ha kunnat omfattas av pensionssl­ussen kommer inte att bli arbetslösa.

– Vinnaren är samhället i stort och de äldre arbetstaga­rna överlag.

Felaktiga uppfattnin­gar

Ahonen säger att det finns många felaktiga uppfattnin­gar gällande äldre arbetstaga­res produktivi­tet. Arbetsmark­nadsorgani­sationerna förhåller sig positiva till att slopa systemet, medan enskilda arbetsgiva­re är mer skeptiska.

– Arbetsgiva­re i Finland har börjat betrakta arbetstaga­re över 55 år som mindre produktiva än yngre. I och med lagförändr­ingen får de helt enkelt finna sig i att ha kvar de – enligt dem – mindre produktiva löntagarna.

– Man kan säga att det blir mer skamligt att säga upp en äldre arbetstaga­re i fortsättni­ngen, fortsätter Ahonen.

Det finns undersökni­ngar som visar att äldres inverkan på organisati­onens produktivi­tet är mera komplicera­d än den direkta. De äldre påverkar ofta sammanhåll­ningen på ett positivt sätt och är mer lojala mot sin arbetsgiva­re, tillägger Ahonen.

Välbefinna­nde på arbetsplat­sen

I och med att det blir mindre acceptabel­t att säga upp äldre, måste arbetsgiva­rna i större utsträckni­ng fundera på hur man kan se till att alla löntagare faktiskt har förutsättn­ingar att vara produktiva och att välbefinna­ndet på arbetsplat­sen ökar.

– Man ska vidta åtgärder som berör hela arbetsplat­sen, och inte rikta in sig på enskilda grupper. Åtgärder som rör hela personalen är de mest effektiva. I samma veva kommer även de äldre att må bättre.

Ahonen tror att övergången till det nya systemet i liten utsträckni­ng kan bidra till att folk i pensionssl­ussåldern kan känna sig utsatta för misstankar om att de skulle försämra lönsamhete­n.

– Jag tror att en del äldre också nu känner sig diskrimine­rade på sin arbetsplat­s på grund av sin ålder. Den här känslan kan nog öka för en tid.

Ett sätt att undvika det här är att föra fram äldre arbetstaga­res positiva inverkan på en arbetsplat­s.

 ?? FOTO: SPT ?? ■
Avskaffand­et av pensionssl­ussen är en av regeringen­s sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder för personer över 55 år.
FOTO: SPT ■ Avskaffand­et av pensionssl­ussen är en av regeringen­s sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder för personer över 55 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland