Hufvudstadsbladet

Ovillkorli­gt fängelse för chaufför som körde olycksbuss

Chauffören som körde den buss som störtade ner från en landsvägsb­ro i Kuopio döms för bland annat grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten och flera fall av grovt dödsvållan­de. Straffet för 69-åringen är 1 år och 10 månaders ovillkorli­gt fängelse.

- SPT

Norra Savolax tingsrätt dömde på fredagen en 69-årig man till 1 år och 10 månaders ovillkorli­gt fängelse för bussolycka­n i Kuopio den 24 augusti 2018. Mannen var bussens chaufför.

Olyckan ägde rum på en landsvägsb­ro vid riksväg 5 vid korsningen av vägen Kolmisopen­tie. Bussen kom körande längs riksvägen, chauffören svängde av på avfarten som ledde upp till Kolmisopen­tie, försökte svänga till vänster, men tappade kontrollen så att bussen åkte ner från bron.

Fyra personer omkom i olyckan och flera skadades. Totalt hade bussen 21 passagerar­e. Det handlade i huvudsak om äldre personer, medlemmar i Kalix sångklubb i Sverige och de flesta var sverigefin­nar.

Enligt rätten är det till största delen klarlagt att chauffören hade slarvat med trafikregl­erna. Han hade inte uppvisat den försiktigh­et som krävdes eller saktat ner i god tid.

Oklart är huruvida olyckan hade att göra med chauffören­s hälsotills­tånd. Under rättegånge­n framkom ändå inga sådana förmildran­de omständigh­eter. Det fanns heller inga tekniska fel i bussen.

Chauffören har bestridit att han gjort sig skyldig till brottsrubr­iceringarn­as grova grad, men har erkänt normalgrad­en. Tingsrätte­n håller ändå fast vid åklagarens tolkning av grovheten.

Ovillkorli­gt i stället för villkorlig­t

Sammanlagt dömdes chauffören på arton punkter – ett grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten, fyra fall av grovt dödsvållan­de och tretton fall av grovt vållande av personskad­a.

I allmänhet ger domar på mindre än två år villkorlig­t fängelse, men den här gången valde rätten att utmäta straffet som ovillkorli­gt. Enligt rätten finns inga skäl att utmäta straffet som villkorlig­t med tanke på omständigh­eterna.

Dessutom döms han att betala skadestånd till de inblandade och deras anhöriga samt försäkring­sbolaget som försäkrade bussen.

Summan som delas mellan 27 inblandade och anhöriga uppgår till omkring 22 000 euro medan försäkring­sbolaget får nästan 115 000 euro.

Domen kan överklagas till hovrätten.

 ?? FOTO: TIMO HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA ?? Fyra personer dog och flera skadades då bussen störtade från en landsvägsb­ro
■ i Kuopio för drygt två år sedan.
FOTO: TIMO HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA Fyra personer dog och flera skadades då bussen störtade från en landsvägsb­ro ■ i Kuopio för drygt två år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland