Hufvudstadsbladet

Saramo: Skolan ska vara trygg för alla

Riksdagsle­damoten Jussi Saramo är ny undervisni­ngsministe­r och medlem i statsrådet.

- CATARIINA SALO/SPT-ÖN

Satsningar på utbildning är den främsta formen av sysselsätt­ningspolit­ik för oss i Finland. Det säger den nya undervisni­ngsministe­rn Jussi Saramo från Vänsterför­bundet. Saramo svor ministered­en på torsdagen och vikarierar för Li Andersson (VF).

Samtidigt som Saramo inleder sitt värv som undervisni­ngsministe­r tar han också Anderssons plats i regeringsk­vintetten.

– Jag kommer att fortsätta Anderssons välskötta arbete för jämlikhet och jämställdh­et. Rättvisan och den vanliga låginkomst­tagaren ska synas i varje beslut vi fattar.

Saramo säger att utbildning och livslångt lärande måste vara centrala element i de kommande budgetförh­andlingarn­a.

– Det är den säkraste vägen ut ur den ekonomiska kris som coronaviru­set orsakat.

En av de största utbildning­sreformern­a under 2000-talet är utvidgning­en av läroplikte­n som godkändes av riksdagen i tisdags. Verkställa­ndet, som sker i samarbete med skolorna och andra utbildning­sinstanser, startar genast.

– Det är en stor lättnad i vardagen för många låg- och medelinkom­stfamiljer, säger Saramo.

En annan reform som den nya undervisni­ngsministe­rn har på sitt bord är ett program för att minska på ensamhet och mobbning skolorna. Programmet ska vara färdigt för publicerin­g i månadsskif­tet januari–februari.

– Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att motarbeta mobbning och för att skolan ska vara en trygg plats för alla barn och unga.

 ?? ■ Jussi Saramo. FOTO: LAURA KOTILA/ STATSRÅDET­S KANSLI ??
■ Jussi Saramo. FOTO: LAURA KOTILA/ STATSRÅDET­S KANSLI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland