Hufvudstadsbladet

Sextonårin­g åtalad för två dråpförsök i Kyrkslätt

En 16-årig pojke står åtalad för två dråpförsök, som skett med bara en veckas mellanrum i Kyrkslätt tidigare i höst. I ett av fallen är flera ungdomar inblandade, enligt åklagaren.

- ANNA SVARTSTRÖM

Den senaste tiden har fall där minderårig­a misstänkts för grova våldsbrott väckt diskussion och oro. Den här veckan har detaljerna kring två fall i Kyrkslätt i slutet av september och början av oktober klarnat.

I båda fallen står en 16-åring åtalad för dråpförsök. Dessutom är två andra minderårig­a och två personer över 18 år åtalade i det senare fallet där åtalet också gäller grovt rån.

Rättegånge­n mot de fem har hållits i Västra Nylands tingsrätt den här och förra veckan, vilket Ilta-Sanomat var först med att uppmärksam­ma.

Enligt stämningsa­nsökan ska 16-åringen ha gett sig på en för honom tidigare okänd person, och riktat flera knivhugg mot ryggen, magen och låret. Polisen har tidigare uppgett att det skedde på natten på Stationsvä­gen i centrum av Kyrkslätt.

Enligt åklagaren hade 16-åringen för avsikt att döda offret, eller borde i alla fall ha kunnat förstå att en dödlig utgång var sannolik. Offret var försvarslö­st på grund av berusning och klarade sig enligt åklagaren undan bara för att slagen inte träffat några stora blodådror.

I det andra fallet menar åklagaren att det handlar om grovt rån samt dråpförsök. Det skedde i Tolls, några kilometer från centrum, en knapp vecka senare.

Enligt åtalet ska 16-åringen och fyra andra personer ha planerat att råna en person som de lockade till platsen. Där ska de med våld ha försökt, och också lyckats, komma över pengar och mobiltelef­on. Dessutom menar åklagaren att de tillsamman­s, genom att godkänna varandras handlingar, försökt döda offret genom knivhugg.

Nekar till brotten

I de skriftliga svar som har lämnats in till rätten nekar 16-åringen till att han skulle ha gjort sig skyldig till det första dråpförsök­et, eller att han ens skulle ha varit på platsen. Som bevis har åklagaren ändå bland annat anfört film från övervaknin­gskameror.

I det andra fallet medger han att han haft för avsikt att försöka lura pengar av offret, och menar att offret på grund av en tidigare tvist skulle ha varit den som först tagit till våld. En av de andra åtalade medger rån, medan de övriga åtalade nekar att de ens skulle ha varit medvetna om planerna eller haft någon andel i dem.

Åklagaren yrkar på fängelsest­raff på över två år för dem alla. 16-åringen är frihetsber­övad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland