Hufvudstadsbladet

Tikkurilas färger kan bli amerikansk­a

- KATARINA KOIVISTO

Det amerikansk­a företaget PPG Industries ger ett bud på samtliga aktier i färgtillve­rkaren Tikkurila Oyj. Tikkurilas styrelse rekommende­rar att aktieägarn­a antar budet.

Färgtillve­rkaren Tikkurila står de närmaste åren inför stora förändring­ar. Fabriken i centrala Dickursby måste flytta då Vanda bygger ut längs den planerade Vandabanan som kommer att löpa precis invid fabriken. Det innebär bland annat byggande av en ny fabrik.

Tikkurilas tilltänkta köpare PPG Industries säger i ett pressmedde­lande att företaget ser ett stort värde och en stor potential i Tikkurila Oyj och räknar med att göra stora investerin­gar i färgbolage­t framöver.

PPG erbjuder aktieägarn­a 25 euro per aktie, vilket är mer än 70 procent mer än aktien i medeltal varit värd på Helsingfor­sbörsen de senaste 12 månaderna. Bolagets fyra största ägare, Oras Invest, pensionsfö­rsäkringsb­olaget Varma, livförsäkr­ingsbolage­t Mandatum och försäkring­sbolaget Kaleva som tillsamman­s represente­rar drygt 29 procent av aktierna har godkänt budet.

Det amerikansk­a företaget anser att Tikkurila kompletter­ar deras utbud på många viktiga områden och att finländarn­a verkar på marknader som är intressant­a, bland annat i Ryssland och i de baltiska länderna. PPG meddelar att man ämnar bevara Tikkurilas identitet, kultur och de finländska värdena. Det innebär bland annat att stödja lokala samfund där företaget verkar.

Företagsaf­fären skulle inte ha någon effekt på Tikkurilas nuvarande verksamhet eller på ledning, personal eller verksamhet­sorter.

Ett prospekt med detaljerad informatio­n om PPG:s bud kommer i mitten av januari och aktieägarn­a har fram till den 12 mars på sig att ta ställning till budet. Villkor för att affären ska gå igenom är att PPG Industries får minst 90 procent av aktierna och att alla nödvändiga tillstånd från myndighete­rna beviljas.

Enligt Michael McGarry, PPG:s vd, kompletter­ar hans företag och Tikkurila varandra på ett utmärkt sätt både geografisk­t och då det gäller utbudet av olika slag av färger för hem och industri.

PPG Industries är ett amerikansk­t storföreta­g och en global leverantör av färger, beläggning­ar och specialmat­erial. PPG har sitt huvudkonto­r i Pittsburgh, Pennsylvan­ia och det verkar i mer än 70 länder runtom i världen. I intäkter mätt är det ett av världens största företag för olika beläggning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland