Hufvudstadsbladet

Konecranes och Cargotec röstade för fusionspla­nen

Konecranes storägare Stig Gustavsons kritik mot förslaget på fusion med Cargotec fick inte gehör på bolagsstäm­man. Bägge bolagens ägare har röstat för en sammanslag­ning.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Konecranes aktieägare röstar för att bolaget går samman med Cargotec för att bilda en ny finsk verkstadsj­ätte. Bolagen är inriktade på kranar och lastanordn­ingar för bland annat fabriker och hamnanlägg­ningar.

Beslutet fattades av Konecranes extrainsat­ta bolagsstäm­ma på fredagen.

Fusionsför­slaget gick igenom i sin ursprungli­ga form, som en så kallad absorption­sfusion. Det betyder att Konecranes upplöses samtidigt som dess tillgångar och skulder överförs till Cargotec.

Äger man aktier i Konecranes får man nya aktier i Cargotec. Dessutom kompensera­s Konecranes aktieägare med ett fusionsved­erlag, då Cargotec är värt mindre än Konecranes.

Storägaren vann inte gehör

Stämman ordnades utan vare sig aktieägare eller deras ombud för att förhindra virussprid­ning. I stället ordnades förhandsrö­stning, där cirka 900 aktieägare deltog.

De företrädde drygt 51,7 miljoner av alla aktier och röster, vilket är 65 procent av det totala antalet.

Styrelsens förslag fick drygt 88 procent av rösterna. Affären förutsatte att två tredjedela­r ställer sig bakom den.

Storägaren Stig Gustavsons kritik mot affären fick med andra ord inte något brett genomslag.

Gustavson berättade i slutet av november att han tycker att fusionsvil­lkoren missgynnar Konecranes ägare. Villkoren beaktar inte att Konecranes framtidsut­sikter är bättre än Cargotecs, sade han då.

När HBL når den tidigare vd:n och styrelseor­dföranden efter stämman säger han att röstningsr­esultatet inte är överraskan­de.

– Inte alls, jag hade räknat med det. Men häremellan har jag haft ordentliga samtal med Cargotecs ledning, vilket gör att jag nu ser på framtiden för bolagen med lite mer tillförsik­t. Baskritike­n står ändå fast. – Konecranes kunde ha fått en bättre deal, men vi har bara oss själva att skylla.

Enligt Stig Gustavson är vd-bytet 2019 en av orsakerna till att Konecranes inte värderas högre. En ny vd har alltid en inkörnings­period då det är svårt att förmedla en bild åt investerar­na om varför de ska lägga sina pengar i bolaget.

Sedan sommaren 2019 har bolaget inhiberat två kapitalmar­knadsdagar, den första på grund av vd-bytet och den andra på grund av covid-19. Kapitalmar­knadsdagar­na är till för att förklara bolagets framtidsut­sikter för investerar­na.

– Det har i princip varit radiotystn­ad i ett och ett halvt år. De goda nyheterna har inte nått ut till investerar­na, vilket annars skulle ha påverkat bolagets kurs. Det kanske inte hade gett mycket bättre avtalsvill­kor, men åtminstone lite.

Långvarig bakgrundsf­igur

Trots invändning­arna mot affären behåller Gustavson sitt innehav i Konecranes. Han och hans döttrar äger drygt tre procent av bolagets aktier.

Stig Gustavson var en av de drivande krafterna då Kones kranverksa­mhet skildes från moderbolag­et i början av 1990-talet.

Också fusionspar­tnern Cargotec är en Koneavknop­pning som bildades då hisskoncer­nen delades i två delar 2005. Cargotec tog då över den lasthanter­ingsverksa­mhet som köpts av Partek och MacGregor åren innan.

Cargotec röstade också för

Senare under fredagen röstade också Cargotecs ägare om fusionen. Nästan varenda aktieägare ställer sig bakom fusionen.

Av de röster som var represente­rade på stämman föll 99,23 procent till fusionsför­slagets fördel.

Besluten betyder ändå inte att samgången är helt klappad och klar. Affären är villkorad av att den godkänns av både finska och utländska konkurrens­myndighete­r. Bolagen är nummer två och tre i världen i fråga om containerh­antering.

Finska finansinsp­ektionen godkände för sin del planerna för två veckor sedan.

Tanken är att fusionen ska vara verkställd i början av 2022.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN/ HBL-ARKIV ?? Stig
■ Gustavson framförde skarp kritik mot fusionspla­nerna i november.
FOTO: RICHARD NORDGREN/ HBL-ARKIV Stig ■ Gustavson framförde skarp kritik mot fusionspla­nerna i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland