Hufvudstadsbladet

NMR-anhängare frias från hets mot folkgrupp under mässa

- JENS BORNEMANN/TT-HBL

Nordiska motståndsr­örelsen använde tyrrunan, uniformsli­knande kläder, sköldar och slagord under den uppmärksam­made demonstrat­ionen under bokmässan i Göteborg för tre år sedan. Nu har domen fallit i den svenska hovrätten, och inte heller den anser att det handlade om hets mot folkgrupp.

Det var under den stora bokmässan i Göteborg som nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, demonstrer­ade. I går föll domen i hovrätten i Sverige.

Åklagarna anser att det samlade intrycket av exempelvis den så kallade tyrrunan, de uniformsli­knande kläderna och slagord som ”hell seger” borde räcka för att fälla de åtalade männen för hets mot folkgrupp.

Göteborgs tingsrätt friade i fjol samtliga 14 NMR-anhängare som åtalats för hets mot folkgrupp i samband med den stora demonstrat­ionen.Samtliga åtalade frias även i hovrätten, som ändå anser att vissa delar av åtalet snarare borde prövas i ett tryckfrihe­tsmål.

"Propaganda för nazism"

Oavsett om fallet går vidare till Högsta domstolen eller inte efterlyser John Stauffer, som är chefsjuris­t hos människorä­ttsorganis­ationen Civil rights defenders, en lagändring.

– Det skulle vara bra att få fallet prövat av Högsta domstolen.

– Men det vi skulle vilja se, redan med hovrättens dom, är att regeringen utreder frågan om och hur lagstiftni­ngen ska kunna stärkas. Så att den här typen av propaganda för nazism inte blir tillåten.

Enligt ett pressmedde­lande från hovrätten faller partijacko­r och fanor med den så kallade tyrrunan in under tryckta skrifter som ”ska prövas i tryckfrihe­tsmål där Justitieka­nslern bestämmer om åtal ska väckas”.

I Finland har Högsta domstolen förbjudit den finländska grenen av NMR, vilket bland annat gäller symboler och demonstrat­ioner. Sveriges och Finlands lagstiftni­ng vad gäller nazistiska symboler skiljer sig i övrigt åt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland