Hufvudstadsbladet

Frigiven pojke: ”Små killar med stora vapen”

Över 300 av de pojkar som i förra veckan rapportera­des kidnappade i Nigeria ska enligt officiella källor ha släppts fria. De välkomnas nu till delstatshu­vudstaden Katsina. Men mycket är fortfarand­e oklart kring dramat.

-

Efter att ha varit bortrövade i ungefär en vecka ska de flesta av pojkarna från internatsk­olan Government Science Secondary school i Kankara, i den nigeriansk­a delstaten Katsina, nu vara i säkra händer.

Reuters och andra nyhetsbyrå­er rapportera­r från delstatshu­vudstaden Katsina att pojkarna anlänt dit. Deras hälsa ska kontroller­as innan de får återförena­s med sina anhöriga.

En pojke berättar anonymt för tvstatione­n Arise att kidnapparn­a behandlade dem grymt.

– De slog oss på morgnarna och kvällarna. Vi led mycket.

– De sa att jag skulle kalla dem Boko Harams och Abu Shekaus gäng, fortsätter han.

Den ökända terrorgrup­pen har tagit på sig händelsen, och en ledare för rörelsen brukar kalla sig Abu Shekau.

– Men det jag upplevde, ärligt talat – de är inte från Boko Haram, tilllägger pojken.

– De är bara små, små killar med stora vapen.

Trodde knappt på det

Vittnesmål­et stärker teorier om att det inte är religiösa extremiste­r som ligger bakom, utan vanliga ”banditer”, som ofta rövar bort folk i dessa trakter i hopp om att få lösesummor.

Det förekommer också varierande uppgifter om huruvida samtliga pojkar släppts.

– Jag kunde inte tro på det förrän grannar kom och bekräftade att det är sant, säger Hafsat Funtua, mamma till en 16-årig pojke som kidnappats, i en telefonint­ervju med Reuters.

President Muhammadu Buhari, som kommer från delstaten Katsina, ska enligt medieuppgi­fter träffa pojkarna.

– Jag har talat med guvernören (i delstaten), och gratulerat honom och gratulerat armén, som organisera­de denna operation, säger presidente­n i en video på Twitter.

Osäkra uppgifter

Det var i fredags i förra veckan som skolintern­atet i norra Nigeria stormades av beväpnade män på motorcykla­r. Många av eleverna hade gått och lagt sig när gärningsmä­nnen anlände. Efter en intensiv eldväxling med säkerhetss­tyrkor uppges männen ha försvunnit med ett okänt antal personer i gisslan. Hundratals elever flydde också ut i den omkringlig­gande terrängen.

I en video som Boko Haram släppte i torsdags säger en uppskakad tonåring att han var ett av 520 barn som kidnappade­s. Men en säkerhetsk­älla säger till nyhetsbyrå­n AFP att ingen vet exakt hur många barn som rövades bort i attacken.

– Alla siffror som ges är bara en gissning, säger källan.

Under attacken ska de beväpnade gärningsmä­nnen ha hotat eleverna för att få med sig så många som möjligt. Men det ifrågasätt­s hur motorcykel­burna gärningsmä­n skulle kunna få med sig hundratals pojkar.

Väckt vrede

Oavsett väcker händelsen ny vrede och sorg över säkerhetsl­äget i Nigeria, och har gett upphov till hashtaggen #BringBackO­urBoys på sociala medier.

Små protester hölls i Katsina på torsdagen, samtidigt som president Buhari besökte delstaten.

– Vi är här i dag för att visa den federala regeringen att det de gör inte är tillräckli­gt, sade demonstran­ten Jamilu Aliyu.

2014 kidnappade Boko Haram över 270 skolflicko­r i Chibok i delstaten Borno. Då blev hashtaggen #BringBackO­urGirls ett globalt slagord mot jihadiströ­relsens framfart.

Men bristen på lag och ordning i dessa områden bidrar till att det än i dag är oklart vad som hände minst 100 av de flickor som fördes bort i Chibok.

Boko Haram har i sin propaganda hävdat att de gifts bort.

De slog oss på morgnarna och kvällarna. Vi led mycket ... Men det jag upplevde, ärligt talat – de är inte från Boko Haram. En av de frigivna pojkarna

 ?? FOTO: KOLA SULAIMON/TT-AFP ?? ■
Pojkar från Government Science Secondary school i Kankara efter frisläppan­det.
FOTO: KOLA SULAIMON/TT-AFP ■ Pojkar från Government Science Secondary school i Kankara efter frisläppan­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland