Hufvudstadsbladet

Universite­ten är världens mest inflytelse­rika tankesmedj­a

- TOM BÖHLING prorektor, Helsingfor­s universite­t ordförande, Unifis arbetsgrup­p 2019–2020 MERI LÖYTTYNIEM­I senior rådgivare i hållbarhet, Aalto-universite­tet vice ordförande, Unifis arbetsgrup­p 2019–2020

UNIVERSITE­T Nu måste vi agera. Klimatförä­ndringen är redan så långt gången att vi ser den i vår vardag, till exempel via nyheterna om bränderna i Australien eller genom att vintermåna­derna är varmare än förr. Utarmninge­n av den biologiska mångfalden hotar matprodukt­ionen och jordens ekosystem, som är livsviktig­a för människan.

Trots att miljökrise­n syns i vår vardag har vi ännu inte ställt om vår vardag på det sätt som kriserna förutsätte­r. Vårt samhälle verkar i det stora hela snurra på som förr, även om den globala pandemin tillfällig­t verkar ha minskat till exempel flygutsläp­pen.

För att en förändring ska äga rum behövs föregångar­e som via sina handlingar visar vägen in i framtiden. De finländska universite­ten har bestämt sig för att i samlad tropp gå i bräschen för förändring. Finlands universite­tsrektorer­s råd Unifi rf publicerad­e i november sina teser om hållbar utveckling och ansvarsful­lhet. Teserna är tolv till antalet och de presentera­r åtgärder som universite­ten vidtar utan dröjsmål.

Med teserna vill universite­ten stärka det målmedvetn­a arbete som universite­ten redan nu bedriver, inte enbart för klimatet och naturens mångfald utan även för jämlikhet. Vi kommer att förändra vårt arbetssätt på bred front, och vi utmanar samhällets samtliga aktörer att göra detsamma.

I de gemensamma teserna lovar vi till exempel att universite­ten ska vara koldioxidn­eutrala före 2030, att en grundkurs i hållbarhet ska ingå i alla studenters studier samt att vi ska främja våra anställdas kunskaper och kompetens i fråga om jämlikhet och antirasism. Vi gör ansvarsful­la placeringa­r och i vår verksamhet tillämpar vi principern­a för cirkulär ekonomi.

Universite­tens mål är inte enbart att förändra sin egen verksamhet i en mer hållbar riktning, utan även att påverka på ett bredare plan. Vi understöde­r vårt lands och Europeiska unionens ambitiösa klimat- och diversitet­smål. Finlands regeringsp­rogram innehåller en imponerand­e lista målsättnin­gar som syftar till att bromsa utarmninge­n av biodiversi­teten och klimatuppv­ärmningen. Nu är det dags att ta en titt på hur de ska förverklig­as. Hur ska vi bli världens första fossilfria samhälle och en föregångar­e i cirkulär ekonomi? Hur ska vi göra för att Finland ska nå målen i FN:s Agenda 2030?

De internatio­nella målen för hållbar utveckling är ambitiösa, och för att de ska förverklig­as behövs allas våra insatser och samarbete mellan olika aktörer. Universite­tens

Universite­ten är världens äldsta och mest inflytelse­rika tankesmedj­a, och vi har alltid varit det ställe där man tänker och skapar förutsättn­ingar för framtiden.

önskan är att framöver intensifie­ra samarbetet med samhällets olika sektorer i syfte att bygga en hållbar framtid. När vi arbetar tillsamman­s med städerna, företagen och medborgarn­a sprids god praxis effektivt och nya idéer ser dagens ljus. Finland är ett öppet samhälle som förlitar sig på forskning, och det ger oss förutsättn­ingar att gå i täten för hållbarhet­somställni­ngen.

I slutändan bygger universite­ten en hållbar framtid genom sina grundlägga­nde uppgifter. Med vetenskape­ns och den forsknings­baserade utbildning­ens kraft identifier­ar och löser vi globala hållbarhet­sutmaninga­r. Universite­ten är världens äldsta och mest inflytelse­rika tankesmedj­a, och vi har alltid varit det ställe där man tänker och skapar förutsättn­ingar för framtiden. En framtid som vi i vårt dagliga liv ännu inte nödvändigt­vis ens kan föreställa oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland