Hufvudstadsbladet

Eftis-jobbare värda högre lön

- KALED HEGLI Esbo

LÖNER Jag har jobbat som Eftis-ansvarig några år nu och jag skulle vilja framföra min analys om detta jobb och liknande, såsom skolassist­enter och daghemsarb­etare.

Mitt jobb börjar kring klockan 12, när första- och andraklass­arna är klara med sin skola. Vi plockar upp dem och vallar dem till klockan 17 när de går hem till sina föräldrar. Ja, faktiskt så inte bara vallar vi dem, vi blir deras vakter, vänner, familj och lärare för en stor del av deras dagar. Vi håller dem säkra, matar dem, underhålle­r dem, hjälper dem bli sociala, lär dem ett och annat

och försöker klara av deras frågor och stress.

Nu rakt på sak; hur mycket är en timme av vår tid, för att göra allt detta, värd? När man beaktar inte bara värdet för barnen utan också den ekonomiska vikten av den tid vi ger deras föräldrar genom att ta hand om deras barn? Barn till ingenjörer, läkare, konstnärer, regeringsa­nställda och så vidare.

Vi betalas en miserabel lön, kring 12 euro per timme! Bara för att ge en referens brukade jag få cirka 11 euro per timme när jag lastade av lådor i en container vid Helsingfor­sVanda flygplats eller när jag delade ut tidningar. Ja, jag har gjort tunga arbeten i mitt liv,

men jag var farmaceut innan jag kom till Finland, så jag vet vad ett högre klassat jobb är och vad man tjänar.

Är det för att sådana här jobb historiskt sett gjordes av kvinnor? Eller värderar marknaden vår timme mindre än andras? Det här är inte platsen att diskutera orsaker, men känslan av utnyttjand­e är så stark att den blir kväljande.

Just nu gör jag två jobb, jag är också fotbollstr­änare, och då får jag inte mindre än 15 euro per timme. Då har jag också runt 15 barn att se efter och tjäna. Vi borde få minst 15 euro per timme på eftis! Ett minimum på 15 euro per timme känns rättvist nog när man beaktar

levnadskos­tnaderna. Jag och mina kolleger skulle uppskatta att kunna betala en hårklippni­ng eller en ny jacka efter ett par timmars arbete!

Dessutom, innan ni ber mig kolla kollektiva­vtalet, tala med facket eller mitt företag så notera att jag har gjort det. Jag hoppas ni förstår hur det framskride­r, långsamt och plågsamt genom dessa kanaler för att ändra på saker. Om ni har möjlighete­r att hjälpa oss att få en bättre lön hoppas jag att ni gör ert bästa, utan att skicka mig till kön eller till väntelista­n.

På riktigt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland