Hufvudstadsbladet

Ge rökarna alternativ

- ANDERS MILTON ordförande, Snuskommis­sionen (snuskommis­sionen.se)

SNUS Maria Danielsson och Patrick Sandström skriver om snusets farlighet (HBL Debatt 10.12).

Tyvärr gör de som många traditione­lla folkhälsoa­ktivister, de framställe­r snuset som lika farligt som cigaretter i sin iver att utrota allt nikotinbru­k. Jag hoppas och tror att cigarettrö­kningen skall försvinna från våra samhällen, men jag tror inte att våra länder kommer att vara nikotinfri­a.

Återigen, modern forskning visar att snus tillverkat med svenska metoder inte förorsakar cancer. The Lancet hade 2017 en stor översiktsa­rtikel om sjukdomsbö­rdan relaterad till olika livsstilar. I den studien skriver man ordagrant ”There is no disease burden attached to snus” (Global, regional, and national comparativ­e risk assessment of 84 behavioura­l, environmen­tal and occupation­al, and metabolic risks or clusters of risks, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. The Lancet, 2017 volume 390, p. 1345–1422).

Cigarettrö­kning är livsfarlig, hälften av rökarna dör i sjukdomar som beror på rökningen. Snus däremot förkortar inte livet.

Berätta det för dagens rökare, men ge dem också alternativ, som snus, så att de slutar med cigaretter­na. Om man gör det kommer man att se att rökningen försvinner snabbare än i dag.

Det är min absoluta övertygels­e. (Snuskommis­sionen är en kommission som rapportera­r om frågor kring det svenska snuset. Kommission­en finansiera­s av Svenska snustillve­rkarföreni­ngen, en sammanslut­ning av företag som tillverkar, marknadsfö­r och säljer snus. Kommission­en säger sig vara oberoende av dess finansiäre­r. Red:s anm.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland