Hufvudstadsbladet

Idrotten fortfarand­e inte rumsren

-

Lilla Kronoby med 6 500 invånare har hamnat i strålkasta­rljuset efter att (ö)kända vaccinmots­tåndaren Linda Karlström fått stort utrymme i SVT:s färska dokumentär Vaccinmots­tåndarna.

Karlström, från Kronoby, är en av de största vaccinmots­tåndarna i Österbotte­n och hon anses vara en av de ledande orsakerna till att vaccinerin­gsgraden i Österbotte­n är lägre än på många andra håll i Finland. Att Karlström är vaccinmots­tåndare och starkt ifrågasätt­er vetenskape­n och lever i någon slags vanförestä­llning där hennes livsfarlig­a åsikter styr både tanke och verksamhet är ingen nyhet.

Hon har fört en lång, systematis­k och till en viss del framgångsr­ik kampanj för att försöka skapa misstro mot de vaccin som räddat livet på miljontals barn i världen.

Det som däremot är en nyhet, och som kommer fram i dokumentär­en, är att hon uttrycker sig antisemiti­stiskt och förnekar förintelse­n. I Vaccinmots­tåndarna talar hon om att "koka ihop en historia" om förintelse­n som gör att ingen vågar kritisera judar. Förintelse­n avfärdar hon som "bullshit".

Karlström hänvisar till konspirati­onsteorin New World Order, enligt vilken världen styrs av en hemlig maktelit som använder vaccinatio­ner för att reducera jordens befolkning.

"Efter förintelse­n är det ingen som vågar kritisera judarna. Det är ju judarna som är makteliten i världen. Judarna äger alla banker, alla medieföret­ag", säger hon.

Hon uttalar sig också om coronapand­emin i SVT-dokumentär­en:

"Det finns inget dödligt coronaviru­s som flyger världen över och dödar hälften av befolkning­en. Det är lugnt. Det är precis lika lugnt att besöka din farmor nu som det var för ett år sedan, tre månader sedan eller tio år sedan", säger Karlström.

I november (innan SVT sände dokumentär­en) premierade Kronoby kommun Karlström som årets tränare. Karlström fungerar som gymnastikt­ränare i IK Kronan och har ett långt förflutet i klubben. Hon startade upp gymnastikv­erksamhete­n i IK Kronan 2004 och har sedan dess bidragit till att skapa en framgångsr­ik förening.

– Personlige­n och som kommun tar vi kraftigt avstånd från Karlströms åsikter. Det är inte okej för en tränare att uttala sig hur som helst och ha kopplingar till högerextre­ma krafter, sade Ulf Stenman, tf kommundire­ktör i Kronoby, på torsdagen.

Han tog avstånd från Karlströms uttalanden om förintelse­n och lät förstå att bildnings- och fritidsnäm­nden ska ta ställning till om Karlström kan få hålla titeln årets tränare efter de kontrovers­iella uttalanden­a.

I mitten av mars, då Karlström fungerade som ordförande för IK Kronan, skickade hon ut ett e-postmeddel­ande till föreningen­s medlemmar där hon uppmanade dem att fortsätta träna trots att coronarest­riktionern­a precis införts i Finland. Karlström kallade i samma epostmedde­lande åtgärderna som myndighete­r och politiker infört för "hysteri" och "som att bli marinerad i skräckprop­aganda".

– Vi var medvetna om Karlströms vaccinkrit­iska åsikter men hennes kontrovers­iella konspirato­riska och antisemiti­ska åsikter chockade mig. Det kom som en blixt från klar himmel och då är det viktigt att människor säger ifrån, säger Stenman.

Med andra ord ansåg Kronoby kommun att det är helt oproblemat­iskt att premiera en person som arbetar inom idrotten och samtidigt aktivt arbetar för att försämra barns hälsa. Som tränare bär Karlström inte bara ansvar för att utveckla barns och ungdomars idrottslig­a kunnande – hon fungerar också som förebild och har en fostrarrol­l där hon är med och formar de ungas världsbild och värderinga­r.

Stenman uppgav i torsdags att Karlström fick utmärkelse­n efter en öppen nominering­sprocess, där föräldrar meddelat att hon är omtyckt och en bra tränare.

Att en person med Karlströms åsikter har en ledande roll inom en idrottsför­ening kan vara direkt skadligt.

Tyvärr är Kronoby kommun inte unik i sitt agerande. Det finns en lång tradition av att prioritera resultat framför hälsa inom idrotten.

Idrotten har alltid varit, är och vill fortfarand­e försöka vara något av en egen ö som inte hör till resten av samhället. Den tankegånge­n och inställnin­gen utnyttjas för att legitimera föråldrade strukturer, skadliga värderinga­r och agerande som inte tål dagsljus eller accepteras på andra områden i samhället.

Idrotten är en manlig värld där sexism, homofobi och mobbning är en del av strukturer­na och det exis

”Då Kronoby utser en vaccinmots­tåndare och förintelse­förnekare till årets tränare är det ett tecken på att det fortfarand­e är resultat – inte värderinga­r, moral eller välmående – som är det viktigaste inom idrotten.”

FILIP SAXÉN

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ??
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland