Hufvudstadsbladet

Kvinnorna ratade av skidförbun­det – ”väldigt frustreran­de”

Damerna har blivit marginalis­erade i världscupe­n i backhoppni­ng.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Under fredagen avgjordes damernas enda deltävling i världscupe­n i backhoppni­ng före nyår. Det såg länge ut att inte bli några tävlingar alls, men Ramsau dök upp som reservort i sista stund efter att deltävling­arna i Lillehamme­r blivit inställda på grund av covidpande­min.

Samtidigt har herrarna tävlat i Polen, Finland och Ryssland – samt i VM i flygbacke.

– När du ser att resten av världen tävlar i andra idrottsgre­nar medan vi får sitta och titta på, då känns det som att det inte bara är smittsprid­ningen som är problemet, säger den norska OS-vinnaren Maren Lundby till norska TV2.

– Det tycks alltid vara svårt att ordna tävlingar för oss – av en eller annan orsak.

Herrarna kommer ännu att tävla i Schweiz innan backveckan kör i gång i Tyskland. Den tysk-österrikis­ka backveckan med fyra deltävling­ar kring årsskiftet är endast för män. Lundby blir tillfrågad av TV2 om hon tror det beror på att det handlar om kvinnor som det är svårt att arrangera tävlingar.

– Ja, det kan se ut så. Då en tävling för herrar blir inställd blir den i stort sett alltid ersatt ganska snabbt med en annan tävling.

Exempelvis blev för-OS i Peking 10–14 februari 2021 inställt förra veckan. Internatio­nella skidförbun­det FIS kunde direkt meddela att det i stället blir en tävling för herrarna i Polen. Men damernas tävling ersätts tydligen inte.

Fyra deltävling­ar i Japan i januari har också blivit inställda, så som det nu ser ut tävlar damerna nästa gång i Slovenien 22–24 januari 2021.

– Då vi tävlat en gång den 23 januari, har herrarna haft 16 tävlingar, plus ett VM i flygbacke. Jag är övertygad om att det skulle ha varit möjligt att ordna någonting för oss ifall man velat, säger Lundby.

– Det är väldigt frustreran­de då man använder så mycket tid på det, och har tränat dag ut och dag in sedan i mars, och vi har inte tävlat en enda gång. Då blir du ganska frustrerad efter ett tag.

Lundby har kämpat för jämställdh­et i backhoppni­ng. Det har varit en lång väg. Den långvariga FIS-presidente­n Gianfranco Kasper sade år 2005 i en intervju att backhoppni­ng inte passar för kvinnor ur en medicinsk synpunkt, men i OS 2014 fick damerna för första gången tävla i backhoppni­ng. Lundby har bland annat krävt att damerna ska få hoppa i stor backe, något som ska förverklig­as i VM i Oberstdorf 2021.

Österrikes Marita Kramer vann deltävling­en i Ramsau med hopp som mätte 94 och 96 meter. Finlands Julia Kykkänen blev utslagen efter den första omgången och slutade på 36:e plats med ett hopp som mätte 74,5 meter. Susanna Forsström och Jenny Rautionaho blev utslagna i kvalet.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Maren Lundby har vunnit både VM- och OS-guld i backhoppni­ng.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Maren Lundby har vunnit både VM- och OS-guld i backhoppni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland