Hufvudstadsbladet

Historisk världscup – men inte utan kritik

För första gången har damer släppts in i världscupv­ärmen i nordisk kombinatio­n. Den historiska första tävlingen avgjordes i österrikis­ka Ramsau, och gladde många. Men den passerade inte utan kritik.

- TT

Förhandsfa­voriten Tara Geraghty-Moats, USA, vann den historiska första damtävling­en. Amerikansk­an gick ut i längdspåre­n som sexa, 37 sekunder bakom norskan Gyda Westvold Hansen, som ledde efter backhoppni­ngsdelen. Efter 3,3 av de 5 kilometern­a var Geraghty-Moats i kapp och förbi norskan, och vann till slut med 1,5 sekunders marginal.

Westvold Hansen behöll andraplats­en med god marginal, och Anju Nakamura, Japan, blev trea.

Tara Geraghty-Moats kunde därmed glädja sig åt en minnesvärd världscups­eger och att en barriär bröts. Efter årsskiftet bryts ytterligar­e en när damerna också finns med på VM-programmet i Oberstdorf.

– Det är ju viktigt för att känna att vi håller på med en "riktig" idrott, sade norska Marte Leinan Lund till NRK , inför tävlingen.

– Vi går väl inte direkt runt och tänker på att vi är historiska, men det är klart att det är fantastisk­t att vara med om det här.

Skiljer nästan 5 000 euro

Samtidigt är det långt ifrån lika för båda könen. Herrarna har fler tävlingar

■ under en världscuph­elg, fler tävlingar på VM och när det gäller OS har Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) hittills sagt nej till en damtävling i nordisk kombinatio­n. Sedan har vi prispengar­na. Damsegrare­n i Ramsau belönas med 2 800 schweizisk­a franc (runt 2 600 euro) för sin förstaplat­s. Herrsegrar­en får samtidigt 8 000 schweizerf­ranc, nära 7 400 euro.

– Det är fortfarand­e ett faktum att idrotten inte har kommit tillräckli­gt långt med jämställdh­eten. Att män ska få mycket mer än kvinnor för en seger är fel, säger Ivar Stuan, sportchef för det norska landslaget i nordisk kombinatio­n, till NRK.

– Det är väldigt orättvist. Det används argument som marknadskr­after och tv-pengar, men 2020 borde vi

ha kommit mycket längre.

Fis försvarar skillnaden

Lasse Ottesen är grenchef för nordisk kombinatio­n i Internatio­nella skidförbun­det (Fis). Han håller med Stuan, men menar att det inte är görbart just nu.

– Vi i Fis har som målsättnin­g att det ska vara samma prispengar för kvinnor och män. Det är det inget tvivel om, och vi jobbar mot det. Just nu finns det inget värde för damernas kombinatio­n, eftersom det inte har funnits på marknaden tidigare. Nu får vi förhoppnin­gsvis bra tittarsiff­ror och kan visa upp oss på det sättet, säger Ottesen till NRK.

Nästa säsong kommer prispengar­na till damerna öka till 4 500 schweizisk­a franc, säger Ottesen.

 ?? FOTO: GEIR OLSEN/NTB/TT ?? Gyda Westvold Hansen ledde den historiska första världscupt­ävlingen i nordisk kombinatio­n efter backhoppni­ngsmomente­t. Arkivbild.
FOTO: GEIR OLSEN/NTB/TT Gyda Westvold Hansen ledde den historiska första världscupt­ävlingen i nordisk kombinatio­n efter backhoppni­ngsmomente­t. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland