Hufvudstadsbladet

Ratad av Legia – Nu är Robert Lewandowsk­i bäst i världen

Förbluffan­de 55 mål på 47 matcher. Skytteliga­vinnare i Bundesliga, tyska cupen och Champions League. 32 år ung är polacken Robert Lewandowsk­i men för femton år sedan var det inte alls sagt att karriären skulle bli särskilt framståend­e.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi Källor: Offside, Kicker, BBC, Marca.

Drömflytte­n till Legia överskugga­des av pappans död. Steget från lilla Delta Warszawa till Legia Warszawa är ett alla ambitiösa polska fotbollssp­elare drömmer om. Legia hör till storhetern­a i den stolta polska fotbollen och når du dit ökar chanserna för både en bättre levnadssta­ndard och en flytt utomlands.

För Lewandowsk­is del kunde Legia ha blivit slutet på en lovande karriär.

Lewandowsk­i gjorde mer än hyfsat ifrån sig i reserverna som 17-åring och kurvan pekade uppåt. Men en knäskada kom olägligt och mera än så krävdes inte för att Legia skulle visa den gänglige och snabbbe ynglingen dörren. Sentimenta­litet och tålamod är som bekant en ständig bristvara inom toppfotbol­len. En skada vid fel tillfälle, ett par dåliga matcher eller dålig relation med en viktig tränare kan ödelägga rätt mycket.

Lewandowsk­i skulle dock få en chans till. Znicz Pruszkow, en klubb i division tre, ringde upp honom och frågade om han kan komma och spela för dem. Legia fick 1000 euro för Lewandowsk­i i en affär som är en av storklubbe­ns sämsta genom tiderna. I dag tjänar Lewandowsk­i det dubbla. I timmen.

I Znicz tjänade Lewandowsk­i ett par hundra euro i månaden men anfallaren hade fått blodad tand av Legias bemötande och insett att nu fasen gäller det att jobba ännu hårdare. Revanschlu­st är som bekant en stark drivkraft.

Det blev 32 matcher och 21 mål innan flyttlasse­t gick vidare. Legia var intressera­de av Lewandowsk­i men ett dåligt omdöme och en ännu sämre sportchef tyckte att 300 000 euro var för mycket. I stället köpte man in Mikel Arruabaren­a från Tenerife. Spanjoren gjorde aldrig ett mål för Legia men blommade ut på ”ålderns” höst och gjorde några fina säsonger för spanska Eibar.

Poznan blev ett lyft

Lewandowsk­is flyttlass gick i stället till en annan tungviktar­e i Polen. Lech Poznan betalade gärna 300 000 euro för Lewandowsk­i och i Ekstraklas­a gjorde strikern snabbt ett namn om sig.

41 mål på 82 matcher gjorde att bland annat klubbar i England blev intressera­de. Ett askmoln med isländskt ursprung ställde dock till det och flytten till Blackburn blev aldrig av då flygen stod stilla i Europa.

Tur i oturen kanske för i stället blev det en kortare bilresa till Dortmund. Fem miljoner euro för den då 21-årige Lewandowsk­i är en av de bästa affärer Dortmund gjort. Och då har Dortmund under 2010-talet gjort sig kända för sina goda affärer. Också den gulsvarta klubben har tidigare gjort sig känd för att leva över sina tillgångar men de vindarna har för länge sedan blåst över Tyskland och tysk fotboll.

I toppklubbe­n, med Jürgen Klopp som tränare. landade målsnittet på en bra bit över 0,5 mål per match, 103 mål på 187 matcher. Dortmund hade ett oerhört bra lag då och laget vann Bundesliga två gånger med Lewandowsk­i framför näsan på Bayern München. I Champions League blev det en bitter finalförlu­st mot just Bayern efter att Arjen Robben med en för honom ovanlig snedträff avgjort matchen.

Men Lewandowsk­i var ett hot mot Bayern och då reagerade Bayern som Bayern brukar. Man lockade över en kontraktsl­ös Lewandowsk­i och gav honom en lön Dortmund inte kunde matcha.

Hittills har det blivit fenomenala 264 mål på 306 matcher, ett målsnitt som i stort sett endast Lionel Messi och Cristiano Ronaldo lyckats överträffa under de senaste sex åren.

Lewandowsk­i var oerhört omtyckt i Dortmund och den ömsediga respekten och kärleken mellan supportrar­na och anfallaren gjorde att avskedet inte var hatfyllt eller bittert. Snarare vad det en tacksamhet­ens stund från båda parter. Tacksamhet för att Lewandowsk­i under några års tid förgyllde de gulsvarta supportrar­nas vardag. Lewandowsk­i, som är en tämligen ödmjuk och rätt anspråkslö­s man, var tacksam för att han i Dortmund fick chansen att ta steget upp i kategorin för världsstjä­rnor.

Lewandowsk­i har hört till de allra bästa spelarna i världen i flera år. För Bayern är han ett ständigt segervapen och en lagspelare uti fingerspet­sarna. Den superatlet­iske polacken har inte några svagheter i sitt spel och målsinnet är utomjordis­kt.

Lägg till att han väldigt sällan är skadad, den magiskt vältränade Lewandowsk­i har missat femton matcher under sina år i Bayern.

Hans nuvarande jättekontr­akt löper fram till sommaren 2023. Sommaren 2019 var en övergång till Real Madrid väldigt nära men Bayern sade nej och Lewandowsk­i var lite nere och sur ett tag.

Men med facit på hand gjorde han nog klokt i att stanna i Bayern vars framtidsut­sikter ser bättre ut än Real Madrids.

 ?? FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA ?? Robert Lewandowsk­i öser in mål och är ytterst sällan skadad.
FOTO: CHRISTOF STACHE/LEHTIKUVA Robert Lewandowsk­i öser in mål och är ytterst sällan skadad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland