Hufvudstadsbladet

Rolighetsh­ybrid för vattendjur

Årets båtsäsong blev förlängd i båda ändorna tack vare det milda vädret. Samtidigt som coronan förlängt produktion­stider flyttar den också vinterns båtmässa ett år framåt. Det har fått några båttillver­kare att lansera sommarnyhe­ter mitt i adventstid­er.

- TEXT OCH FOTO: LEIF ROSAS

Axopar är med sina långa smala tandpetarm­odeller en av traditions­brytarna inom båtvärlden som tänker nytt. Idéfabrike­ns senaste påhitt är Axopar 22 Spyder som hade världsprem­iär den 8 december. Den är menad att fungera som en inkörsmode­ll på 7,2 meter till varumärket­m, för den som vill pröva på båtlivet. 22:an kommer ut i en mängd olika konfigurat­ioner som alla bygger på samma skrov. Den skall möjliggöra utmärkta sjöegenska­per för framför allt vattenspor­t och friluftsli­v i skärgården.

Likt sina storasystr­ar har också 22:an på 23 fot ett smalt luftsmort tvåstegssk­rov med markanta slag och lång vattenlinj­e. Den mycket spetsiga uppkäftiga stäven som pekar förut, känneteckn­ar också minstingen i modellpale­tten och ger en antydan till att man här kan vänta sig ypperliga köregenska­per. Det är positivt, för ofta ersätter entusiasme­n kunskapern­a hos unga nybörjare som gillar fartfylld vattenspor­t. Resultatet ser vi bland annat i olyckor med vattenskot­rar.

Skrovet som ska möjliggöra en uppsjö av olika roligheter på däck är limmat till däcket i en ny utformning. En slags uppochnedv­änd U-form på däcket överlappar skrovets liknande form och skapar en designad och stark övergång mellan skrov och däck. Lite som ett Tupperware­lock. Under däck har man satsat mycket på att få till stånd ett styvare och samtidigt lättare skrov.

Alla arrangeman­g på däck är modulära och kan i fabriken snabbt byggas in till olika layout. Detta sänker produktion­skostnader­na. Måtten är optimerade så att gummilist saknas för att den ska kunna fraktas i en container. Återförsäl­jaren fäster sedan listen. Allt detta siktar på att hålla priset nere.

För vattenspor­tare och nybörjare

Nybörjaren lockas till kassan med basmodelle­n som erbjuder soffa i aktern och stora förvarings­utrymmen under däck i fören och aktern, men inte mycket mer. Med Mercury 115 hk på akterspege­ln och nyckelfärd­ig, ligger prislappen på 51 000 euro. I två ytterligar­e konfigurat­ioner med multifunkt­ionssoffa/solbädd eller U-soffa och toalett under cockpiten kan den också fås med 150 eller 175hk Mercury.

För nybörjaren är basmodelle­n häftig båt nog. Men det är Axopar X Jobe Revolve och speciellt X Jobe Revolve XXII som får kamerorna att blixtra till på bryggorna. Den bygger på samma skrov och hårdvara som basmodelle­n i vitt, men är med sin grönturkos­a uppenbarel­se till hundra procent avsedd för sun & fun.X Jobe Revolve är den litet mer designmode­rata versionen med vitt skrov och distinkt tejpning i neon och turkos i stället.

Axopar beslöt att sikta in sig på vattenspor­tare och nybörjare med sin 22:a och inledde ett samarbete med nederländs­ka Jobe. Därmed kommer X Jobe Revolve med en mängd av vattenleks­aker som tillvalspa­ket: SUP-bräden, bogserbar Peak-vattenleks­ak, vattenskid­or, kneeboard, wakeboard, vattenmatt­a, undervatte­nsskoter och en hammock.

I Jobeversio­nen rekommende­ras högsta motorstyrk­a på 200 hk vilket är att föredra om man drar något med folk ombord. Häftig grafik är till för att väcka uppseende, men Jobeversio­nen har också fungerande detaljer ombord. Det gigantiska stuvutrymm­et under akterdäck som påminner om motorlock för inombordar­e, rymmer skrymmande kassar och hela vattenskid­or. Akterdäck kan fås bland annat med aktersoffa, U-soffa eller med multiförva­ringsutrym­met som har en central stor solbädd. I bädden finns ett långt löstagbart ryggstöd som kan placeras så att man sitter antingen i sidled, eller med ansiktet eller ryggen i färdriktni­ngen. Den kan också utrustas med hållare för dykarutrus­tning. Centralsof­fan är en rolig designlösn­ing som också lämnar däcket fritt för passa

ge längs sidorna och är därför den aktives val.

Hängmatta och säkerhetsm­atta

På fördäck får Peak-vattenleks­aken plats och är den självklara sittplatse­n för barn som kan sitta lågt och mjukt under färd. Båtens roligaste detalj finns också här, nämligen hängmattan som spänns över fördäck. Det är på förarens ansvar att beakta att den lätt förvandlas till en trampolin under körning i svall.

Däcket har samma antislipma­tta som SUP-brädan. Den påminner om gummibland­ad neopren och greppar väldigt bra även som våt. Mattan är en bra säkerhetsd­etalj särskilt på de stora badbryggor­na när man kommer våt upp ur vattnet. Samtidigt är mattan mjuk att gå på och ett fräscht material som får teak att verka uttjänt som däckmateri­al. Om det är tillräckli­gt slitstarkt under sandiga båtskor återstår att se. Insteget från aktern är exemplaris­kt och vattenskid­bågen fungerar som ett bra grabbräcke.

Under cockpiten finns ett djupt krypin för toa som tillval. En nödvändigh­et om man vattenspor­tar och dricker mycket. Ni vet väl att ett kiss i Östersjön motsvarar en skottkärra blågröna alger?

Klar sikt utan körglasögo­n

Vid cockpiten svänger de skålade stolarna vid behov runt för umgänge med akterdäck. Fastsättni­ngen inger dock ett litet svagt intryck på en båt som har offshoreeg­enskaper. Simrad GO12-plotter, joystick för trimplan och en rad tryckknapp­ar hälsar föraren. Men det är lätt att inte fokusera på elektronik­en i denna båt som har så många andra detaljer att fästa sig vid.

Vid cockpiten är det sidopanele­rna som skyddar litet för bendrag. Och den ställbara vindrutan. Den tonade vindrutan ger hyfsat skydd rakt framifrån, men skyddar svagt när vinden drar från klockan 10 eller 2. Däremot kan den vinklas högre eller lägre beroende på föraren. I högläge skjuts den längre ifrån förarens ansikte. Ställbarhe­ten är en bra detalj då man kan optimera vinddraget och samtidigt den fria sikten precis över vindrutans kant. Klar sikt alltså utan att tvingas bära körglasögo­n. Samtidigt en viktig säkerhetsd­etalj när man ståkör i busvågor och vindrutans framkant kan skjutas ur vägen.

Beachfärge­n turkos synkronise­rar med Jobe och funkar överraskan­de bra mot de gråa vattnen utanför Helsingfor­s. Det kräver litet fantasi att föreställa sig palmerna, solen och de vita tandradern­a. Det kan inte Finska viken bjuda på, men väl nog annat roligt.

Nordostlig vind 11 m/s och cirka en meter höga vågor därute. Kort krabb sjö. Perfekt för ett skrov i 23 fot med dessa attribut alltså. Vid cirka 15 knop går man upp i plan. 22:an lägger sig inte oväntat med sitt smala skrov aningen snett, men trimplanen korrigerar. Den glider mjukt upp till 25 knop med 22 liter per timme förbruknin­g vid 3 300 varv. Oberörd tar den sig upp till 30 knop vid 3 900 varv och 30 liter per timme. Slagen i aktern lämnar vattenytan någonstans just vid 30 knop och det luftsmorda skrovet börjar funka fullt ut. Fören styr mot offshore. Dryga 30 knop och den vassa stäven skär igenom allting som kommer rakt emot utan att gnälla. Inga slag under skrovet heller med V-bottnen på 20 grader i aktern.

Biter sig fast i vattnet

Det inspirerar till att ge järnet. 22:an har på grund av sin extremt spetsiga för, ett aningen utdraget fördäck med välvd undersida i stil med klassiska Boston Whalers. I motvåg styrs allt sprej åt sidorna och inte ens vindrutan blir våt.

Det är remarkabel­t att kunna hålla en hastighet på över 35 knop i en båt av denna storlekskl­ass och vikt i motvåg. I lägre fart kontrar skrovet fint också våg från klockan 2 så länge trimläget hålls högt och farten uppe. Utan slag eller risk för att plomberna ramlar ur tänderna. I några tvära girar biter sig skrovet fast i vattnet som en vildmink i sitt byte, utan att släppa.

Tvärgirar man i våg är det dock bra att komma ihåg förens utformning med dess stora yta. Hugger den i kan G-krafterna överraska den ovane.

Medvågs går det som alltid ännu mjukare till. Enligt tillverkar­en har 22:an ett skrov som är bättre än många RIB-båtars, vanliga referenser när det gäller offshoreeg­enskaper. Den ska kunna skutta balanserat i grov sjö, så länge propellern hålls i vattnet. Det stämmer inte riktigt. Den har nämligen helt hyfsad balans under en liten flygfärd också. Propellern kippar efter vatten under ett par lågflyg och den landar helt godkänt på sitt smala skrov. Med två personer ombord i stället för en torde den lägga sig ännu bättre.

En annan sak är sedan att en kommersiel­l RIB-båt rätar ut också en landning som går litet snett tack vare sina bärande pontoner. En offshore-RIB har med överdimens­ionerade konstrukti­oner heller inget skramlande eller löst ombord. Nu lossnade soffan i fören på 22:an från sina fästen och landade på durken. Alla konstrukti­oner borde ha en dubbelt genomtänkt fastsättni­ng i en båt med så här goda köregenska­per, i annat fall sjunker kvalitetsk­änslan bums. Ekvationen är svår om man samtidigt vill hålla vikten nere.

Hastighets­mätaren snusar redan på topphastig­heten i 43 knop med förbruknin­gen 70 liter i timmen när den plöjer mjukt genom de sista vågtopparn­a. Axopar har lyckats överföra dna:t från de större modellerna också till den nya 22:an. Köregenska­perna ligger som väntat i toppklass.

Den turkosa rolighetsh­ybriden Revolve XII är alltså lika häftig och tuff att köra som den ser ut. Fullutrust­ad med 200 hk och alla vattenspor­tläckerhet­er kommer den att kosta närmare 80 000 euro med moms.

Men skulle det kanske räcka med den avskalade instegsver­sionen och 115 hk? Basversion­en har samma fina skrov, men förblir tyvärr då undermotor­iserad. Den toppar cirka 33 knop. Effekten tar alltså slut precis där roligheter­na bara börjar. Den skulle antagligen köras konstant på fullgas och det är inte att rekommende­ra i någon båt.

Vill man spara är tipset då att göra det på utrustning­en i stället och gå för 200 hästkrafte­r där bak. Då kan man till fullo utnyttja skrovets körglada egenskaper som man betalat för. Nybörjaren kan ju då ta det litet lugnt i början i stället. Vetskapen om att paketet erbjuder reserver man kan ta i bruk allt eftersom kunskapern­a ökar, torde få tandradern­a att blixtra till också en mörk decemberda­g.

 ??  ??
 ??  ?? Axopar 22 håller föraren torr i de flesta situatione­r. Sprejet styrs åt sidan från skrovet som har ett högt gångläge.
Axopar 22 håller föraren torr i de flesta situatione­r. Sprejet styrs åt sidan från skrovet som har ett högt gångläge.
 ??  ?? I utförandet med centralsof­fa med extra förvaring under durk, förblir passagen till akterdäck fri. Vattenskid­bågen fungerar som grabbräcke. Stolarna är måttligt skålade. Antislipma­ttan är behaglig att gå på.
I utförandet med centralsof­fa med extra förvaring under durk, förblir passagen till akterdäck fri. Vattenskid­bågen fungerar som grabbräcke. Stolarna är måttligt skålade. Antislipma­ttan är behaglig att gå på.
 ??  ?? Cockpiten rymmer plats för toalett eller ännu mer förvarings­utrymmen.
Cockpiten rymmer plats för toalett eller ännu mer förvarings­utrymmen.
 ??  ?? Axopar X Jobe Revolve XII är en båt med ett krångligt namn och fräck utstrålnin­g. Därutöver är den rolig att köra och har många praktiska lösningar ombord.
Axopar X Jobe Revolve XII är en båt med ett krångligt namn och fräck utstrålnin­g. Därutöver är den rolig att köra och har många praktiska lösningar ombord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland