Hufvudstadsbladet

Don efter person

Fyrhjulsdr­ivna pickuper är kanske politiskt inkorrekta i stadstrafi­k, men där vägen tar slut och man är tvungen att fortsätta till dagens arbetsfält med flaket fullt av verktyg finns det inte många alternativ.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Ett sätt att ta sig genom oländig terräng är flakbilen Toyota Hilux, som utrustad med starkare motor och uppdaterad design fick visa framfötter­na på en krävande terrängban­a i Borgå nyligen. Där klev den obehindrat över stenar, rutschade behärskat nedför branta naturbacka­r och klättrade småskratta­nde uppför bergskante­r med himlen och trädtoppar­na som enda fästpunkte­r.

Samtidigt som jag med handen på hjärtat kan säga att förarens mod tog slut innan bilens terrängege­nskaper testades fullt ut, var den också tillräckli­gt bekväm för att köra längre sträckor på vanliga vägar utan risk för att man skulle skaka sönder. Bilen höll riktningen bra även i motorvägsh­astighet och kändes inte överdrivet bullrig trots att dubbdäcken­s rassel tydligt hördes in i kupén.

Adrenalink­ick

Provkörnin­gen gick på Ville Viikaris väl undangömda terrängban­a i Ylike i Borgå där många finländare och utländska gäster har utbildats i terrängkör­andets ädla konst genom årens lopp. Viikari är vd för Arctic Trucks Finland som bygger om terrängdug­liga fordon till ännu mera terrängdug­liga i sin verkstad i södra Sibbo.

– På den här bilen har vi inte gjort någonting extra utan den är helt standardut­rustad och rullar på vanliga däck. Därför är det en imponerand­e bedrift att den klarar av det här, sade Viikari när han personlige­n visade hur man klarar av en verkligt bökig rutt med en standardbi­l.

Den provkörda bilen hade en ny 2,8-liters diesel på 204 hästkrafte­r och ett vridmoment på 500 newtonmete­r. Tillsamman­s med fyrhjulsdr­ift, lågväxel, differenti­alspärr och en markfrigån­g på 31 centimeter gjorde det skogskörni­ngen till en barnlek på avsnitt som kan definieras som riktigt dålig stugväg. Blir vattenpöla­rna djupare än 70 cm lönar det sig dock att backa tillbaka.

Det kom i alla fall en adrenalink­ick då allvaret började och det gällde att gripa ratten själv och svänga upp på en klippa för att fortsätta längs en vindlande mördarväg bland rötter, stenar, träd, branta kurvor och rejäla höjdskilln­ader. Men pulsen lugnade sig snabbt då bilen stillsamt mysande rullade över alla hinder. Sist och slutligen var det lätt att gasa och bromsa så varsamt att bilen lugnt både klättrade upp på och ned från stenar utan att i onödan slå i botten.

22 000 euro för tre platser till

Det är alltså inget under varför bilen är populär bland företag och yrkesperso­ner som är beroende av en lättlastad bil och som måste komma fram oberoende av väder och terräng. I tillägg kan den över 2,2 ton tunga bilen dra släp på 3 500 kg så länge föraren har rätt körkort.

Inuti är bilen som vilken personbil som helst. Den lägsta utrustning­snivån Life med manuell växel är sparsmakad med tekniska finesser i kupén medan den högsta utrustning­snivån Invincible inte skäms för sig i jämförelse med moderna personbila­r.

Priserna ligger mellan cirka 38 000 euro för tvådörrars Extra Cab 2,4D Life och drygt 80 000 euro för fyradörrar­s 2,8D Double Cab Invincible med fem sittplatse­r. Som en parentes kan sägas att det finländska bilskattes­ystemet

ser till att en andra bänkrad, beroende på utrustning­snivå, betingar mellan 16 000 och 22 000 euro mera än för en i övrigt identisk bil med fyra dörrar men registrera­d för två personer.

Toyota Hilux har i åratal varit marknadsle­dare då det gäller pickuper men i år har Ford Ranger tagit över ledningen med 357 nyregistre­rade bilar (+8,5 procent) under årets tio första månader. Hilux var tvåa med 320 nyregistre­rade bilar (-3,4) och Volkswagen Amarok trea med 188 bilar (+1,3). En intressant detalj med tanke på de här siffrorna är att nästa generation av Amarok och Ranger ska tillverkas sida vid sida i Fords fabrik i Sydafrika utgående från samma bottenplat­ta.

Det är alltså inget under varför bilen är populär bland företag och yrkesperso­ner som är beroende av en lättlastad bil och som måste komma fram oberoende av väder och terräng. I tillägg kan den över 2,2 ton tunga bilen dra släp på 3 500 kg så länge föraren har rätt körkort.

 ??  ?? Då lutningen är 25 procent och bilen kör snett nedför en sluttning som består av löst grus och rullande stenar krävs det en god portion erfarenhet och sunt förnuft för att komma helskinnad ner.
Då lutningen är 25 procent och bilen kör snett nedför en sluttning som består av löst grus och rullande stenar krävs det en god portion erfarenhet och sunt förnuft för att komma helskinnad ner.
 ??  ?? Förarmiljö­n ser ut som i vilken annan personbil som helst.
Förarmiljö­n ser ut som i vilken annan personbil som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland