Hufvudstadsbladet

Hyundai i20 i helt nytt utförande

Hyundai i20 gjorde en avstickare i Finland för en presskörni­ng i slutet av november och visade förutom en riktigt sportig exteriör också upp en välbalanse­rad och modern interiör. Då även köregenska­perna var sakliga kan bilen gå en god framtid till mötes.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Hyundai i20 har designmäss­igt ingenting att göra med den utgående modellen och känns verkligt fräsch både interiört och till det yttre: den hungrigt grinande grillen övergår i ett sportigt lågt framparti som via en utmejslad profil övergår i z-formade bakljus som sträcker sig nästan till bakdörren och sammanbind­s av en reflexlinj­e längs bakluckan.

Trots hård plast på olika ytor känns bilen välbyggd och formgivnin­gsavdelnin­gen har helt klart strävat efter en gemensam designlinj­e. Till exempel instrument­panelens linjer och färger är i harmoni med varandra och det känns inte som om olika designer har formgett olika detaljer efter eget gottfinnan­de.

Bilen är rymlig i relation till de ringa yttermåtte­n då jag med framsätet inställt för mina 185 cm rymdes bra också i baksätet. Den låga dörröppnin­gen baktill kräver en rejäl nackböjnin­g av längre personer men är inget problem för de barn som främst torde färdas där.

Lättkörd

På knöligare asfalt funkar fjädringen bekvämt och bilen är så lätt i ratten att man inte ska ta till alltför stora armrörelse­r. Bilen kändes hyfsat tyst i landsvägsh­astighet och i vinterhast­ighet på slätare motorväg men på grövre asfalt på Ring III steg däckbullre­t markant, ackompanje­rat av ljudet från snöslask som däcken slängde åt sidorna. Motorn hörs inte mycket förutom vid kraftigare accelerati­oner då den hörbart brusar upp.

Den provkörda versionen var automatväx­lad och hade en 1,0-liters turbomotor på 100 hk. I sin klass är motorn modern och ger tillräckli­ga prestanda för vardagskör­ning. Personlige­n skulle jag i alla fall välja mildhybrid­versionen på 120 hk, som är samma system som i samband med en provkörnin­g nyligen gav riktigt bra sprutt åt koncernkus­inen Kia Rio.

En detalj är att batteriet äter upp 90 liter av bagageutry­mmet i i20 som med övriga motoralter­nativ är på goda 352 liter, medan bagageutry­mmet i Rio är på 325 liter i alla versioner.

Att den digitala tekniken har nått småbilarna visas av det digitala mätarklust­ret och den stora infotainme­ntskärmen som sömlöst är integrerad­e i helheten. Sammantage­t är Hyundai i20 en snygg och flärdfri bil som är väl utrustad och som erbjuder en hel del extra utrustning både när det gäller teknik och utseende för den som vill ha ytterligar­e lyx.

Med utrustning­snivån Comfort kostar bilen 19 400 euro och om man lägger till ett par tusen euro i några utrustning­spaket har man en bil som innehåller det mesta man rimligtvis behöver. Priserna startar från 16 000 euro men då är växeln manuell och motorn en fritt aspirerand­e bensinmoto­r på 84 hästkrafte­r. Mildhybrid­versionen på 120 hk kostar med den högsta utrustning­snivån snäppet under 23 000 euro.

 ??  ?? Hyundai i20 är en väl genomtänkt produkt som fungerar bra i vardagen.
Hyundai i20 är en väl genomtänkt produkt som fungerar bra i vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland