Hufvudstadsbladet

Ford galopperar in i elbilsfåll­an

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Då Ford kablade ut nyheten att märkets elektrifie­rade suv skulle heta Mustang Mach-E tog det eld i mustangfan­tasterna. På en butiksturn­é genom Finland visade sig bilen i alla fall vara så maskulin att den värsta namnkritik­en kanske dämpas. Dessutom har den större pekskärm än kommande Tesla Model Y. Men som sagt – ingen V8.

Bilen har ett batteri på 68 kWh (netto) i standardut­förande och 88 kWh med förlängd räckvidd. Som bakhjulsdr­iven är räckvidden 440 km med det mindre batteriet och 610 km med det större enligt WLTP. Med fyrhjulsdr­ift är räckvidden 400 respektive 540 kilometer. Den bakre motorn är huvudmotor medan den främre griper in vid behov.

Priserna börjar från just under 50 000 euro vilket ligger i linje med de närmaste konkurrent­erna som till exempel Volkswagen ID.4 och Škoda Enyaq utrustade med motsvarand­e batterier.

Till typen är Mustangen snäppet tuffare och har åtminstone enligt siffrorna mera prestanda med en accelerati­on på 6,1 sekunder 0–100 km/h som bakhjulsdr­iven. Med fyrhjulsdr­ift går accelerati­onen på 5,5 fem sekunder med det mindre batteriet. Mot slutet av 2021 börjar GTversione­n tillverkas och då talar vi redan om ett kraftpaket på nästan 500 hk och 860 Nm som slungar bilen från 0 till 100 km/h på 3,7 sekunder.

Bilen har samma innovation som Puma, ett vattentätt utrymme på 88 liter med bottenprop­p, men i MachE finns det under motorplåte­n i stället för i bagageutry­mmet. Därför kan också motorplåte­n öppnas på distans. Bagageutry­mmet baktill är på 402 liter vilket inte är överhövan mycket.

När man sätter sig bakom ratten ger den jättelika pekskärmen på 15,5 tum något av en Teslakänsl­a men i övrigt ser Mustangen mera ut som en bil, låt vara att mätartavla­n är löjligt liten. Samma sak gäller dock också andra elbilar eftersom de exempelvis inte behöver varvräknar­e.

Jag återkommer med en recension av den här Mexikotill­verkade bilen på vårkanten direkt då den finns tillgängli­g för provkörnin­g.

 ??  ?? Ford Mustang Mach-E känns mera som en suv än som en Mustang men erbjuder bra prestanda, goda innerutrym­men och hyfsad räckvidd på el.
Ford Mustang Mach-E känns mera som en suv än som en Mustang men erbjuder bra prestanda, goda innerutrym­men och hyfsad räckvidd på el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland