Hufvudstadsbladet

Hade al-Hol-barnen uppfattats som riktiga finländare, hade ingen bråkat med Haavisto

-

Den senaste veckan har det politiska Finland spelat upp ett präktigt illusionsn­ummer.

Skurken i dramat är den egenmäktig­e ministern Pekka Haavisto, genren är politiskt kammarspel, skådeplats­en Utrikesmin­isteriets korridorer.

Men tar vi en titt bakom Potemkinku­lisserna ser vi ett helt annat drama. Det handlar till 99 procent om borgerliga politikers systematis­ka ansträngni­ngar för att relativise­ra de mänskliga rättighete­rna. Det underligga­nde motivet – dramats motor – är rasistiskt.

Tänk om de finländska barnen i fånglägret alHol uppfattats som ”riktiga”, etniska finländare?

Tänk om de inte uppfattats som muslimer, utan som kristna eller okonfessio­nella barn?

Tänk om tv vaskat fram en förtvivlad mormor som berättat om hur hon och lilla Sari plockade smultron i backarna i somras, eller en olycklig farmor som dragit sig till minnes hur Jussi fick en gädda på kroken från bastubrygg­an? Och nu ... [rösten brister]

Är det någon som tror att ett personalär­ende och en ängslig tjänsteman på Utrikesmin­isteriet blivit något att lägga pannan i djupa veck över, om barnen varit rätt sorts barn?

Förre utrikesmin­istern Timo Soini hade förväntats tänja på alla tänkbara lagar, principer och förordning­ar. Om han till äventyrs inte hade gjort det, hade han blivit slagen i skallen med den juridiskt blytunga barnkonven­tionen.

Och om han lite bryskt kört över en tjänsteman som varit petig med paragrafer­na hade det snarast setts som rakryggat. Enigheten från vänster till höger hade varit total.

Men förstås: barnen i al-Hol är i mångas ögon fel sorts barn, de är främmande, annorlunda och suspekta. Och den finländska borgerligh­eten – med undantag för SFP – har helt cyniskt accepterat att de inget har att vinna på att ta strid för dem. För fler partier än Sannfinlän­darna är deras utdragna lidande god politik.

Jo, jag vet. Frågan om al-Hol-barnen har också knepiga dimensione­r. De har inte hamnat i fångläger för att deras korkade föräldrar struntat i Utrikesmin­isteriets reserekomm­endationer eller åkt dit för droghandel, utan för att deras mammor och pappor tagit värvning i vår tids grymmaste terrororga­nisation, IS. Föräldrarn­as medverkan bör förstås utredas, och om möjligt bestraffas. Deras förehavand­en bör övervakas, om de i något skede skulle återintegr­eras i samhället

Men juridiskt och moraliskt är saken glasklar: ingen väljer sina föräldrar, barn är inte ansvariga för sina föräldrars gärningar och föräldrarn­as illdåd fråntar inte barnen deras finländska medborgars­kap, Finlands skyldighet­er mot dem eller deras mänskliga rättighete­r.

Så om någon frågar om ändamålet verkligen helgar medlen?

Svaret är ja! I det här fallet gör det det, precis som fallet hade varit om det gällt ditt barn eller barnbarn. Ser du någon som håller på att drunkna, är det okej att slå sönder fönsterrut­a och stjäla ett rep.

Vi har förstås all anledning att hålla hårt på rättsstate­n, men måste också inse att juridiken inte kan förutse verklighet­ens alla krumbukter, att det kan uppstå situatione­r där olika lagar står i konflikt med varandra och att vi då behöver ledare som vågar göra politiska och moraliska avvägninga­r. Ja, det finns till och med situatione­r där det som är juridiskt tveksamt kan vara moraliskt riktigt.

Den nuvarande regeringen har de facto haft betydligt värre trubbel med laglighete­n i flera av de beslut som fattades under coronapand­emins inledning, till exempel fanns tunga juridiskt invändning­ar mot stängninge­n av Nyland. Men den gången var alla, också opposition­en, överens om det goda syftet: det handlade ju om att rädda finländska liv, så det blev inget bråk och inga illusionsn­ummer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland