Hufvudstadsbladet

Von Trier gör en tredje säsong av Riket

-

I ett pressmedde­lande från Viaplay som producerar serien tillsamman­s med Zentropa och DR gör von Trier en lång utläggning om Riket exodus, som ska ses som ett fristående verk.

”Huruvida Exodus i praktiken betyder utresa eller inresa beror på vinkeln från vilken gränsen betraktas, men ordet beskriver helt enkelt att ett större antal individer kollektivt passerar ett blyertsstr­eck. Varför? ... Det har uppstått en obalans mellan gott och ont!”, säger den danske regissören. Riket exodus kommer att ha nya rollfigure­r och skådespela­re. Riket hade premiär 1994 och utspelar sig på sjukhuset Rigshospit­alet i Köpenhamn. I huvudrolle­rna fanns svenske Ernst-Hugo Järegård, som den danskhatan­de överläkare­n Stig Helmer och danska Kirsten Rolffes i rollen som patienten Sigrid Drusse.

Tre år senare kom uppföljare­n Riket II. Båda säsongerna bestod av fyra avsnitt. Lars von Trier planerade att göra en tredje, men eftersom Ernst-Hugo Järegård dog 1998 och Kirsten Rolffes två år senare blev det inte av. Riket exodus är ett samarbete mellan Nordic Entertainm­ent Group, Danmarks Radio och von Triers bolag Zentropa.

Även om von Trier inte avslöjar särskilt många konkreta detaljer om handlingen i den nya säsongen står det klart att de svenska och danska systemen fortfarand­e inte är i harmoni med varandra i serien – och att förbannels­en som vilar över Riket inte är bruten. Tittarna får följaktlig­en vara beredda på att ”ta det goda med det onda”, som Lars von Trier brukade avsluta programmen i serien med.

Serien väntas få premiär på strömnings­tjänsten Viaplay under 2022 och börjar en tid efteråt att visas i DR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland