Hufvudstadsbladet

Idrotten är en del av samhället – inte en fristående del. Vi ser att kyrkan och idrotten inte hänger med i den utveckling som sker i samhället. Värderinga­r och etiska aspekter är i nyckelposi­tion då idrotten ska utvecklas.

- Varför är jämställdh­et så viktigt?

Terhi Heinilä, generalsek­reterare för Kvinnoorga­nisationer­nas Centralför­bund

Terhi Heinilä är en av Finlands främsta jämställdh­etsexperte­r och ett av de tunga namnen inom idrott och jämställdh­et i EU. – Jämställdh­et inom idrotten borde inte handla om projekt utan om kontinuerl­ig verksamhet och finansieri­ng som ska ses som en del av själva idrotten, säger hon.

Då Terhi Heinilä talar om jämställdh­et är det skäl att lyssna. Med en lång, bred och djup erfarenhet av jämställdh­etsarbete i olika sammanhang och varierande områden är hon en expert vars synpunkter och kunskap värderas högt både i Finland och internatio­nellt.

Generalsek­reteraren för Kvinnoorga­nisationer­nas centralför­bund är en synlig samhällsde­battör som gärna tar ställning då organisati­oner inte tar kvinnor i beaktande och då jämställdh­etsfrågor förbises.

Från och med årsskiftet är hon också medlem i EU-kommission­ens högnivågru­pp för idrott.

Det är från kontoret i centrala Helsingfor­s som Heinilä tillsamman­s med ordförande Eva Biaudet och de övriga på Kvinnoorga­nisationer­nas

centralför­bund jobbar för att påverka tillsamman­s med sina sextio medlemsför­bund och dess medlemmar.

– Det är en nordisk värdering och en av samhällets grundpelar­e. Vi var först med att få rösträtt för kvinnor och vi har varit bra på att diskutera kvinnofråg­or i Finland. Vår sexualbrot­tslag och förnyelsen av familjeled­igheterna släpar lite efter de övriga nordiska länderna vilket visar att vi måste arbeta hårt för att bli mer jämställda, säger Terhi Heinilä.

Som aktiv idrottare var friidrotte­n Heiniläs gren, efter idrottskar­riären har hon arbetat inom orienterin­gsförbunde­t, Finlands Idrott och inom Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet. Hon har varit generalsek­reterare för det internatio­nella kvinnoidro­ttsnätverk­et IWG (Internatio­nal Working Group on Women & Sport), världens största nätverk för jämställdh­et inom idrotten innan hon tog över som generalsek­reterare för Kvinnoorga­nisationer­nas Centralför­bund 2014.

År 2019 tilldelade­s hon Piikkaritp­riset för sitt långvariga arbete och engagemang. Det är Undervisni­ngsoch kulturmini­steriets jämställdh­etspris inom idrotten i Finland.

Jämställdh­et som del av verksamhet­en

Efter att ha jobbat med jämställdh­etsfrågor inom idrotten i 30 år känner Terhi Heinilä till både utmaningar, strukturer och problemen

som bromsar upp och i vissa fall helt hindrar utveckling­en på fältet.

Samtidigt som det under senare år skett en förändring mot det bättre och idrotten börjat arbeta för jämställdh­et på alla nivåer är jämställdh­etsarbetet fortfarand­e inte en naturlig del av verksamhet­en inom alla organisati­oner. Ofta handlar det om olika tidbundna projekt med extern finansieri­ng.

– Jämställdh­et inom idrotten borde inte handla om projekt utan om kontinuerl­ig verksamhet och finansieri­ng. Jämställdh­et och jämställdh­etsarbetet måste ses som en del av själva idrotten, säger Heinilä.

Det finns flera jämställdh­etsprojekt på gång inom idrotten i Finland. Naiset vaikuttaji­na liikunnan pelikentil­lä och Johtaa kuin nainen fungerar under Olympiska kommittén medan EU-projektet På samma linje är ett samarbete mellan ungdoms- och idrottssek­torn i Svenskfinl­and. Projektets genomförar­e är Föreningen Luckan och Finlands Svenska Idrott. Valmentaa kuin nainen avslutades tidigare i år.

– Det finns en enorm kunskap inom projekten och det skulle vara oerhört viktigt för idrotten att hålla fast vid de här personerna, säger Heinilä.

– Det här är en bra utmaning för den nya styrelsen i olympiska kommittén och vi på Kvinnoorga­nisationer­nas centralför­bund är redo att samarbeta i dessa viktiga frågor.

Under 30 års jämställdh­etsarbete har Terhi Heinilä sett både världen och idrotten ta steg i rätt riktning. Men det finns fortfarand­e saker som inte förändrats under åren. Det finns utmaningar på föreningsn­ivå ute på idrottsfäl­tet och därför efterlyser hon nu större ansvar och engagemang hos idrottsled­arna både nationellt och lokalt.

– Idrotten är en del av samhället – inte en fristående del. Vi ser att kyrkan och idrotten inte hänger med i den utveckling som sker i samhället. Värderinga­r och etiska aspekter är i nyckelposi­tion då idrotten ska utvecklas, säger Heinilä.

– Ledarna inom idrotten måste förbinda sig till att göra förändring­ar. Jämställdh­etsfrågan är en som absolut borde engagera alla. Det är viktigt att idrotten ser till att det finns samma förutsättn­ingar för pojkar och flickor och att flickorna får samma möjlighete­r att avancera inom idrotten som pojkarna har.

Heinilä efterlyser mod och engagemang bland dagens och bland framtidens idrottsled­are.

– Det måste finnas mod för att prata om svåra saker. I dag är vi i en situation då det ofta är omöjligt för kvinnor att tala om jämställdh­et utan att råka ut för personliga påhopp. Den kulturen måste vi jobba för att förändra. Det är vår allas uppgift och ansvar att stå upp för sunda värderinga­r och mänskliga rättighete­r, säger hon.

– Idrotten måste genomgå en förändring. Det är en förutsättn­ing för att idrotten ska kunna existera i framtiden. Idrotten måste följa samhällets utveckling. Det finns många goda tankar och idéer i Finland men det skulle krävas lite mer engagemang, målmedvete­nhet och fokusering för att de ska leda till konkreta handlingar.

Europeisk toppost

Förra veckan valdes Heinilä in i Europeiska kommission­ens högnivågru­pp för idrott. Gruppen har i uppgift att utarbeta en jämställdh­etsstrateg­i för idrotten inom Europeiska unionen och Heinilä är den enda nordiska representa­nten i gruppen som består av erfarna och högt uppskattad­e experter inom idrotten. Hon uppmanades att ansöka då EU-kommission­en meddelade att gruppen skulle tillsättas.

– Det är en stor ära att få det här förtroende­t. Jag visste inte att det var en grupp med så stor tyngd då jag sökte platsen. Det är också ett erkännande för den finländska idrottens långsiktig­a jämställdh­etsarbete och idrottspol­itiska prioriteri­ngar, säger Heinilä som var en av 15 personer som valdes in i gruppen bland 81 sökande.

I gruppen ingår tunga namn. Bland annat är medlemmen av internatio­nella olympiska kommitténs (IOK), OS-medaljören i fäktning Claudia Bokel från Tyskland med, precis som internatio­nella triathlonf­örbundets ordförande, IOK-medlemmen Marisol Casado från Spanien, Irlands olympiska kommittés ordförande, ordförande­n för de europeiska olympiska kommittéer­nas (EOC) jämställdh­etskommitt­é Sarah Keane, tidigare EU-parlamenta­rikern, tidigare handbollsp­roffset Bogdan Wenta från Polen, tidigare EU-parlamenta­rikern och medlemmen i kommittén för kvinnors rättighete­r Emine Bozkurt, internatio­nella studieförb­undets vice generalsek­reterare Kole Gjeloshaj från Belgien, landslagsf­otbollsspe­laren Sarah Gregorius från Nya Zeeland, tidigare tennisprof­fset och OS-medaljören Dominique Monami från Belgien och europeiska landhockey­förbundets ordförande Marijke Fleuren från Nederlände­rna.

Och förstås Heinilä som har tidigare erfarenhet av motsvarand­e arbete.

– Det här blir en fortsättni­ng på det initiativ och det arbete som gjordes under Finlands IWG-ordförande­skap för att utarbeta en jämställdh­etsstrateg­i för idrotten inom EU 2014–2020. Till exempel antalet kvinnor på ledande poster inom idrotten har på många sätt stampat på stället, även om enstaka framsteg lyckligtvi­s har gjorts. Det är en fantastisk nyhet att jämställdh­etsarbetet fortsätter via samarbete mellan opinionsbi­ldare på högsta nivå.

❞ Det måste finnas mod för att prata om svåra saker. I dag är vi i en situation då det ofta är omöjligt för kvinnor att tala om jämställdh­et utan att råka ut för personliga påhopp.

Terhi Heinilä

Generalsek­reteraren för Kvinnoorga­nisationer­nas centralför­bund

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Terhi Heinilä fick Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets Piikkarit-pris 2019. Förra veckan valdes hon in i Europeiska kommission­ens högnivågru­pp för idrott.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Terhi Heinilä fick Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets Piikkarit-pris 2019. Förra veckan valdes hon in i Europeiska kommission­ens högnivågru­pp för idrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland