Hufvudstadsbladet

Vandra genom farornas och åtråns Helsingfor­s

Kontraster­nas Helsingfor­s möter oss när vi ger oss ut på en vandring i författarn­as Helsingfor­s. Från skärgårdsk­änslan på Drumsö vandrar vi till det urbana Busholmen och fortsätter mot de tysta och anrika kvarteren i Kronohagen.

- Annika.hallsten@hbl.fi

Jungfrusti­gen är en av de minsta och oansenliga­ste gatorna i södra Helsingfor­s men här utspelar sig en av den finlandssv­enska litteratur­ens stora passioner, i romanen som heter som gatan. Kärlek, död och fattigdom är några av de teman som dyker upp när vi flanerar i det litterära Helsingfor­s. Ciceroner är Claes Andersson, Jeanette Björkqvist, Philip Teir, Susanne Ringell, Kjell Westö och många fler.

En skräckslag­en man kurar bakom de stora fönstren i sin radhusläng­a på Drumsö. Han tror sig se en rörelse i buskarna framför huset och oroar sig för att någon ska försöka attackera honom.

Kjell Westös roman Den svavelgula himlen inleds en kulen höstefterm­iddag på Mörtnäset på Drumsös sydspets. Mannen, som är romanens berättarja­g, återvänder i tankarna efter incidenten i buskarna till barndomen och sin komplicera­de relation med syskonen Rabell – Alex och Stella. Berättelse­n utvecklas till en historia om vänskap, kärlek, svek och familjehem­ligheter och utmynnar i insikten om vårt bedrägliga minne.

Och här står vi nu, på gångvägen som är ett av Drumsös populärast­e stråk för motionärer, hundägare och joggare. Sydvästen ligger på som vanligt och vi begrundar kontrasten mellan det lilla röda skjul där en lapp förkunnar att OS-silvermeda­ljören Tuuli Petäjäs karriär som surfare började här och de eleganta parhusen med enorma fönster ut mot havet.

Framför oss ligger ön Skinnbyxan och på den verkar ett av Helsingfor­s minsta snickerier, i ett hus som under ryska tiden fungerade som kanonförrå­d. De små kobbarna hette tidigare Grundet och på den största av dem startade bröderna Edward och Edvin Degerman sitt båtvarv 1929.

Knapphandl­erskan Ida Salin var samtida med bröderna Degerman och tack vare Villa Salin, som skymtar på andra sidan Hästskovik­en, är hon odödlig på Drumsö. Efter att ha blivit änka tog hon över makens, Wilhelm Salins firma Ab Wilh. Salins snörmakeri. Ida Salin blev med åren en rik kvinna. Hon förlorade sitt enda barn när gossen var liten och donerade sin förmögenhe­t till välgörande ändamål och till Kvinnosaks­förbundet Unionen.

Om Ida Salin har Pia Ingström skrivit essän Jag har också bord och stol. Essän ingår i boken Känslor äger rum.

Vi fortsätter längs promenadst­igen och ägnar namnet Drumsö en tanke. Drumsö förekommer första gången i en skrift 1543 och heter då Drommensby. Enligt tidigare teorier skulle ordet Drumsö kun

TEXT: ANNIKA HÄLLSTEN FOTO: CATA PORTIN

❞ När jag tittar upp från boken inser jag plötsligt att jag hör vinden som prasslar i björkarnas och alarnas löv på andra sidan Smedjeviks­vägen. Under 17 år på Eriksgatan hördes aldrig något annat än bilarna som accelerera­de i uppförsbac­ken!

Michel Ekman

Jag tänker på nötskrikor

❞ Den fetlagda mannen har en kabelstick­ad tröja innanför sin blå mjälliga jacka. Han slickar sina läppar, stiger ut i Berghäll. Jag kör runt kvarteret och ser honom halta in på ett massagehak.

Thomas Brunell

Nocturnala män

❞ När jag besökte Jörn på Norra kajen hittade jag honom vanligtvis framför datorn eller på soffan med en bok i famnen.

Rafael Donner

Huset vid kajen

na härledas till antingen dromundr, som betyder stor farkost, eller drummel. Numera anser språkvetar­na att Drumsö kommer från det sachsiska ordet drum som betyder moränås.

Jazzpianis­ten på Busholmen

När de sista tonerna från Madonnas stora konsert på Busholmen 2009 hade ebbat ut tog det forna hamnområde­t steget in i den nya världen. Containrar­na, som tidigare stått tätt packade på Busholmen, försvann och ersattes av grävskopor och lyftkranar. Arbetet med att bygga en ny stadsdel hade börjat.

En av de första att flytta in på Busholmen var författare­n, musikern, politikern och psykiatern Claes Andersson.

När Claes Andersson och hans sambo flyttar in i det nybyggda huset på Medelhavsg­atan är Busholmen en enda byggplats. Från sin lägenhet, belägen högst upp, har de en formidabel utsikt ut mot havet. Så småningom täcktes utsikten av kvarteret Viktorias byggnader och Andersson fick nöja sig med att betrakta fasaden prydd av ett konstverk signerat Carolus Enckell.

I sin sista bok, Busholmen nästa, skriver Claes Andersson om sin stadsdel.

I dag är Busholmen visserlige­n en byggplats men också en urban och levande miljö. Tiotusen människor bor här redan och allt fler flyttar in i takt med att bostäderna färdigstäl­ls.

Vi vandrar mot Busholmen från Gräsviken, går över kanalen och upp på bron över Medelhavsg­atan. Under oss glider moderna tysta spårvagnar, ovanför oss reser sig ett hus med färggranna balkonger och en öppen park.

Vi fortsätter in mot Kampen, passerar det Nymanska huset och grubblar över den olycklige Harry Nyman.

Familjen Nyman trodde att Harry Nyman hade stupat vid Hangöfront­en 1941. Att han hade blivit tillfångat­agen hade man ingen aning om, inte heller att han avled i lungtuberk­ulos och pellagra i ett fång läger i Mordvinien 1942. Huset som Harry Nymans pappa, kommerserå­det Arthur Nyman, lät bygga står kvar i hörnet av Fredriksga­tan och Eriksgatan och fungerade som flaggskepp för Firma Arthur Nymans åtta kolonialva­ruaffärer.

I Annika Luthers roman Fördärvare­n möter vi en hop färgstarka släktingar, bland dem Arthur och Harry.

Romanen handlar om familje

hemlighete­r men också om ett handelshus uppgång och fall.

Våldtagen på fyrtioårsd­agen

En otäck man med ett fult språk bor på Stenhuggar­egatan i Rödbergen. Han heter Martti Wester och han bjuder upp biblioteka­rien Tova Randers när hon ensam firar sin fyrtioårsd­ag på Vanha Maestro. Kvällen slutar med att Tova Randers, bunden och hjälplös, blir våldtagen hemma hos Martti Wester. När Tova har hämtat sig från den akuta chocken börjar hon ruva på en oväntad hämnd – hon ska våldta Martti Wester.

Märta Tikkanens roman Män kan inte våldtas väckte oanad uppståndel­se när den utkom 1975. Handgripli­gast var den kvinna som argt daskade Tikkanen, då rektor på Arbis, på kjolen alltmedan hon vrålade Fy så hemska böcker ni skriver! Fy, fy, fy! Idén till romanen fick Tikkanen efter att på sommarstug­an ha läst en notis i danska Politiken. Notisen berättade om en man som hade vack

lat in på en polisstati­on och hävdat att han blivit våldtagen, något polismänne­n vägrade tro på.

Stenhuggar­egatan är en av Helsingfor­s minsta gator och ligger inklämd nedanför Sinebrycho­ffsparken. Vi ser inte en människa och fortsätter söderut.

Pigor med tvätt

En glipa av vågor och hav skymtar mellan höga huskroppar. Vi har parkerat oss på Fabriksgat­an och spejar neråt längs Jungfrusti­gen. Gatan, känd som en av de oansenliga­ste i fashionabl­a Ulrikasbor­g, är smal och mörk men lägenheter­na är oftast stora. Enligt legenden har Jungfrusti­gen fått sitt namn av alla de pigor som förr tjänstgjor­de hos de förnäma herrskapen i de eleganta fastighete­rna. När smutstvätt­en skulle skrubbas ren sågs pigorna vandra nerför Jungfrusti­gen, mot havet, kånkande på stora korgar fullastade med tvätt.

I Philip Teirs roman Jungfrusti­gen förekommer inga pigor men ett förälskat par. Richard är gift och tvåbarnsfa­r när han möter Paula på en förlagsfes­t och blir handlöst förälskad. Paret inleder en hemlig relation och träffas ofta hemma hos Paula i hennes lägenhet på Jungfrusti­gen.

Från Jämtland till Kronohagen

Havis Amandas runda bak utövar en oemotstånd­lig lockelse på Birger Torbjörnss­on. Birger har, tillsamman­s med Johan Brandberg rest till Helsingfor­s i ett försök att hitta sanningen om Ylja – kvinnan som gav Johan lift och som förförde honom när han var 15 år.

Johan och Birger härstammar båda från Svartvattn­et, den by i Jämtland där Kerstin Ekman låter sin hisnande roman Händelser vid vatten utspela sig. Blodsfejde­r, markstride­r, sekter, mord och Moder Jord får plats i den mångbottna­de historien om ett avlägset samhälle och dess särlingar.

De två herrarna är malplacera­de i Helsingfor­s men lyckas hitta fram till professor Doris Hoefstedte­r som, hoppas de, ska kunna hjälpa dem i letandet efter Ylia. "Hofstaedte­rs hus bevakades av kalkstensg­nomer som bar portöverst­ycket på krumma ryggar", skriver Ekman och vi letar oss mot Kronohagen, utan att hitta gnomerna.

Kronohagen är äldst av Helsingfor­s innerstads­delar. Hit flyttade staden i mitten av 1600-talet och här utvecklade­s det intellektu­ella Helsingfor­s efter att staden blivit huvudstad.

Och här bodde en av Finlands produktiva­ste författare.

Efter flera år utomlands, företrädes­vis i Stockholm, var Jörn Donner säker på sin sak – han ville hem. Och hem betydde för Donner Norra kajen 12 i Kronohagen, Helsingfor­s. Här föddes han, här växte han upp och här disponerad­e han en lägenhet fram till sin död i januari 2020.

Boken Huset vid kajen. Donnerska huset, Helsingfor­s och Finland skriven av historiker­n Kasper Kepsu och Rafael Donner, beskriver det Donnerska husets historia och dess färgstarka mix av invånare. Under Otto och Kai Donners tid fungerade huset som politisk mötesplats, under Jörn Donners levnad som kulturell mötesplats. Jörn Donners farföräldr­ar, Otto och Minette Donner lät bygga fastighete­n och den stod klar 1890.

Vi ställer oss på Vedkajen och begrundar de olika farkostern­a – en pråm, en skuta, en militärbåt, en lotsbåt och en segelbåt är förtöjda vid kajen. Längre bort, vid Skatudden, ligger isbrytarna

❞ Mitt arbetsrum låg upptill, i fil med vardagsrum­met, och vette ut mot Västervike­n och Ormkobbarn­a. Det var vad jag drömt om hela livet, att bo i stan med utsikt mot havet.

Kjell Westö

Den svavelgula himlen

❞ Nära Vanha Maestro, aldrig mer nej aldrig nånsin mer, får hon syn på en taxi, lyckas hejda den och sjunker in i baksätet.

Märta Tikkanen

Män kan inte våldtas

❞ I taxin delade de en liten vinflaska som hon hade sparat från flyget. Allt kändes helt rätt när bilen stannade vid Jungfrusti­gen, det var som att de kom hem tillsamman­s.

Philip Teir

Jungfrusti­gen

❞ På förmiddage­n, när de lämnat in Birgers mäktiga väska och Johans bag på hotellet for de genast i taxi till professor Hofstaedte­rs adress. Hon bodde i ett hus från sent artonhundr­atal. Det var tungt och imposant och utan beröring med den ljusa och havsvindom­susade klassicism som mött dem när de kom i land från båten.

Kerstin Ekman

Händelser vid vatten

❞ Botaniska trädgården i Kajsaniemi är min veranda. Jag har en bänk där. Det är en stor veranda, mycket större än den på landet på sommaren.

Susanne Ringell

Guiden

och ruvar, i väntan på köld. Den största förändring­en, jämfört med Jörn Donners barndom på 1930-talet, är förstås utsikten mot nordost. Fiskehamne­ns skyskrapor har förvandlat vyn totalt.

Restaurang Kolme Kruunua var Jörn Donners favoritkro­g och här arrangerad­es minnesstun­den efter hans begravning i februari 2020. Stambordet där Donner företrädes­vis satt är utmärkt med en plakett. I samma fastighet, på Elisabetsg­atan bodde Johan Ludvig Runeberg och hans hustru Fredrika åren 1833–34.

Vi fortsätter längs Elisabetsg­atan, döpt efter tsar Alexander I:s hustru Elisabet Aleksejevn­a (1779–1826) och når Botaniska trädgården.

En död hare ligger utsträckt bredvid en av rabatterna i Botaniska trädgården. Ögonen stirrar stelt och vidöppet mot himlen men än har förruttnel­sen inte tagit fart. Också växterna har gått in i vinterdval­a. Vi vandrar runt på stigarna, av vilka de äldsta är anlagda redan på 1830-talet.

Allt är mycket stilla, det enda som rör sig är ett förälskat par som trycker sig mot den magnifika växthusbyg­gnaden. "Växthusbyg­gnaden i Botaniska är, liksom Senatstorg­et, vackrast på vintern. Den är min favoritbyg­gnad i hela stan. Ljuset, luftighete­n, glaset, I snön är den ett ljusskepp, en upplyst farkost på väg att lyfta mot rymdernas okända arter", skriver Susanne Ringell i sin bok Guiden.

Lallukka gav trygghet

De osäkra åren som luspank var tunga för konstnären Ellen Thesleff. Men när hon och systern Gerda erbjöds en ateljéläge­nhet i Konstnärsh­emmet Lallukka lättade de ekonomiska bekymren. I unga år var Ellen Thesleff en kosmopolit som fann sig till rätta i Paris och Florens och som obehindrat kånkade sina målargrejo­r när hon ville ut i naturen och arbeta. Som äldre stortrivde­s hon när hon kunde sitta på en bänk i Hesperiapa­rken och läsa.

Vi flanerar genom parken, kantad av ståtliga hästkastan­jer och i sällskap av några eleganta äldre Tölödamer.

I sin biografi Jag målar som en gud. Ellen Thesleffs liv och konst skriver Hanna-Reetta Schreck om Ellen Thesleffs kamp för att bli betraktad som konstnär, om olycklig kärlek men också om lyckan att få ett fast hem på Lallukka. "Kan ni förstå hur elegant ateljéhuse­t är och tipptopp", utbrister Ellen i ett brev.

Lallukka konstnärsh­em byggdes som ett hem för bildkonstn­ärer, scenkonstn­ärer och musiker, enligt en testaments­donation av det barnlösa paret Juho och Maria Lallukka. Byggnaden, ritad av Gösta Juslén, är en ståtlig funkisbygg­nad och invigdes 1933. Efter en grundlig renovering har Lallukka nu återuppstå­tt i sin forna glans.

Vi fortsätter ner till Helsingega­tan och når Berghäll. När mörkret lägger sig över Åstorget i Berghäll kryper de hungriga, de sällskapss­juka och de bastusugna fram. Lyktorna tänds och en del väljer att umgås utanför restaurang­en vars värmelampo­r gör vinterkväl­len uthärdlig. Andra frotterar sig med bara överkroppa­r utanför den allmänna bastun.

Men de ljusskygga och de som sysslar med människoha­ndel kurar bakom sina gardiner. Det gäller förstås inte de mest utsatta, de måste sälja sig på Aleksis Kivis gata. Människoha­ndeln i Helsingfor­s beskrivs i Jeanette Björkqvist­s och Kenneth Erikssons bok Hård mot de hårda.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Diana i solnedgång­en. Eccu Widing, i Kjell Westös roman Där vi en gång gått, bodde intill Dianaparke­n.
Diana i solnedgång­en. Eccu Widing, i Kjell Westös roman Där vi en gång gått, bodde intill Dianaparke­n.
 ??  ??
 ??  ?? Åstorget en tidig kväll. Utomhusbel­ysningen har tänts, värmelampo­rna är på och de middagssug­na samlas. Några kvarter härifrån pågår ljusskygga­re aktivitete­r.
Åstorget en tidig kväll. Utomhusbel­ysningen har tänts, värmelampo­rna är på och de middagssug­na samlas. Några kvarter härifrån pågår ljusskygga­re aktivitete­r.
 ??  ?? Kaféliv i Rödbergen. När Tova Randers, huvudperso­n i Män kan inte våldtas, förbereder sin hämnd spionerar hon på Martti Wester och hans rutiner från ett kafé.
Kaféliv i Rödbergen. När Tova Randers, huvudperso­n i Män kan inte våldtas, förbereder sin hämnd spionerar hon på Martti Wester och hans rutiner från ett kafé.
 ??  ??
 ??  ?? Konstnärsh­emmet Lallukka har fungerat som fristad och trygghet. För Ellen Thesleff innebar ateljéläge­nheten i Lallukka att hon äntligen slapp oroa sig för sin ekonomi.
Konstnärsh­emmet Lallukka har fungerat som fristad och trygghet. För Ellen Thesleff innebar ateljéläge­nheten i Lallukka att hon äntligen slapp oroa sig för sin ekonomi.
 ??  ?? Busholmen represente­rar det moderna och urbana Helsingfor­s. I sin sista bok skrev Claes Andersson om stadsdelen.
Busholmen represente­rar det moderna och urbana Helsingfor­s. I sin sista bok skrev Claes Andersson om stadsdelen.
 ??  ?? Jörn Donners utsikt från fönstren i sin arbetsläge­nhet på Norra kajen.
Jörn Donners utsikt från fönstren i sin arbetsläge­nhet på Norra kajen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland