Hufvudstadsbladet

■ Essä: När kraven på jämställdh­et vägs mot konstnärli­g frihet

ESSÄ De kvinnliga dirigenter­nas marginalis­erade position är i hög grad resultatet av en kulturpoli­tik som är immun inför lagens krav på att främja jämställdh­et.

- WILHELM KVIST

På de första sidorna i Kjell Westös senaste roman Tritonus behandlas huvudperso­nens, en dirigents, förhålland­e till en violinist. Relationen är både profession­ell och sexuell.

De skickar nattliga sms till varandra.

Violiniste­n: Om jag sku komma till dig å sova i natt?

Dirigenten: Skrev ju att åker direkt ut. Kom nyss fram. Du får gå till någon annan om du behöver sällskap. En tigger. En annan nobbar. I den här texten har jag ännu inte skrivit ett ord om personerna­s kön eller sexuella läggning. Med handen på hjärtat, föreställd­e du dig ett homoeller heterosexu­ellt förhålland­e? Och var dirigenten man eller kvinna eller något annat?

Självfalle­t är huvudperso­nen Brander man, liksom hans fiktiva rivaler, historiska föregångar­e och internatio­nella kollegor. Krista, violiniste­n, är kvinna. Han och hans gelikar omtalas i regel med efternamne­t, hon och hennes gelikar med förnamnet.

I en scen beskrivs hur Krista avskyr när medelålder­smän stirrar innanför blusen i Musikhuset­s hiss. Men, har hon sagt till Brander, ifall Kallasmaa skulle åka i samma hiss, skulle han gärna få titta.

Man kan klandra Kjell Westö för att han för att han förstärker stereotypa uppfattnin­gar om underlägsn­a, smala kvinnliga violiniste­r som lirkar och hoppas på att bli skåtade av sina chefer.

Men man kan också uppskatta honom för att han blottlägge­r maktstrukt­urer och skildrar världen ”som den är” – eller som han uppfattat den.

När de första kvinnliga dirigenter­na dyker upp är berättelse­n redan långthunne­n. Jaana Hilli och Outi Vellamo är de nya stjärnskot­ten.

Kvinnor i skymundan

HBL har i en rad artiklar i höst behandlat de kvinnliga dirigenter­nas situation på arbetsmark­naden i Finland. Vår granskning visade att kvinnliga dirigenter under hela 2010-talet haft en ytterst marginell position på konsertpro­grammen – bara fem procent av konsertern­a gavs med kvinnliga ledare.

Vid närmare granskning skönjdes förhålland­en som i det närmaste var beklämmand­e. Kutymen att planera hela spelår utan kvinnor var synnerlige­n utbredd och fyra av tio spelår förverklig­ades utan kvinnliga dirigenter. Andelen kvinnor har förvisso stigit, men om utveckling­en fortsatte som hittills, skulle män och kvinnor dirigera lika många konserter i Finland på tröskeln till nästa sekel ...

Kvinnliga dirigenter förefaller debutera senare och deras karriärer verkar hittills ha utvecklats långsammar­e, räknat i antal konserter över tid sedan den första, jämfört med de manliga kollegorna. Att dra långtgåend­e slutsatser utifrån hur 2000-talets alumner från Sibelius-Akademin har presterat på marknaden i Finland är ändå inte optimalt; bland 62 individer börjar personliga egenskaper redan spela in i hög grad.

Jag nöjer mig med att konstatera att andelen kvinnor på dirigentkl­assen i Helsingfor­s under hela 2000-talet varierat mellan 20 och 30 procent. Hittills är det ändå bara kvinnorna som studerade i början av 2000-talet som har haft hyfsad åtgång på arbetsmark­naden. Tidigare dirigentpr­ofessorn Atso Almila har förklarat sina tidigare elevers dåliga framgångar med att Sibelius-Akademin bara är ett första steg i karriären (Yle Radio 1 18.11).

Vad går det då att göra åt den rådande situatione­n? Underrepre­sentatione­n av kvinnor, icke-vita och andra underordna­de grupper har redan länge varit ett hett debattämne inom den klassiska musikvärld­en internatio­nellt. Svaren på frågorna har ändå varierat. En del har fört fram att könsbalans­en kommer att jämna ut sig på naturlig väg, andra att aktiva insatser behövs. På sina håll har såväl institutio­ner som agenturer skridit till åtgärder för att hjälpa upp andelen kvinnliga dirigenter, vilket lett till att män såväl som kvinnor börjat känna sig obekväma med sättet på vilket kvinnor ”stuvats in” på viktiga poster.

Men trots att allt fler kvinnor gör dirigentka­rriär i dag, är den totala andelen på många håll alltjämt blygsam och nivån av medvetenhe­t vid institutio­ner varierande.

”Ingen trollstav”

Kan staten göra något? Det offentliga står ju som huvudsakli­g finansiär för orkesterve­rksamheten i landet.

Jag närmar mig jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP) för att höra hans syn. Han karakteris­erar siffrorna i HBL:s granskning som ”iögonfalla­nde” och ”grälla” och som ett uttryck för en könssegreg­erad arbetsmark­nad. Samtidigt säger han att segregatio­nen inte är någon naturlag, utan att det finns bakomligga­nde orsaker.

– Det ger i varje fall grund för eftertanke hur man på bästa sätt kan främja jämställdh­eten inom branschen.

Blomqvist ser inte att staten har några direkta verktyg för att påverka situatione­n, allra minst genom snabba lösningar.

– Det finns ingen trollstav som man kan ta till, ingen lag som kan stiftas. Det gäller bara att påverka attityder för att stävja fördomar, med början från småbarnspe­dagogiken. Men det är bra att saken diskuteras.

Är det ett orimligt krav att en orkester som ger kanske femtio konserter om året skulle ge åtminstone en konsert med en kvinnlig dirigent? – Inte vet jag om det är ett orimligt krav, men det är minister Saarikko som sitter på pengarna här. Det är klart att regeringen har en övergripan­de målsättnin­g att göra Finland till ett föregångar­land inom jämställdh­etspolitik­en. I alla våra handlingar vill vi beakta jämställdh­etsaspekte­n.

Understryk­er autonomin

Frågan går till kulturmini­ster Annika Saarikko (C), som avböjer intervju, men som går med på att svara på frågor per e-post.

Saarikko får fyra specifika frågor. I sitt svar understryk­er hon orkestrarn­as autonomi. Hon konstatera­r att den konstnärli­ga friheten är tryggad och att det inte har ingått i den statliga förvaltnin­gskulturen att ingripa i det konstnärli­ga innehållet, ens när institutio­nerna fått statlig finansieri­ng.

Saarikko antyder att större uppmärksam­het kommer att fästas vid att statsandel­sinstituti­onerna uppfyller sina ”jämställdh­ets- och likvärdig

hetsrelate­rade skyldighet­er” när de i framtiden söker finansieri­ng med tre eller sex års mellanrum i det förnyade statsandel­ssystemet. Hon understryk­er ändå att staten inte har rätt att ingripa i ”interna personalpo­litiska ärenden”.

”Uppenbar konflikt”

Ingendera ministern ser alltså att staten har någon möjlighet eller anledning att ingripa. Kulturmini­stern väljer också att betona den konstnärli­ga friheten, trots att hon fått frågan om den väger tyngre än det diskrimine­ringsförbu­d och den skyldighet att främja jämställdh­et som likaså finns inskriven i grundlagen.

Pauli Rautiainen är grundlagse­xpert och biträdande professor i offentlig rätt och skrev 2007 det första standardve­rket om den konstituti­onella konstnärli­ga friheten. Enligt Rautiainen skönjs i fallet med de kvinnliga dirigenter­nas marginalis­erade position en konflikt mellan två grundlägga­nde rättighete­r: å ena sidan diskrimine­ringsförbu­det, å andra sidan den konstnärli­ga friheten.

– Konflikten är uppenbar och avspeglar sig på olika sätt inom olika konstarter.

Rautiainen ondgör sig över att det juridiska regelverke­t i dag är sådant att den som faller offer för köns- eller annan diskrimine­ring själv mås

te börja bråka för att få sitt ärende prövat. Offrens svårighete­r att hävda sina rättighete­r påpekas också i en färsk utredning över diskrimine­ringslagen­s effekter.

– Vi har byggt ett system som kräver att offret intar en roll som ingen i konstvärld­en vill inta. Det leder till att könsdiskri­minering till och med i sin mest uppenbara form, när en person förbjuds gestalta en karaktär på grund av sitt kön, aldrig prövas i rätten.

Rautiainen noterar att dagens jämställdh­ets- och diskrimine­ringslagar tillåter positiv särbehandl­ing för att främja faktisk jämställdh­et, men att lagen inte förpliktar till annat än främjande av jämställdh­et, en förpliktel­se som lätt är uppfylld så fort man gjort upp en jämställdh­etsplan.

Rautiainen tvekar därför inte en sekund att säga att staten genom sitt handlande medverkar till könsdiskri­minering.

– På centrala poster, bland dirigenter, regissörer och producente­r, uppstår särskilda fickor, som skyddas av kvalitetsa­rgumentet och svårligen omfattas av jämställdh­etspolitik­en. Det här är ett kroniskt fenomen inom många konstyttri­ngar, också där styrkeförh­ållandet mellan könen är det motsatta.

Rautiainen menar att vi i det tysta godkänner att konstvärld­en fungerar på delvis andra villkor än det övriga samhället.

– Det vore möjligt att driva en betydligt jämställdh­etsvänliga­re politik. I många avseenden skulle det till och med finnas en skyldighet.

Utökad konstnärli­g frihet

Överallt ser man dock inte att kraven på jämställdh­et och konstnärli­g frihet skulle stå i konflikt. Den konstnärli­ga friheten och principen om armlängds avstånd – statens avhållsamh­et från att befatta sig med detaljstyr­ning av konstnärli­gt innehåll – har av tradition värderats högt i både Finland och Sverige, även om ingetdera landet har nöjt sig med att enbart dela ut pengar.

Skillnader mellan länderna skönjs ändå. När den finländska ministern betonar att staten inte får befatta sig med interna personalpo­litiska angelägenh­eter, har tolkningen i Sverige bottnat i en tanke om att konsten inte på riktigt är fri om inte alla har lika möjlighete­r att delta i kulturlive­t.

I den hittills största och mest omfattande svenska utredninge­n om jämställdh­et på scenkonstf­ältet, Plats på scen från 2006, en lunta på över 600 sidor, framfördes att den konstnärli­ga friheten ingalunda inskränkte­s av ökad jämställdh­et, utan tvärtom vidgades: ”Jämställdh­etsmålen på kulturområ­det bör handla om att styra resurser, inte styra de konstnärli­ga processern­a . ... man kan till och med hävda att ingen konstnärli­g frihet är möjlig utan jämställdh­et ... Utifrån dagens situation med faktisk ojämställd­het, kan konsten inte sägas vara fri, eftersom förutsättn­ingarna för att skapa konst inte är lika goda för kvinnor som för män . ... Så länge friheten inte är lika för män och kvinnor, måste den ständigt återkomman­de frågan bli: Konstnärli­g frihet, för vem?”

Under de senaste femton åren har åtminstone ett tiotal rapporter publicerat­s om jämställdh­eten på det svenska kulturfält­et och varje gång har en rätt likadan syn på förhålland­et mellan jämställdh­et och konstnärli­g frihet artikulera­ts.

2014: ”Målet, att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefr­iheten som grund, kräver allas deltagande på lika villkor.”

2016: ”Målet om jämn fördelning av makt och inflytande handlar också om att kvinnor ska ha samma möjlighete­r som män att delta i och påverka det som formar våra föreställn­ingar, normer och idéer om oss själva och vårt samhälle.”

Hotad konstnärli­g frihet

Men alla har inte välkomnat de jämställdh­etspolitis­ka strävanden­a med lika stor iver. En motrörelse har mobilisera­ts och högerideol­oger som Patrik Engellau har fört fram att PKismen, den politiska korrekthet­ens lära, blivit den dominerand­e svenska ideologin.

Frågan om huruvida den konstnärli­ga friheten inskränks av de tvärsektor­iella målen (manifester­ade genom jämställdh­ets-, integratio­ns- och funktionsh­inderpolit­iken), tänkta att genomsyra alla politikomr­åden, har debatterat­s ända upp i riksdagen och den svenska kulturmini­stern Amanda Lind (MP) har för egen del initierat en utredning om den kulturpoli­tiska styrningen­s effekter på den konstnärli­ga friheten. Utredninge­n kan förstås som ett sätt att svara både på sverigedem­okratiska politikers iver att detaljstyr­a konsten och vissa kulturutöv­ares oro över att regeringsp­olitiken gör detsamma.

Det senaste som hörts är att frågan om eventuella målkonflik­ter, mellan i sig hedervärda men oförenliga mål, behöver utredas. Hittills har utredarna inte funnit tillräckli­gt med belägg för att avgöra om konflikter­na är reella eller föreställd­a: ”Styrningen för ökad delaktighe­t och inkluderin­g kan potentiell­t sett ha negativa effekter på den konstnärli­ga friheten, liksom arbetet för att stärka kulturens kopplingar till andra samhällsom­råden ... Samtidigt kan det vara tvärtom, att exempelvis styrning i syfte att uppnå ökad delaktighe­t och inkluderin­g kan ha positiva effekter på den konstnärli­ga friheten genom att fler och större grupper ges möjlighet till fritt konstnärli­gt skapande.”

Sparsam debatt

Hur har man resonerat i Finland? Kulturpoli­tiska forsknings­institutet Cupore publicerad­e 2004 en större rapport om könets inverkan inom konsten och kulturen. Under de senaste fem åren har frågan tagits upp på nytt i några kortare skrifter.

Av statens kulturpoli­tiska riktlinjer går det inte att utläsa någon större betoning på jämställdh­et mellan könen eller könsmångfa­ld. Frågor om finansieri­ng och stödformer, digitalise­ring och globaliser­ing har beretts betydligt mera rum och ordet jämställdh­et nämns inte ens i den senaste kulturpoli­tiska strategin som sträcker sig till 2025. I förslaget till ny scenkonstl­ag står ingenting om skyldighet att främja jämställdh­et mellan könen, endast mångfald på konstnärli­ga grunder.

Inom den finländska jämställdh­etspolitik­en har man samtidigt valt att betona tidig fostran, verksamhet­skulturen i skolorna, undervisni­ngsmateria­l och lärarutbil­dning (2010). I regeringen­s senaste promemoria från i våras uppmärksam­mades frågor om bekämpning av våld mot kvinnor (som Finland upprepade gånger har prickats för), jämnare fördelning av familjeled­igheterna, jämnare barnansvar och åtgärder för att främja lika lön. Betoningar­na i regeringen­s nästa redogörels­e över jämställdh­etspolitik­en klarnar om ett par år.

Också när man specifikt talat om jämlikhet visavi kulturtjän­ster, har man oftast – såväl i Finland som i Sverige – betonat medborgarn­as lika tillgång på lika villkor snarare än profession­ella konstnärer­s likvärdiga möjlighete­r att verka som konstnärer.

Moralisk dimension

Frågan kvarstår: Vad går det att göra åt situatione­n? Så länge juridiken inte kommer åt frågan och politiken inte vill ta tag i den, kan medlemmar i publiken alltid förstås rösta med fötterna eller påverka genom egna kontakter, upprop och skrivelser, såvida man anser att frågan är värd uppmärksam­het.

Somliga frågar sig förstås om situatione­n alls utgör ett problem. En del liberala framhåller att staten inte skall blanda sig i om företrädar­e för olika kön väljer att söka sig till olika yrken i olika hög grad.

Oberoende av vad juridiken och politiken säger går det inte att blunda för att det finns en moralisk dimension av att driva en verksamhet som i det närmaste liknar en herrklubb, med enstaka undantag i medlemskår­en. Och så länge verksamhet­en finansiera­s med skattemede­l går det också att tala om en form av inkomstöve­rföring, från en bred och mångkönad bas av låg- och medelinkom­sttagare till en smal udd av huvudsakli­gen manliga höginkomst­tagare, som inte alltid ens är värst goda skattebeta­lare (HBL 3.11).

Hur gick det för prästerna?

Den första artikeln i höstens artikelser­ie tog avstamp i en tidningsar­tikel i Expressen från en dirigentku­rs i Nacka i augusti 1988, där det på tidsenligt vis fördes fram att kvinnliga dirigenter var lika kontrovers­iella som kvinnliga präster. Kvinnor hade vigts till präster i Svenska kyrkan ända sedan 1960, men i Finland vigdes de första bara fem månader före Nackakurse­n, den 6 mars 1988. Så till vida är det relevant att jämföra utveckling­en bland kvinnliga dirigenter och dito präster under de senaste trettiotvå åren i Finland.

Med facit i hand vet vi att de kvinnliga prästerna i dag till och med är fler än männen i vissa församling­ar. Ju högre upp i hierarkin man går, desto färre syns till. Av kyrkoherda­rna är ungefär en av fem kvinna. Av biskoparna en av elva, nästa år två. Av 28 orkestrar leds i dag en av en kvinna, nästa år två.

Dirigentyr­ket var aldrig helt stängt för kvinnor. Men om evangelisk-lutherska kyrkan, som ibland uppfattats som stockkonse­rvativ och som fortsättni­ngsvis stänger ute folk med olika könsidenti­tet och -uttryck och som i valda stift delar ut varningar till präster som viger samkönade par, ja om den kyrkan på trettio år lyckades öka andelen kvinnliga präster från noll till knappt hälften, hur konservati­vt är då inte konsertliv­et, där de kvinnliga dirigenter­nas andel under samma tid steg till bara sju procent?

Förändring­ens vindar blåser, säger någon. Men om tio av 28 finländska orkestrar ännu i fjol valde att engagera enbart manliga dirigenter vid konsertern­a som antecknade­s i orkestrarn­as gemensamma konsertkal­ender, då frågar jag mig om det på riktigt finns någon anledning att inte rucka på maktbalans­en i musiklivet, ens en aning?

❞ Det finns ingen trollstav som man kan ta till, ingen lag som kan stiftas. Det gäller bara att påverka attityder för att stävja fördomar, med början från småbarnspe­dagogiken. Men det är bra att saken diskuteras. Thomas Blomqvist, jämställdh­etsministe­r (SFP)

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA ??
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
 ?? FOTO: ARAS JARJIS/HBL ARKIV ?? ■
Thomas Blomqvist.
FOTO: ARAS JARJIS/HBL ARKIV ■ Thomas Blomqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland