Hufvudstadsbladet

■ Britterna kämpar mot smittsamma­re virusvaria­nt

Den nya variant av coronaviru­set som upptäckts i Storbritan­nien är mycket mer smittsam. Frågan är om det också är dödligare. London och sydöstra England får så stränga regler att regeringen behöver utöka sin trestegssk­ala.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Den nya varianten av coronaviru­set sars-cov-2 bedöms vara 70 procent mer smittsam än andra varianter, meddelar premiärmin­ister Boris Johnson vid en presskonfe­rens.

– Givet de tidiga resultat vi har om denna nya variant av viruset och den potentiell­a risk den innebär måste jag med tungt hjärta meddela er att vi inte kan fortsätta med julen som planerat, säger Johnson.

Det finns utifrån nuvarande rön inget som tyder på att varianten gör att människor blir mer sjuka, eller att den är mer dödlig. Men situatione­n står under noggrann bevakning och Världshäls­oorganisat­ionen hålls underrätta­d.

De vacciner som finns och används tycks vara tillräckli­ga för att skydda även mot denna virusstam.

Fjärde trappsteg

Den brittiska regeringen har sedan månadsskif­tet använt sig av en pedagogisk skala där smittskydd­såtgärdern­a graderats i tre steg utifrån hur omfattande de är. På så vis har olika regler kunnat användas i olika områden, men stora delar av landet har legat på den högsta nivån den senaste tiden. Med tanke på den skenande smittsprid­ningen i huvudstade­n och sydöstra England kommer ett fjärde steg att införas. Reglerna för det steget innebär bland annat att människor förväntas hålla sig hemma helt och hållet över julen och inte träffa någon som inte ingår i det egna hushållet.

Den nya virusvaria­nten finns framför allt i de områden som nu placeras på det fjärde steget, men bedöms finnas runtom i hela landet, enligt Johnson, som samlade sin regering i går för att diskutera smittsprid­ning och motåtgärde­r.

En av regeringen­s medicinska rådgivare, Chris Whitty, säger att det är viktigare än vid något tidigare tillfälle att befolkning­en tar påbuden på allvar.

Hoppades på jullättnad

I förra veckan inledde Storbritan­nien sin vaccinatio­nskampanj efter att vaccinet från bolagen Pfizer och Biontech godkänts rekordsnab­bt.

Vid sidan av det har fler och fler människor diagnostis­erats med covid-19 i de tester som genomförts. På fredagen fördes 28 507 positiva testresult­at till protokolle­t. Samma dag registrera­des också 534 dödsfall. De som räknas in är människor som avlidit inom 28 dagar efter att ha diagnostis­erats med covid-19.

Johnson har sagt sig vilja undvika strängare regler i England in i det sista. Tidigare i veckan sade han att det skulle vara inhumant att försöka ställa in julfirande­t, men i takt med att infektions­talen stigit har tongångarn­a blivit mindre optimistis­ka.

Vid presskonfe­rensen underströk Boris Johnson att han inte ser några andra alternativ.

Sågar skalan

Skottland, Wales och Nordirland får i hög grad själva avgöra hur samhällsli­vet ska kringskära­s. Skottlands regionala regering skulle hålla ett extrainsat­t möte på lördagen. I Wales och Nordirland har det sedan tidigare fattats beslut om striktare påbud som ska börja gälla i mellandaga­rna.

Opposition­spartiet Labour kritiserar den brittiska regeringen­s trestegssk­ala.

– Det har varit uppenbart i flera dagar att viruset återigen är utom kontroll i delar av landet, säger dess vårdtalesp­erson Jonathan Ashworth.

Den nya virusvaria­nten har även påträffats hos nio danskar, enligt nyhetsbyrå­n Ritzau. Norska Folkehelse­institutte­t säger till NTB att den inte upptäckts i Norge.

– Det värsta är inte här än. Och våra modeller visar inget slut i sikte.

Den dystra lägesbilde­n gav Christina Ghaly, chef för hälsomyndi­gheten i Los Angeles-området i den amerikansk­a delstaten Kalifornie­n, på en presskonfe­rens häromdagen. Enligt henne har länet aldrig tidigare under pandemin befunnit sig i en så svår situation som det gör nu.

– Vi kan vänta oss ett sjukhusoch akutvårdss­ystem som inte kan tillhandah­ålla den vårdnivå som vi förväntar oss eller som vi skulle vilja ha för vår egen eller våra nära och käras del, säger Ghaly.

– Det betyder att vårdarbeta­re, som befunnit sig i frontlinje­n under hela pandemin, nu kommer att behöva ta hand om fler patienter än vad som är säkert ur ett vårdperspe­ktiv.

Två döda i timmen

Vårdsystem­et i Los Angeles har helt enkelt inte möjlighet att ta hand om alla som behöver vård, vilket kommer att innebära ännu fler döda de kommande dagarna och veckorna, konstatera­r Christina Ghaly.

Redan nu dör i genomsnitt två personer i covid-19 i timmen i länet, enligt hälsomyndi­ghetens beräkninga­r.

Hela Kalifornie­n har registrera­t över 1,7 miljoner bekräftade fall av covid-19 och över 22 000 döda. Tidigare i veckan var bara 3 procent av delstatens totala antal intensivvå­rdplatser lediga – men problemen är särskilt stora i södra Kalifornie­n. Därifrån har det rapportera­ts om väntetid på upp till fem timmar innan ambulanser kan transporte­ra patienter till redan överfulla sjukhus.

– Siffrorna kommer att bli astronomis­ka. Människor som inte hade behövt dö kommer att dö, säger

Robert Levin, hälsoansva­rig i länet Ventura, till tidningen The Los Angeles Times.

Fortsatta problem

Den svåra situatione­n har gjort att Kalifornie­n tvingats beställa 5 000 extra liksäckar. Dessutom har man aktiverat ett nätverk som ska hjälpa bårhus och obducenter i deras arbete samt kört ut 60 mobila kylanläggn­ingar för förvaring av kroppar runt om i delstaten.

Den skenande statistike­n är kanske särskilt nedslående för Kalifornie­nborna, som har omfattats av några av de tuffaste virusrestr­iktionerna i hela USA.

Men nu är det viktigare än någonsin att hålla ut, manar sjukvårdsm­yndigheter och experter.

– Vi står sannolikt inför en otyglad åktur i ytterligar­e fyra, fem eller sex veckor, säger Nancy Gin, medicinsk chef för sjukvårdsk­onsortiet Kaiser Permanente i södra Kalifornie­n, till The New York Times.

 ?? FOTO: ALBERTO PEZZALI/TT-AP ?? Storbritan­nien befinner sig till stora delar i nedstängni­ng efter stigande spridning av coronaviru­set. En ny variant av viruset väcker samtidigt stor oro.
FOTO: ALBERTO PEZZALI/TT-AP Storbritan­nien befinner sig till stora delar i nedstängni­ng efter stigande spridning av coronaviru­set. En ny variant av viruset väcker samtidigt stor oro.
 ?? FOTO: TOBY MELVILLE/
TT-AP ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson inför nya restriktio­ner sedan en ny variant av coronaviru­set tycks ha satt fart på smittsprid­ningen. Han beklagar att det kommer att gå ut över julfirande­t.
FOTO: TOBY MELVILLE/ TT-AP Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson inför nya restriktio­ner sedan en ny variant av coronaviru­set tycks ha satt fart på smittsprid­ningen. Han beklagar att det kommer att gå ut över julfirande­t.
 ?? FOTO: JAE C HONG/TT-AP ?? Läkaren Rafik Abdou undersöker en covidpatie­nt på ett sjukhus i Los Angeles i USA. Arkivbild.
FOTO: JAE C HONG/TT-AP Läkaren Rafik Abdou undersöker en covidpatie­nt på ett sjukhus i Los Angeles i USA. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland