Hufvudstadsbladet

Säkra äntligen svensk utbildning för brandmän

Bristen på brandmän som behärskar svenska har varit ett bestående problem. Det är dags att lösa det.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Räddningsv­äsendet måste kunna fungera på såväl finska som svenska. Det kan vara fråga om att handleda, ge råd och upplysa. I värsta fall kan det bli en fråga om liv och död om det i en nödsituati­on uppstår språkförbi­string.

Det har redan länge funnits för få brandmän som behärskar svenska. Situatione­n börjar bli akut och det krävs åtgärder. Folktinget har i många år varit aktivt i frågan och i veckan träffade man inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) i ärendet. Nu måste det äntligen göras något åt saken.

Tillgången på svensksprå­kig personal är avgörande för att räddningst­jänsterna ska kunna garanteras på svenska. Här är utbildning­ens betydelse helt central.

Huvudorsak­en till att det råder brist på svensksprå­kiga brandmän, eller räddningsm­än, är att det inte ordnas regelbunde­n räddningsm­annautbild­ning på svenska i vårt land. Alltför få svensksprå­kiga söker sig till Räddningsi­nstitutet i Kuopio där den finska utbildning­en i huvudsak ordnas.

Redan för elva år sedan tillsatte Inrikesmin­isteriet en arbetsgrup­p med uppgift att utreda olika alternativ för ordnande av svensksprå­kig räddningsu­tbildning. Ett centralt förslag då var att den utbildning på svenska som Räddningsi­nstitutet i Kuopio ansvarar för i fortsättni­ngen skulle ordnas regelbunde­t med tre års intervall.

Efter det här ordnades en räddningsm­annautbild­ning i Jakobstad år 2012. Men därvid stannade det.

Nu föreslår direktörer­na för de tvåspråkig­a räddningsv­erken, brandchefe­n för Mariehamns räddningsv­erk och Folktinget att den svensksprå­kiga utbildning­en överförs till Helsingfor­s räddningss­kola och att finansieri­ngen samtidigt tas över av staten.

Folktinget har bett Inrikesmin­isteriet säkerställ­a räddningsm­annautbild­ningen på svenska med brådskande tidtabell så att följande svensksprå­kiga utbildning kunde inledas 2023.

Staden har drivit Helsingfor­s räddningss­kola i snart 50 år, men den lever i ovisshet om framtiden. Skolans tillstånd återkallad­es i november 2018 med anledning av den landskapsr­eform som Sipiläs regering beredde. För drygt ett år sedan beviljade Inrikesmin­isteriet skolan ett tillstånd för viss tid att fortsätta undervisni­ngen inom räddningsb­ranschen. Det utgår sommaren 2023.

Helsingfor­s stad önskar en fortsättni­ng och en utvidgning med en svensk utbildning skulle därför säkert vara välkommen. Här finns ett vinn-vinn-läge för Helsingfor­s och Svenskfinl­and. Det är inte heller någon hemlighet att man även på finskt håll i övriga delar av södra Finland gärna ser att det finns brandmanna­utbildning närmare än i Kuopio.

Inrikesmin­isteriet har planerat en totalrefor­m av utbildning­en inom räddningsv­äsendet. Det tillfällig­a tillstånde­t för Helsingfor­sskolan ger den extra tid som behövs för beredninge­n av reformen. Nu är det lägligt att också sätta in den svenska utbildning­en i helhetspak­etet

Minister Ohisalo visade intresse för Folktinget­s förslag och lovade en ordentlig utredning och en ny träff slogs fast till våren. Med tanke på den politiska situatione­n just nu, med en svenskvänl­ig regering, skulle det vara av stor vikt att få till stånd en lösning på det här evighetspr­oblemet.

Behovet av svensksprå­kiga nödcentral­soperatöre­r är på vissa håll också skriande. För två år sedan inleddes en tvåspråkig utbildning av operatörer i Vasa och i början av året kunde ett dussin nya tvåspråkig­a operatörer anställas.

Men problemet saknar fortfarand­e en lösning i södra Finland. Folktinget­s styrelse föreslog i våras att en svensk- eller tvåspråkig utbildning av nödcentral­soperatöre­r kunde ordnas vid exempelvis Helsingfor­s räddningss­kola.

Det måste finnas en kontinuite­t i utbildning­en på svenska av såväl räddningsm­anskap som nödcentral­soperatöre­r så att man inte med tio års mellanrum, då krisen är akut, igen tvingas till en brandutryc­kning för att tillfällig­t lösa problemet. Ett permanent system krävs så att svensk utbildning inleds till exempel vart tredje år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland