Hufvudstadsbladet

Rått misstänkt mord i Forsby upprör partiledar­e

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) och Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo kommentera­r de nya uppgifter som kommit fram om det råa brott som ledde till en 16-årig pojkes död i Helsingfor­s nyligen.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

De tre tonåriga gärningsmä­n som misstänkts för att ha misshandla­t en 16-årig pojke till döds i Forsby i Helsingfor­s kände offret sedan tidigare. De hade en ”kompisrela­tion” men hade tidigare mobbat offret, möjligtvis så länge och systematis­kt att ordet kompis blir missvisand­e. Pojken misshandla­des i tiotals minuter.

Polisen undersöker fallet som mord. Här ligger graden av råhet bakom rubricerin­gen.

– Det här är ett chockerand­e fall. Det här borde inte få inträffa i en välfärdsst­at, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo till Helsingin Sanomat.

Enligt inrikesmin­istern har det varit en tydlig trend att situatione­n för dem som det går dåligt för förvärrats. Hon ser det också som positivt att myndighete­rna, i det här fallet polisen, för en öppen diskussion och lyfter fram de missförhål­landen som finns i samhället.

Ohisalo tolkar polisens budskap så att utslagning och ojämlikhet behöver uppmärksam­mas på en bredare front, inte bara hos politikern­a men också ute i samhället.

– Självklart befinner sig politikern­a här i den mest ansvariga positionen för att kunna lösa de här problemen.

Också Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo kommentera­de den exceptione­llt råa dödsmissha­ndeln.

– Samhället måste inse att det finns en liten grupp unga som mår mycket dåligt. Forsbyfall­et visar att gärningarn­a blir råare och att likgiltigh­eten ökar, sade han i Yles program Morgonetta­n på lördagsmor­gonen.

Orpo betonade att unga offer behöver få hjälp. Han efterlyser större befogenhet­er för myndighete­rna.

Samhället måste inse att det finns en liten grupp unga som mår mycket dåligt. Forsbyfall­et visar att gärningarn­a blir råare och att likgiltigh­eten ökar. Petteri Orpo Samlingspa­rtiets ordförande

– Myndighete­rna behöver bättre redskap att fånga upp unga som fastnat i en brottsspir­al. I tillägg behöver myndighete­rna samarbeta med varandra. Förutom hårda metoder krävs i stor utsträckni­ng mjuka metoder.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Inrikesmin­ister Maria Ohisalo och Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo är oroade över de senaste fallen där unga varit inblandade i våldsdåd.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Inrikesmin­ister Maria Ohisalo och Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo är oroade över de senaste fallen där unga varit inblandade i våldsdåd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland