Hufvudstadsbladet

Riksdagsle­damöter med småbarn får lära sig prioritera

”Barnet borde tas ifrån dig”, fick riksdagsle­damoten Sofia Virta höra när hon gjorde kampanj på torget medan babyn var hemma med sin pappa. Sanni Grahn-Laasonen har upplevt en förändring i hur omgivninge­n förhåller sig till föräldrask­ap. Men pappornas led

- ELSA KEMPPAINEN/ SPT

Sofia Virta, riksdagsle­damot för De gröna, bytte klackskorn­a mot löpskor och sprang hem för att amma sitt barn. Babyn var tre månader gammal när hon valdes in i riksdagen i fjol, och Virta var fast besluten att inte låta jobbet hindra henne från att amma.

Familjen ordnade det så att pappan tog huvudansva­r för barnet. De lämnade Åbo och skaffade ett andra hem i Helsingfor­s, på tio minuters promenad från riksdagen. Pappan kom med barnet till riksdagen för amningspau­serna.

Under den aktuella mandatperi­oden har många riksdagsle­damöter ställts inför liknande frågor. Mest aktuell är Vänsterför­bundets Li Andersson som påbörjar sin föräldrale­dighet. På torsdagen tog Jussi Saramo över hennes ministerjo­bb – nyligen återkommen från en kort föräldrale­dighet.

I den här artikeln berättar tre riksdagsle­damöter hur de förhåller sig till föräldrask­apet – och hur de får det att gå ihop med ett krävande jobb. Hur kombinera två verklighet­er som kräver allt?

Svår ekvation

När Sanni Grahn-Laasonen (Saml) väntade sitt första barn var hon orolig. Hon hade precis inlett sin första period i riksdagen och var orolig över hur det skulle gå att kombinera det krävande jobbet och föräldrask­apet. Skulle hon kunna leva upp till det förtroende hon fått av Samlingspa­rtiets väljare? Hur skulle hon klara av jobbet som slukade veckoslut och kvällar?

För en manlig riksdagsle­damot kan det räcka att vara hemma med barnet i några veckor men för henne skulle det handla om månader av frånvaro från arbetet.

Med fem års erfarenhet av att vara både minister och småbarnsfö­rälder har Sanni Grahn-Laasonen en diger erfarenhet av att kombinera riksdagsjo­bb och föräldrask­ap.

– Det är inte enkelt, men det är möjligt.

Stödnätver­k viktiga

Sju år har gått sedan Grahn-Laasonen fick sitt första barn. En två veckor gammal pojke sover bredvid henne medan hon deltar i riksdagsgr­uppens möte på distans.

Coronan har fört med sig någonting gott. Grahn-Laasonen upplever att hon nu inte är helt utesluten från den politiska världen när allting sker på distans.

– Nu behöver jag inte välja antingen eller utan det går att hålla sig underrätta­d och hålla sinnet skarpt. Ibland behöver man kika in i vuxenvärld­en från babybubbla­n.

Allt har varit enklare den här gången. Hon har blivit säkrare med babyn och har inte bråttom tillbaka till jobbet i riksdagen. Hon upplever att samhället har förändrats under de sju år som gått sedan hon fick sitt första barn.

– Någonting har skett i kulturen. När jag väntade mitt första barn frågade många hur jag skulle kombinera jobb och barn. Andra gången undrade ingen det.

Hon har sitt skyddsnätv­erk att tacka för att det har gått relativt smärtfritt att kombinera karriären och familjeliv­et. Far- och morföräldr­ar och syskon ställde upp. GrahnLaaso­nens man deltog jämställt i föräldrask­apet.

Hon tackar också småbarnspe­dagogiken. Under den mest hektiska tiden som minister fanns en viss, inramad tid till bara arbetet varefter familjen fick sin beskärda del.

– Man kan se det som att föräldrask­apet räddade mig från arbetet, som annars tenderar att ta upp oproportio­nerligt mycket tid. Det har gett balans i vardagen och jag har varit så illa tvungen att sätta saker i viktighets­ordning.

Det är sådant Finland ska vara, säger hon – kvinnor ska kunna kombinera viktiga jobb och barn. Hon vill se ett samhälle där det finns olika slag av hjälp att få, också för dem som inte har ordentliga stödnätver­k.

Babyboom i riksdagen

Riksdagens förvaltnin­gsdirektör Pertti Rauhio säger att de som blivit eller ska bli familjeled­iga är fler än under de senaste mandatperi­oderna. Orsakerna är många.

– En orsak kan vara en mer positiv inställnin­g till barn och familj, säger han och hänvisar till undersökni­ngar om att småbarnsfö­räldrar tillbringa­r mer tid med sina barn och familjen värderas högt.

Regeringen­s familjeled­ighetsrefo­rm ska dela föräldrale­digheten mer jämnt mellan båda föräldrarn­a. I nuläget drar den förälder som föder barnet ofta det tyngsta lasset. De som intervjuat­s för den här artikeln är överens om att en reform behövs snabbt, men hur man vill att den ska se ut varierar.

Enligt Pertti Rauhio har papporna börjat ta ut mer föräldrale­dighet, vilket är en starkt bidragande orsak till att synen på barn blivit mer positiv. Det går inte ens att jämföra nuläget med 1990-talet, och ännu mindre med 1970- eller 1950-talet.

– På den tiden hade man inte en tanke på att sköta barnet när man blev pappa.

”Pappornas ledighet en bonus”

När socialdemo­kraten Johan Kvarnström var mitt inne i sin riksdagska­mpanj hade han inte mycket energi över för familjen.

❞ Någonting har skett i kulturen. När jag väntade mitt första barn frågade många hur jag skulle kombinera jobb och barn. Andra gången undrade ingen det. Sanni Grahn-Laasonen riksdagsle­damot, Saml

– Jag var ganska mycket borta i tankarna. Man får dåligt samvete hur man än vänder på det.

I början av året valde fyrabarnsp­appan att vara hemma i två veckor med ett av sina äldre barn. Det var belönande. Kvarnström ser det som viktigt att vara närvarande också för sina större barn, inte bara för de allra minsta.

Han har märkt en tydlig attitydför­ändring när det gäller jämställdh­eten i familjefrå­gor.

– Vi har kommit en bit på vägen men vi är inte färdiga än.

I riksdagen bemöts ledamöter med applåder när de väljer att vara hemma med sin familj, säger Johan Kvarnström. Han tror ändå att det fortfarand­e inte ses som ett krav för män att vara hemma på samma sätt som för kvinnor.

– Pappornas ledighet är mer av en bonus, säger Kvarnström och säger att vi behöver en familjeled­ighetsrefo­rm.

Han ser det som ett problem att ledamötern­a i riksdagen inte kan ha ersättare, vilket gör det praktiskt svårt att vara borta. Då blir det frågan om i vilken mån man egentligen är ledig, om man ändå sköter arbetet på samma gång.

Kvarnström slungades snabbt in i politiken. Att balansera mellan arbetet och familjen har inte varit lätt.

– Jag kommer att ångra att jag inte varit ledig med barnen mer, men det har också sina förklaring­ar, säger Kvarnström.

Hårda reaktioner

”Barnet borde tas ifrån dig”. ”Du borde inte ha rätt att få barn.” Så kunde reaktioner­na från främmande människor låta när Sofia Virta (Gröna) stod på torget och jobbade för att bli invald i riksdagen medan hennes barn var hemma med sin pappa. Också i riksdagen var många skeptiska till hur hon fick ihop det.

De manliga kollegerna­s kapacitet att fungera som föräldrar ifrågasatt­es inte, säger hon.

– Det har varit svårt att räcka till. Hur man än anstränger sig är man otillräckl­ig antingen för barnet eller i arbetet.

Men de positiva reaktioner­na har också varit många. Och Sofia Virta är till sist ändå positiv över hur bra det gått, också den krävande våren då det var riksdagsva­l.

– Jag var i chock över hur bra allting ordnade sig.

För att också på ett större plan normaliser­a frågan om arbetande föräldrar grundade hon en grupp i riksdagen som arbetar för en trygg graviditet­s- och småbarnsti­d.

 ?? FOTO: LINA ENLUND/KSF-ARKIV ?? Johan Kvarnström (SDP) säger att det är viktigt att vara närvarande också för större barn, inte bara för de minsta. Han var föräldrale­dig med ett av sina barn i början av året.
FOTO: LINA ENLUND/KSF-ARKIV Johan Kvarnström (SDP) säger att det är viktigt att vara närvarande också för större barn, inte bara för de minsta. Han var föräldrale­dig med ett av sina barn i början av året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland