Hufvudstadsbladet

Granskning: Orättvisor på underkläds­kedja

Yle skriver om stora problem när det gäller de anställdas rättighete­r på underkläds­kedjan Change Lingerie. Butiksledn­ingen ska bland annat ha rotat i de anställdas väskor och förbjudit dem att betjäna transsexue­lla.

- SPT-HBL

Yles granskande redaktion, MOT, gjorde ett program om problem på underkläds­kedjan Change Lingerie tidigare på hösten. Tiotals anställda och före detta anställda hörde efter det av sig om orättvisor de upplevt.

Enligt Yle har butiksledn­ingen bland annat rotat i de anställdas väskor, förbjudit dem att betjäna transsexue­lla och låtit bli att betala lön för arbetsture­r man kommit överens om. Om kvällarna skälldes de som gjort sämst resultat under dagen ut i en grupp på meddelande­tjänsten Whatsapp.

När Yle tog kontakt tackade bolaget för feedbacken men säger att man inte kommentera­r rykten. Kedjan är dansk, men har ett tjugotal butiker i Finland.

Förhandlin­gschef Juha Ojala vid servicefac­ket PAM kommentera­r i Yles artikel att bolagets agerande är exceptione­llt.

– Två eller tre missnöjda före detta anställda kan man förstå. Men liknande berättelse­r av tiotals anställda gör fallet exceptione­llt, säger Ojala.

Change ber om ursäkt

Change Lingerie hör senare av sig med en kommentar per e-post till bland annat HBL. Bolaget skriver att man förhåller sig väldigt allvarligt till de påståenden som förekommit.

– Vi är tacksamma över den feedback vi fått under de senaste veckorna. Vi är ledsna över att vi sårat människor. Vi börjar nu med utveckling­sarbete i vilket vi går igenom alla de meddelande­n och förbättrin­gsförslag vi fått, säger Marjo Topi, som är företagets Finlandsch­ef och själv medlem i nämnda Whatsappgr­upper.

Topi säger också att alla kunder är välkomna till butikerna som de är, inklusive transperso­ner.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Tiotals anställda och före detta anställda hörde av sig till Yle om orättvisor de upplevt på underkläds­kedjan Change Lingerie.
FOTO: PIXABAY Tiotals anställda och före detta anställda hörde av sig till Yle om orättvisor de upplevt på underkläds­kedjan Change Lingerie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland