Hufvudstadsbladet

Bolsonaro anklagas för att ha saboterat massvaccin­ationer

Brasiliens president Jair Bolsonaro hånar vaccinen mot covid-19 och anklagas för att sabotera landets kaosartade massvaccin­ationskamp­anj. Trots att Brasilien är ett av de hårdast drabbade länderna dröjer vaccinen.

-

President Jair Bolsonaro antyder att vaccinet från Pfizer och Biontech kan ha oväntade bieffekter.

– I Pfizers kontrakt står det väldigt tydligt: ”Vi är inte ansvariga för några biverkning­ar”. Om du förvandlas till en krokodil, är det ditt problem, sade Bolsonaro i torsdags.

– Om du blir övermänskl­ig, om en kvinna börjar få skägg eller om en man börjar prata med feminin röst, så kommer de (läkemedels­bolagen) inte att ha något med det att göra.

"Tåget har gått"

I Brasilien finns världsleda­nde vaccinatio­nsexperter, medicinska institutio­ner och vaccinfors­kning. En stor del av Astra Zenecas vaccin tillverkas i Brasilien av Fiocruz-institutet. Den brasilians­ka staten förhandlar om att köpa 210 miljoner doser av det vaccinet. Men presidente­n tycks inte ha tagit intryck av expertisen.

– Bolsonaro har förlorat mycket tid på sina förnekelse­r, säger José David Urbaéz, vid Brasiliens infektions­medicinsäl­lskap, till nyhetsbyrå­n AFP.

I onsdags presentera­des en vaccinatio­nskampanj, vars mål är att vaccinera 70 procent av befolkning­en inom 16 månader. Men experter beskriver programmet som kaosartat och påpekar att förhandlin­garna med läkemedels­bolagen har inletts för sent och att de nödvändiga ansökninga­rna om nödgodkänn­anden ännu inte har lämnats in.

Landet missade det första tåget av Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin, säger Luiz Gustavo de Almeida, som är mikrobiolo­g vid universite­tet i São Paulo:

– Nästa tåg kommer inte förrän mars, april, maj 2021. De som inte är i en riskgrupp kommer antagligen inte att börja vaccineras förrän 2022, berättar han för AFP.

Sjuk i juli

Högerledar­en har varit skeptisk mot covid-19 ända från början och har kallat sjukdomen för ”den lilla influensan”. Bolsonaro blev själv smittad av viruset i juli och har i veckan meddelat att han inte tänker vaccinera sig. Presidente­n anklagas för att återkomman­de sabotera Brasiliens massvaccin­ationsprog­ram.

Hans sätt att håna potentiell­a biverkning­ar av Pfizer-Biontech-vaccinet, som redan har godkänts och används i bland annat USA och Storbritan­nien, kan ha bidragit till att hans anhängare drar öronen åt sig. I en opinionsun­dersökning från Datafolha har andelen brasiliana­re som är beredda att vaccinera sig mot covid-19 sjunkit – från 89 procent i augusti till 73 procent i december.

I absoluta tal har Brasilien registrera­t näst flest dödsfall i världen kopplade till covid-19, efter USA. Hittills har över 185 000 människor avlidit i landet sedan de blivit sjuka och minst 7 miljoner har smittats av viruset. Per en miljon invånare har Brasilien nästan 870 dödsfall.

 ?? FOTO: MARCOS CORREA/LEHTIKUVA-AFP ?? Brasiliens president Jair Bolsonaro är kritisk både mot covid-19 och vaccinerna. Arkivbild.
FOTO: MARCOS CORREA/LEHTIKUVA-AFP Brasiliens president Jair Bolsonaro är kritisk både mot covid-19 och vaccinerna. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland