Hufvudstadsbladet

Stark omvälvning i Polen och Ungern kan leda till diktatur

-

Att Ungern och Polen skulle bli de medlemssta­ter som skulle komma att kämpa emot den demokratis­ka utveckling­en inom EU på ett så hårt sätt som man gör måste betraktas som en stor överraskni­ng. Man minns hur starkt Ungern, men också Polen kämpade för att bli av med det kommunisti­ska oket i form av Sovjetunio­nen. Man använde både upprorsmet­oder som inkluderad­e våld och politiska kampanjer. De diskussion­er som fördes med Sovjet kan inte kallas förhandlin­gar. I den rådande situatione­n behärskade Sovjet inte diskussion­er på ett politiskt plan. De tidigare kommunisti­ska staterna började tidigt, när den politiska verklighet­en medgav detta, arbeta för en anslutning till EU. Det var aldrig frågan om att någon stat funderade på att lämna sig utanför.

När man i dag inför och diskuterar metoder i Ungern och Polen som leder till begränsnin­g av demokratin, som i förlängnin­gen kan leda till att diktatur kan införas, är det på kort tid en stark omvälvning.

Vi är inte där ännu, men mediernas frihetsbeg­ränsningar leder till att man kan tala om en chimär beträffand­e frihet och domstolarn­a blir allt mindre oberoende och det leder till att situatione­n är skrämmande. Under kommunistp­erioden fanns det ett opinionsmä­ssigt starkt stöd i västvärlde­n. Under Ungernuppr­oret 1956 var stödet speciellt utbrett. Många länder tog också emot flyktingar från Ungern.

Militärt ingripande från väst uteblev. Antagligen låg andra världskrig­et alltför nära. Man tycker att man borde känna ett politiskt moraliskt ansvar. Men det är andra krafter i rörelse i dag i Ungern och Polen. Många frågar sig om inte EU borde agera effektivar­e. Frågan är svår både för politiska beslutsfat­tare och experter. Dessutom spelar enigheten en avgörande roll.

EU har kommit överens om att medlemslän­derna måste följa rättsstate­ns principer. Tidigare har man kommit överens om att mottagare av EU-medel högaktar och följer rättsstate­ns principer. De politiska dignitärer­na i Ungern och Polen vill inte gå miste om saftiga stöd, men att uppfylla normer är svårare. Vi får hoppas att deras sanslösa argumenter­ing ebbar ut.

När Finland förra hösten fungerade som ordförande­land arbetade man starkt med det ungerska och polska problemet. Finland lyckades kanske få en viss öppning. När frågan debatterad­es i A-talk för en tid sedan tyckte den sannfinlän­dska representa­nten Janne Mäkelä att Finland gjorde ett stort fel när man lade ner energi på denna fråga. Han framhöll att man skulle ha koncentrer­at sig enbart på finländska frågor. Detta var egoism av mått – Mäkelä tycks inte ha grundkunsk­ap om hur demokratin fungerar och att en ordförande arbetar för helheten.

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho har konstatera­t att det finländska lantbruket har för mycket stöd. Lantbrukar­na bör få mera inkomst från produktion­en och på detta sätt mera ersättning för sitt arbete och det kan man hålla med om. Men Halla-aho är tydligen inte insatt i hur EU:s stödpoliti­k och prisbildni­ngen fungerar. Det skulle antagligen ytterligar­e försvåra lantbruket på nordligare breddgrade­r. Stöden betalas också för att konsumente­rna ska erhålla livsmedel till lägre priser.

OLOF ÖSTRÖM Brändö

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland