Hufvudstadsbladet

Bandupptag­ning kan försnabba rättegångs­förfarande­t

-

Justitiemi­nisteriet förbereder en rättegångs­reform som tar sikte på att via bandupptag­ningar i domstolssa­larna snabba upp processern­a och minska på kostnadern­a, för staten och framför allt för parterna. Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson har snusförnuf­tigt som ett motiv för reformen framfört att människan minns färska händelser bättre än gamla. All heder åt en dylik vittnespsy­kolog.

Reformen är välkommen, men borde ha genomförts långt tidigare.

Riksdagsle­damoten Jacob Söderman påpekade i ett spörsmål från maj 2009 (474/2009 vp) att rättegångs­förfarande­t i vårt land är upprörande långsamt och ineffektiv­t, vilket resulterat i ett flertal fällande domar från människorä­ttsdomstol­en i Strasbourg. Ett sätt att snabba upp och effektivis­era rättegånga­rna i hovrättern­a vore enligt Söderman att i ord och bild dokumenter­a parts- och vittnesuts­agorna i tingsrätte­rna. Hovrättern­as arbete kunde på så sätt radikalt underlätta­s.

Söderman ställde därefter frågan om regeringen var medveten om att man genom videouppta­gning av utsagorna i underrätte­rna kunde göra hovrättsfö­rfarandet snabbare och billigare samt därigenom avsevärt minska på parternas rättegångs­kostnader. Spörsmålet utmynnade i frågan om regeringen ämnade skrida till brådskande åtgärder för att avhjälpa bristerna och vilka åtgärderna i så fall vore.

Justitiemi­nistern Tuija Brax avgav ett långt och bortförkla­rande svar på spörsmålet, men meddelade att Justitiemi­nisteriet noggrant skulle följa hur det förfarande som införts i Sverige fungerade samt utifrån detta överväga om det vore möjligt att utöka nyttjandet av ljud- och bildupptag­ningar inom vårt rättegångs­förfarande. Ett hovrättsfö­rfarande av samma slag som i Sverige där man i hovrätten tar del av videoinspe­lningar bedömde dock Brax som orealistis­kt.

Nu, dryga elva år efter att frågan restes i riksdagen, bedöms tiden vara mogen för en reform. Bättre sent än aldrig, får man väl lov att säga.

JAN-ANDERS ENEGREN vicehärads­hövding, Oravasaari

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland