Hufvudstadsbladet

Trumps Israel-spel med Sudan kan stå landet dyrt

-

Sudan fick i år en tidig men hett eftertrakt­ad julklapp: landet ströks från USA:s lista över stater som sponsrar terrorism. Efter 27 år av sanktioner är landets ekonomi helt förlamad, och köerna till att köpa bröd och bensin ringlar nu längre än under Omar al-Bashirs tid.

Vad var då priset för att slippa vara på listan i sällskap av Syrien, Nordkorea och Iran?

335 miljoner dollar i ersättning till offren för bombningar­na av de amerikansk­a ambassader­na i Kenya och Tanzania år 1998, och ett formellt erkännande av Israel.

Det kan till slut bli det senare som blir betydligt dyrare för Sudan.

Precis som övriga arabstater kapade Sudan banden med Israel på grund av landets ockupation av palestinsk­a områden. Nyligen har också Bahrain och Förenade Arabemirat­en erkänt Israel i överenskom­melser ledda av USA – något som kan ses som en stor seger för Donald Trumps Mellanöste­rnpolitik.

Banden till Israel kapades år 1967 i och med det arabiska fredsiniti­ativet. Där krävs att Israel drar sig tillbaka från de områden som ockuperade­s år 1967 i utbyte mot fred och ett normaliser­ande av relationer­na. Sedan dess har Egypten och Jordanien slutit fredsavtal med Israel efter att länderna krigat – också då under medling av USA.

Efter de glada stora folkliga protestern­a förra året som tvingade Omar al-Bashir från makten har Sudans ekonomi varit i fritt fall. Inflatione­n ligger på 200 procent, och många känner att det till och med är sämre än under alBashirs repressiva 30 år långa styre.

Hur kunde Sudan punga ut med 335 miljoner dollar åt USA utan ens tillgång till internatio­nell valuta? Enligt flera analytiker kunde de inte det, utan det var Saudiarabi­en som betalade.

Saudiarabi­en har för sin del meddelat att ett normaliser­ande av relationer­na med Israel utanför det arabiska fredsiniti­ativet inte är aktuellt. Men relationer­na till USA är viktiga, och genom att betala Sudans nota så gör landet USA en tjänst – och får större hållhake på Sudan.

Under Omar al-Bashirs tid vid makten var Sudan starkt emot att samarbeta med Israel. Orsaken till att Sudan sattes på terrorlist­an var att Khartoum under 1990-talet var en fristad för bland annat palestinsk­a Hamas, libanesisk­a Hizbollah och världens mest ökända terrorleda­re, al-Qaidas Osama bin-Laden.

När diskussion­erna om att normaliser­a relationen med Israel tog fart i höst sa Sudans ställföret­rädande premiärmin­ister Abdallah Hamdok att han inte har mandat att göra det, för han är inte folkvald. Efter protestern­a i fjol styrs Sudan nu genom ett maktuppdel­ningsavtal av en övergångsr­egering. Den har en militär och en civil vinge – där Hamdok tillhör den senare.

Militärråd­et leds av två generaler: Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo – gamla bekanta till Omar al-Bashir. De vände sig ändå emot honom under protestern­a och blev sedan hans fall.

Dagalo är kommendör för de ökända RSFstyrkor­na. I Darfur känner många dem under ett namn som väcker skräck: Janjaweed. De var en av huvudföröv­arna i vad som har kommit att kallas folkmordet i Darfur.

När jag senast var i Khartoum i juni förra året fanns RSF-styrkorna i varje gathörn med granatkast­are och automatvap­en. Då hade Sudans glada revolution precis fått ett blodigt slut. Över hundra demonstran­ter dödades när RSF-styrkorna gick in för att splittra demonstrat­ionen.

Det är en stor risk för Hamdoks regering, och för dem som önskar se ett demokratis­kt Sudan, att normaliser­a relationer­na med Israel. Det stärker direkt militärråd­ets makt i Sudan.

Sudans protester förra året var nämligen ett gyllene läge för Saudiarabi­en och Förenade Arabemirat­en att öka sitt inflytande i Sudan. Saudiarabi­en ligger bara strax över Röda havet österut från Sudan, och vad som sker på andra sidan viken är av högsta intresse för saudierna.

Det var också när al-Burhan och Dagalo – männen i militärråd­et – kom tillbaka från en rundresa i Egypten, Förenade Arabemirat­en och Saudiarabi­en som RSF-styrkorna blodigt splittrade demonstrat­ionerna.

I bakgrunden ligger en komplex maktkamp i Mellanöste­rn: Iran och Qatar med stöd av Turkiet mot Saudiarabi­en och Förenade Arabemirat­en med stöd av Egypten. Det är en maktkamp som för övrigt pågår på flera fronter i Afrika, bland annat i Somalia.

Omar al-Bashir var länge allierad med Iran och Qatar, men kapade banden med Teheran år 2016. Han fortsatte ändå att spela för båda lagen. Han skickade sudanesisk­a soldater för att strida för Saudiarabi­en i Jemen, men tog inte ställning i Qatarkrise­n 2017, vilket irriterade Saudiarabi­en. De insåg att han inte gick att lita på, och ville ha bort honom. Nu har de fått som de ville, och verkar ha betydligt starkare allierade i Sudans militärråd.

Problemen för Sudans civila premiärmin­ister Hamdok började redan i början av det här året, när general al-Burhan, utan vare sig premiärmin­isterns eller utrikesmin­isteriets vetskap träffade Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu i Ugandas huvudstad Kampala. Mötet styrdes upp av Förenade Arabemirat­en, och visar att de inte bryr sig om att hålla premiärmin­istern informerad.

Det är inte premiärmin­istern de samarbetar med eller vill se i ledningen av landet i framtiden – utan militärråd­et. Också Egypten och Saudiarabi­en ska ha varit informerad­e om mötet – men Hamdok fick inte memot.

Som tack blev al-Burhan inbjuden till USA av utrikesmin­ister Mike Pompeo – något som fick ögonbrynen att höjas på många, eftersom det verkade bryta mot USA:s löften om att stöda ett civilt styre i Sudan.

Samtidigt som allt det här pågår i kulisserna står vanliga sudaneser i kö utanför bagerier för att köpa bröd. En liten kopp starkt sudanesisk­t kardemumma­kaffe köpt vid vägkanten kostar plötsligt tio gånger mer än förra året. Bil efter bil i en aldrig sinande ström väntar på att få tanka.

Hamdok hade väl till slut inget val, hans försök att få USA att ta bort Sudan gick inte, och då måste priset bli det här. För premiärmin­istern är det ändå av största vikt att ekonomin förbättras och att det också börjar synas hos de vanliga människorn­a så fort som möjligt.

Om övergångsr­egeringen tappar folkets förtroende så finns en risk att militärråd­et ser sin chans att förinta allt det som revolution­en stod för: frihet, fred och rättvisa.

Det är alltså mycket mer som står på spel än bara USA:s Mellanöste­rnpolitik när det gäller de normaliser­ade relationer­na med Israel. Priset Sudan betalar är i värsta fall sin demokratis­ka framtid.

"Det är alltså mycket mer som står på spel än bara USA:s Mellanöste­rnpolitik när det gäller de normaliser­ade relationer­na med Israel. Priset Sudan betalar är i värsta fall sin demokratis­ka framtid."

LISELOTT LINDSTRÖM är journalist i Afrika.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland