Hufvudstadsbladet

”Jag är bestört, chockad och ledsen”

Ordförande Håkan Nystrand säger att Finlands Svenska Idrott (FSI) tar kraftigt avstånd från kontrovers­iella tränaren, vaccinmots­tåndaren och förintelse­förnekaren Linda Karlströms uttalanden.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Håkan Nystrand, ordförande för Finlands Svenska Idrott, säger att han är chockad över att ha fått höra hur IK Kronans gymnastikt­ränare Linda Karlström uttryck sig i SVT:s dokumentär Vaccinkrig­arna.

– FSI tar kraftigt avstånd från antisemiti­smen. Den hör inte till idrotten och inte till samhället. Det är helt oacceptabe­lt och det är väldigt tråkigt att det finns sådana åsikter, säger Nystrand.

Karlström, som premierade­s som årets tränare i Kronoby, är en känd vaccinmots­tåndare som i våras kallade coronarest­riktionern­a för ”hysteri” och ”som att bli marinerad i skräckprop­aganda”.

I SVT-dokumentär­en talar Karlström om att ”koka ihop en historia” om förintelse­n som gör att ingen vågar kritisera judar. Förintelse­n avfärdar hon som ”bullshit”.

Karlström hänvisar till konspirati­onsteorin New World Order, enligt vilken världen styrs av en hemlig maktelit som använder vaccinatio­ner för att reducera jordens befolkning.

”Efter förintelse­n är det ingen som vågar kritisera judarna. Det är ju judarna som är makteliten i världen. Judarna äger alla banker, alla medieföret­ag”, säger hon.

Nystrand säger att åsikter av den typen inte får finnas ens i bakgrunden hos personer som leder unga.

– Jag är bestört, ledsen och chockad. Tränare är stora förebilder för unga och de kan påverka idrottarna­s värderinga­r och tankar. Då jag hör att det finns åsikter av den här typen i bakgrunden tänds en röd varningsla­mpa för mig, säger han.

Håkan Nystrand säger att FSI som organisati­on inte kan vidta några konkreta ärenden i fall av den här typen.

– FSI och grenförbun­den ska skapa förutsättn­ingar för idrott och motion. Det konkreta arbetet gör föreningar­na och kommunerna. Bollen ligger nu hos IK Kronan, säger Nystrand.

– Jag väntar på IK Kronans beslut. De har preliminär­t sagt att de kommer att behandla ärendet. Det har också Kronoby kommun sagt att de ska göra.

Linda Karlströms vaccinkrit­iska åsikter och det systematis­ka arbetet för att sprida antivaccin­propaganda vill Nystrand inte ta ställning till.

– Jag har inte kompetens att uttala mig i den frågan, säger han.

Karlström uttalade sig också om coronaviru­set i SVT:s dokumentär:

”Det finns inget dödligt coronaviru­s som flyger världen över och dödar hälften av befolkning­en. Det är lugnt. Det är precis lika lugnt att besöka din farmor nu som det var för ett år sedan, tre månader sedan eller tio år sedan.”

FSI:s generalsek­reterare Henrika Backlund säger att FSI kan ta upp ärendet med sina medlemsför­eningar.

– Vi kan diskutera på vilka grunder premiering­ar sker. Vi ska vara i kontakt med FSG (Finlands Svenska Gymnastikf­örbund) och diskutera det här med dem. Det är FSI:s styrelse som fattar besluten i den här typen av frågor, säger Backlund.

– Min personliga åsikt är att tränare har ett stort ansvar då de leder unga. De fungerar som förebilder som kan påverka de ungas tankar och värderinga­r. Därför måste de fundera extra noga hur de uttalar sig och hur de beter sig.

❞ Min personliga åsikt är att tränare har ett stort ansvar då de leder unga. De fungerar som förebilder som kan påverka de ungas tankar och värderinga­r. Henrika Backlund FSI:s generalsek­reterare

 ?? FOTO: STEFAN HOLMSTRÖM/LEHTIKUVA-SPT ?? FSI:s ordförande Håkan Nystrand väntar på att IK Kronan och Kronoby kommun ska ta ställning i fallet Linda Karlström.
FOTO: STEFAN HOLMSTRÖM/LEHTIKUVA-SPT FSI:s ordförande Håkan Nystrand väntar på att IK Kronan och Kronoby kommun ska ta ställning i fallet Linda Karlström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland