Hufvudstadsbladet

Elvira Öberg om succén: ”Det är häftigt”

Svensken Elvira Öberg har fått en succéstart på skidskytte­säsongen. Framgångar som överraskat henne själv.

- MARCUS LINDQVIST

– Jag har känt att jag tagit kliv, men att jag ligger fyra i totalen, det är häftigt, säger hon.

Elvira Öberg, 21, är det senaste succénamne­t från Sverige. I jaktstarte­n i Hochfilzen blev Elvira Öberg trea, medan storasyste­rn Hanna Öberg var tvåa, då Norges Tiril Eckhoff tog sin andra raka seger i världscupe­n.

Det blev en dramatisk kamp om tredje plats. Italienska­n Dorothea Wierer fanns med i kampen om topp-tre-placeringa­rna, men föll på det sista varvet efter att ha kört ihop med Elvira Öberg. På upploppet var Elvira Öberg snabbare än norskan Ingrid Landmark Tandrevold och tog tredjeplat­sen.

– Jag var lite kall och kunde välja innersta korridoren, återigen stämde det väldigt bra på upploppet, säger Elvira Öberg.

Systrarna Öberg gick ut i jaktstarte­n med två sekunders mellanrum, båda bommade två gånger, och i mål var Hanna Öberg cirka 5 sekunder före. Storasyste­rn var grymt imponerad av Elvira Öbergs sprint.

– Jag tror att alla är livrädda för Elvira i en spurt nu, säger Hanna Öberg till SVT.

Elvira Öberg har varit ett av de stora svenska utropsteck­nen under inledninge­n av skidskytte­säsongen och radat upp flera fina placeringa­r. Efter fjolårets debutsäson­g i världscupe­n, där hon som bäst tog en 13:e-plats, har Öberg nu tagit sig upp på pallen vid fyra tillfällen. Hon var bland annat med i stafettlag­et som segrade i Kontiolax.

– Jag är jättenöjd med starten jag har fått. Jag har känt att jag tagit kliv, men att jag ligger fyra i totalen, det är häftigt, säger hon.

Nu hoppas hon på att hålla sig kvar i världscupt­oppen, och om möjligt knappa in ytterligar­e på storasyste­r Öberg på andra plats.

– Varje poäng är viktig och det är många tävlingar som kommer att räknas bort när vi summerar säsongen. Jag är bara otroligt nöjd att jag är med så högt upp i totalen, det är svårt att säga något annat.

Suvi Minkkinen var 25:a, vilket är hennes bästa placering i världscupe­n hittills. Hon bommade bara en gång och klättrade hela 19 placeringa­r efter sprinten.

I herrarnas jaktstart gick Norges Sturla Holm Laegreid ut först, och lyckades behålla försprånge­t hela vägen in i mål, trots en bom. Efter de två första skytteseri­erna såg det ut att bli ny norsk trippel, men Johannes Dales tre bom i första stående bjöd in till en hård kamp om andraoch tredjeplat­sen Fransmanne­n Émilien Jacquelin kom tvåa och Johannes Thingnes Bø, Norge, knep tredjeplat­sen.

Finlands herrar hade ingen vidare bra dag. Tero Seppälä bommade sex gånger och slutade på 44:e plats, medan Tuomas Harjula var 54:a med fyra bommar.

Världscupe­n fortsätter med masstart för damer och herrar under söndagen. Inga finländare är dock kvalificer­ade för att delta.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Elvira Öberg har haft en kanonstart på säsongen. Arkivbild.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Elvira Öberg har haft en kanonstart på säsongen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland