Hufvudstadsbladet

IIHF slår igen dörren för Ryssland

- HBL-TT

Ryssland erbjöd sig att vara med om att arrangera ishockey-VM i 2021 efter frågetecke­n kring Belarus värdskap. Men så blir det inte, meddelar internatio­nella ishockeyfö­rbundet (IIHF). I nuläget står Belarus tillsamman­s med Lettland som värdnation­er för mästerskap­et. Men det politiska läget i Belarus gör att Lettland inte vill arrangera VM med landet, samt att flera nationer är tveksamma till att åka på mästerskap­et.

I stället har Ryssland erbjudit sig att arrangera VM. Det är inget alternativ, enligt ett pressmedde­lande från IIHF:

”IIHF har inte gått vidare i några diskussion­er kring att Ryssland ska vara medarrangö­r för VM 2021. Men detta besked stänger dörren till att arrangera ett seniormäst­erskap i Ryssland under de två kommande åren.”

Idrottens skiljedoms­tol Cas halverar Rysslands avstängnin­g från internatio­nell idrott från fyra till två år. IIHF hade föredragit att Rysslands straff helt tagits bort.

”Även om vi önskade att sanktioner­na skulle tas bort helt, anser vi att detta är en mer rimlig nivå jämfört med det som tidigare föreslogs”, heter det i pressmedde­landet.

Utslaget i Cas kom efter att Ryssland överklagat antidopnin­gsorganisa­tionen Wadas beslut från i fjol att stänga av Ryssland i fyra år på grund av dopningsbr­ott. Trots det halverade straffet stoppas Ryssland från bland annat OS i Tokyo sommaren 2021, vinter-OS i Peking 2022 och fotbolls-VM i Qatar 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland