Hufvudstadsbladet

Norge och Frankrike gör upp om guldet

- HBL-TT

Det blir Norge och Frankrike som gör upp om EM-guldet på söndag. – Som det sett ut hittills så är det de två bästa lagen som möts i finalen. Vi kommer behövs höja oss en nivå, det blir spännande, säger Norges Stine Bredal Oftedal.

Norge, som inte förlorat en enda match hittills i handbolls-EM, hade det tufft mot Danmark i den sena semifinale­n. Danmark hade mestadels övertaget även om det var en mycket jämn match. Men i slutminute­rna tog Norge över totalt och med fem minuter kvar att spela hade norskorna ett fyramålsöv­erläge (26–22). Då orkade inte Danmark komma tillbaka och norskorna vann till slut med 27–25.

Nora Mørk, som hittills varit den målfarliga­ste spelaren i mästerskap­et fortsatte på den inslagna vägen och gjorde sex mål mot Danmark. Hon är nu uppe i totalt 48 mål.

– Nu är det ren glädje, det är fantastisk­t härligt. Det är så skönt att vi tog oss igenom det här, säger Stine Bredal Oftedal i TV6 efter matchen.

Frankrike slog Kroatien

Tidigare på fredagskvä­llen blev Frankrike klart för final efter att ha besegrat Kroatien med siffrorna 30–19.

Regerande Europamäst­arinnorna, Frankrike såg ut att gå mot en överlägsen seger efter den första halvleken som slutade 15–5 till Frankrike. Andra halvan blev mer jämn men Kroatien lyckades aldrig komma riktigt nära.

– Det var en tuff match men vi hade ett fantastisk­t försvar. Det var inte perfekt, men vi tog oss vidare, säger Frankrikes förbundska­pten Olivier Krumbholz till mästerskap­ets officiella hemsida.

Ryssland femma

Finalen spelas 19.00 på söndag. Bronsmatch­en mellan hemmanatio­nen Danmark och Kroatien spelas 16.30.

Tidigare under fredagen spelades matchen om femteplats mellan Ryssland och Nederlände­rna. Efter en jämn första halvlek tog ryskorna kommandot i den andra halvleken och besegrade Nederlände­rna med 33–27 efter bland annat sex mål från Polina Vedekhina.

?? FOTO: HENNING BAGGER/RITZAU SCANPIX VIA AP ?? Frankrike kommer spela final i handbolls-EM.