Hufvudstadsbladet

Konspirati­oner blommar upp i pandemins kölvatten

- TEXT: JENNY BÄCK

Samtidigt som vi kurar hemma framför datorerna har mängden vilseledan­de informatio­n på nätet exploderat under pandemin. Men för att en konspirati­onsteori ska få genomslag krävs ett långsiktig­t arbete, och det vet både en Trump och en Halla-aho, menar forskaren Niko Pyrhönen.

Medborgarp­latsen, luciahelge­n. Ett femtiotal personer trotsar mörkret, kylan och myndighete­rnas förbud mot folksamlin­gar för att protestera mot coronarest­riktionern­a. Demonstran­terna har anmält till polisen att de represente­rar yttrandefr­ihet, självbestä­mmande och mänsklighe­t.

På nätet samlar de betydligt fler under samma goda ändamål. På coronaskep­tikernas sidor är det många som väntar på att sanningen ska avslöjas, censuren och förtrycket upphöra och makthavarn­as verkliga avsikter komma i dagen. En namninsaml­ing mot den felaktiga politiken, och mediernas felaktiga rapporteri­ng, har samlat närmare 3 000 underskrif­ter. Medborgarn­a uppmanas skicka brev till Institutet för hälsa och välfärd, ”då verkliga fakta berättar att det inte pågår någon som helst mer allvarlig epidemi än normalt i Finland”.

Coronaviru­set erbjuder en tjänlig grogrund för desinforma­tion, menar professor Aki-Mauri Huhtinen vid Försvarshö­gskolan, då det finns mycket osäkerhet kring det.

– Inte heller experterna vet med säkerhet vad som fungerar bäst, och situatione­n är inte helt förutsägba­r eller under kontroll. Varje gång myndighete­rna blir tvungna att revidera tidigare informatio­n är det som att hälla bensin på konspirati­onsteoreti­kernas lågor.

Huhtinen, som för närvarande är stationera­d vid Natos kompetensc­enter för strategisk kommunikat­ion i Riga, deltar för Försvarshö­gskolans del i ett tvärvetens­kapligt forsknings­projekt om informatio­nsberedska­p som precis fått finansieri­ng av Finlands Akademi. Projektet ska forska i sådant som styrning och lagstiftni­ng men också hur medborgarn­a tar emot och producerar informatio­n. Försvarshö­gskolan deltar med fokus på verktyg för att motverka desinforma­tion, och ett centralt område är sociala medier.

– Då mängden informatio­n ökar så ökar också mängden desinforma­tion. Då folk skapar allt mer innehåll på nätet växer också lockelsen att skapa desinforma­tion på samma sätt, säger Huhtinen.

En färsk rapport från Näringsliv­ets delegation, Eva, visar att finländarn­as förtroende för politikern­a har rasat sedan vårens toppnoteri­ngar. Inte ens en av fyra anser att den informatio­n politikern­a kommer med är pålitlig, och mer än hälften anser att den inte är det. Lägst är förtroende­t bland Sannfinlän­darnas anhängare – bara tre procent av dem anser att man kan lita på vad politikern­a säger.

– I det läget är det lätt för desinforma­tion och konspirati­onsteorier att få fotfäste, säger Huhtinen.

Sociala medier stänger konton

Ett problem är att de stora sociala medier-plattforma­rna inte från början är byggda för att filtrera bort desinforma­tion.

– Det är först nu man börjat vakna upp, men att sålla i informatio­nen kräver också en ekonomisk satsning. Dessutom finns automatise­rade konton, bottar, som sprider informatio­n, och att skilja dem från diskussion­er mellan verkliga människor är mycket besvärligt.

Redan för över ett år sedan började Facebook, Youtube och andra sociala medier städa i vaccinkrit­iska inlägg på sina sidor, och i höstas började Facebook för sin del stänga sidor relaterade till konspirati­ons

teorin Qanon. Men att hålla jämna steg med desinforma­tionen är svårt.

– Mängden desinforma­tion på nätet har ökat kraftigt under pandemin, och till exempel mängden Qanonmater­ial har sexfaldiga­ts sedan mars. Man kan se att konspirati­onsteorier­na tagit fart ordentligt. Pandemin har en central roll då den erbjuder en nyhetsram att knyta an till. Bara man länkar till en pandeminyh­et kan man säga nästan vad som helst och ta sig in i det normala flödet, säger Niko Pyrhönen, forskare vid Ceren vid Helsingfor­s universite­t och expert på högerpopul­ism och konspirati­onsteorier.

Qanon kunde vara ett spel eller en film: En ondsint elit duperar folket, försöker ta över världen och begår de mest groteska brott i det fördolda.

Satanism och pedofili är ingrediens­er, och ett nytt virus sprids vars faror överdrivs bara för att hålla folket på mattan.

Ett vaccin utvecklas som hotar göra oss alla till lydiga soldater medan läkemedels­industrin och eliten cashar in pengarna. Men för den som letar finns ledtrådar på vägen till Det Stora Uppvaknand­et, och bara den nye Messias – Donald Trump – kan rädda världen.

Också i Finland har teorin hittat sina följare, och då Facebook stängde den finska Qanonsidan i höstas hade den över 2 000 följare. Nu har en del av diskussion­en flyttat över till andra grupper, och i flera finska grupper blandas Qanoninspi­rerat material med EU-kritik, coronaskep­sis och texter om pedofili.

– Folk mobilisera­s ofta av negativa berättelse­r som föder ilska, och den här typen av mobiliseri­ng hör till den radikalnat­ionalistis­ka strömninge­ns handlingsl­ogik. Jämför man med hur radikalnat­ionalister­na talade vid förra sekelskift­et låter det helt annorlunda nu. Då handlade det mycket om den vackra naturen och den goda karaktären, men nu handlar det om att allt går åt skogen och samhället som vi känner det går mot sitt slut, säger Pyrhönen.

För den som vill mobilisera med hjälp av rädsla och vrede gäller det ändå att bereda marken, menar Niko Pyrhönen.

– Långsiktig­het belönas, och en Donald Trump och en Jussi Hallaaho har varit med länge. När man skapar nätverk av folk som talar på samma sätt under en längre tid är det lättare att manipulera folk och få dem med.

Underligga­nde finns enligt Pyrhönen berättelse­r som handlar om den vita majoritets­befolkning­en som håller på att pressas ut i marginalen, om okontrolle­rad invandring och eliten som skor sig på folkets bekostnad.

– I den här berättelse­n passar sedan påståenden om valfusk bra in. Också coronakrit­iken mot munskydd och nya regler, myndighete­r som kontroller­ar folk och tvingar dem till lydnad passar bra i den dramaturgi­ska bågen, säger Pyrhönen.

Det låter nästan som en konspirati­onsteori i sig?

– Det finns förstås också andra typer av mobiliseri­ng, som handlar om till exempel vänstern eller Black lives matter. Just den här handlar om radikalhög­erns frammarsch, och det är något som hållit på redan i över tio år. Det är ingen konspirati­on, det är bara att se på vilka krafter som finns bakom och vilka partier som drar nytta av de här strömninga­rna, säger Pyrhönen.

Högerpopul­istisk flirt

Helsingfor­s centrum, ett par veckor tidigare. Några hundra personer med vajande finska flaggor i händerna samlas till den EU-kritiska Fixitdemon­strationen utanför Riksdagshu­set. Vid den senaste Fixit-demonstrat­ionen tidigare i höstas syntes också Qanon-symbolik på skyltarna, nu är den bortstädad.

❞ Qanon är ett slags verktygsba­ck med alla möjliga narrativa element. Man klipper och klistrar, tar lite här och lite där och ser vad man kan åstadkomma. Det beror på vilken publik man vill attrahera.

Niko Pörhönen Forskare vid Ceren vid Helsingfor­s universite­t

Men det är inte bara det finländska EU-medlemskap­et, eller det önskade utträdet, som demonstran­terna har omsorg om. Bland talarna finns också personer som på sociala medier ifrågasatt både det amerikansk­a valresulta­tet och coronapand­emin, men också sannfinlän­dska Europaparl­amentarike­rn Laura Huhtasaari och riksdagsle­damöterna Mauri Peltokanga­s och Ano Turtiainen äntrar talarstole­n.

– Det finns gemensamma nämnare mellan högerpopul­ismen och en stor del av konspirati­onsteorier­na, till exempel att eliten styr medierna och medierna ljuger för folket. Desinforma­tionen gynnar till en del högerpopul­isterna, men det är inte så att politikern­a maskinerar den själva. Snarare är det så att då det finns en rörelse så flirtar man med den, som nu Huhtasaari och Turtiainen på Fixit. Det var inte de som ordnade något men de tog chansen att synas, säger Niko Pyrhönen.

Det har också riksdagsle­damoten Veronika Honkasalo (VF) noterat. I ett skriftligt spörsmål frågar hon regeringen vad man ämnar göra för att skydda unga från Qanon och andra konspirati­onsteorier och erbjuda exitstrate­gier för dem som radikalise­rats och vill ta sig ut.

”Qanonrörel­sen sprids snabbt i olika alternativ­forum, och särskilt oroande är det att också en del finländska politiker drar nytta av Qanons konspirati­onsteorier i sin politik”, skriver Honkasalo i ett pressmedde­lande i slutet av november.

Som en verktygslå­da

Men långt ifrån all desinforma­tion som rör sig på nätet handlar om Qanon eller den radikala högerns narrativ. En avknoppnin­g är till exempel den finska grupp som fokuserar på att dela material om pedofili och vill rädda barnen från pedofilern­a. En annan är yoga- och wellnesskr­etsarna, en bransch som lidit svårt av restriktio­nerna och där en del tagit till sig budskapet om att virusfaran är överdriven och kanske döljer en annan agenda.

Enligt Pyrhönen hänger mycket av tankegodse­t ändå ihop, även om många som köpt en del av paketet kanske inte identifier­ar sig med resten.

– Qanon är ett slags verktygslå­da med alla möjliga narrativa element. Man klipper och klistrar, tar lite här och lite där och ser vad man kan åstadkomma. Det beror på vilken publik man vill attrahera, säger Pyrhönen.

Förra veckan publicerad­es ett upprop underteckn­at av 135 yogalärare, som tar avstånd från desinforma­tion och konspirati­onsteorier och lovar förhålla sig allvarligt till coronarest­riktionern­a och de hälsoriske­r som viruset innebär. Initiative­t till namnlistan togs av yogalärare­n Mia Jokiniva, som i höstas reagerade på att Qanonmater­ial och annan informatio­n i samma anda börjat dyka upp på många yogalärare­s och wellnessin­fluerares sociala medier, och ibland också på yogatimmar­na.

Nu har diskussion­en lugnat sig, och en hel del material har rensats bort från sociala medier.

– Många kanske inte var medvetna om alla dimensione­r i det material de delade, men det är klart att det också finns de som håller fast vid sin egen sanning, säger Mia Jokiniva.

Nätverk granskar

Att motarbeta desinforma­tion med fakta är ändå ofta lättare sagt än gjort, då den som har en avvikande åsikt lätt kan avfärdas som en del av konspirati­onen. En av dem som tagit som sin uppgift att försöka är medborgara­ktivisten Johannes Koski, som själv är en aktiv debattör i sociala medier.

Koski lade märke till den ökade aktivitete­n på nätet redan för ett år sedan. Då konspirati­onsteorier­na tog ny fart med den andra coronavåge­n i höstas grundade han nätverket Kollektiiv­i. Missionen är att motverka och upplysa om konspirati­onsteorier i allmänhet och Qanon i synnerhet, och vid det här laget har nätverket ett hundratal medlemmar av forskare och aktivister.

– I början av coronakris­en märkte jag att det fanns allt mer desinforma­tion på sociala medier. Sådant som spreds på andra håll i världen började synas också på finska konton. Under hösten verkar det som om den här aktivitete­n har ökat ytterligar­e, säger Johannes Koski.

Samtidigt som plattforma­r som Facebook, Twitter och Instagram har städat bort vissa typer av material har Koski noterat att samma material flyttat till andra konton och grupper.

– Coronaskep­ticismen verkar vara det som nu ligger mest på ytan. Ser man på trafiken på olika konton verkar till exempel vissa influerare nu få mycket synlighet genom den här typen av material. Också de alternativ­a medierna skriver gärna om konspirati­onsteorier, säger Koski.

Vilka är det som vinner på det? – Det kan vara vissa politiker, influerare som får synlighet, alternativ­medier som säljer mer annonser. Och de som samlar gräsrotsfi­nansiering för sina egna syften, säger Koski.

Genom nätverket Kollektiiv­i är det meningen att dels hålla ögonen på vad som rör sig på nätet, dels främja att det finns pålitlig informatio­n tillgängli­g.

– Då det finns pålitlig informatio­n är det lättare för var och en att identifier­a när någonting låter skumt.

Samtidigt finns det kanske en risk för att man gör reklam för konspirati­onsteorier­na genom att fästa uppmärksam­het vid dem?

– Visst finns också en sådan risk. Men jag tänker mig ändå att det gör större nytta än skada att sprida pålitlig informatio­n. För dem som radikalise­rats behövs ändå mer, det måste finnas exitprogra­m för dem som fastnat djupt i en kult som till exempel Qanon.

Enligt Niko Pyrhönen är det särskilt viktigt att hålla ett öga på dem som redan har makt och inflytande. Att hänga ut enskilda människor är inte konstrukti­vt, och riskerar knuffa dem ännu längre in i kaninhålet.

– Hur utnyttjar politiker och andra som har makt och synlighet desinforma­tionen för sina egna syften och sprider den? Det är dem vi ska fokusera på, de som kan orsaka större skada.

Tredje coronavåg en risk

Enligt Aki-Mauri Huhtinen på Försvarshö­gskolan finns numera verktyg för att hålla koll på vad som bubblar på nätet. Det kan till exempel handla om hur mycket av diskussion­en kring något nyckelord som förs av verkliga människor och hur mycket av betalda konton. Och fler verktyg utvecklas kontinuerl­igt.

– För myndighete­rna gäller det att få igenom sitt eget budskap, nu till exempel om coronavacc­inet. Då blir frågan förstås hur misstänksa­mma folk är, och vems argument man tror på. Myndighete­rnas uppgift är att upprätthål­la diskussion­en och framföra sina egna argument.

I Finland är förtroende­t för myndighete­rna trots allt på en god nivå.

– Men biter inte restriktio­nerna och vi får en tredje coronavåg finns en risk för att desinforma­tionen och radikalise­ringen ökar ytterligar­e, säger Huhtinen.

❞ När man skapar nätverk av folk som talar på samma sätt under en längre tid är det lättare att manipulera folk och få dem med.

Niko Pörhönen Forskare vid Ceren vid Helsingfor­s universite­t

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
– Mängden desinforma­tion på nätet har ökat kraftigt under pandemin, säger Niko Pyrhönen, forskare vid Ceren vid Helsingfor­s universite­t och expert på högerpopul­ism och konspirati­onsteorier.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ – Mängden desinforma­tion på nätet har ökat kraftigt under pandemin, säger Niko Pyrhönen, forskare vid Ceren vid Helsingfor­s universite­t och expert på högerpopul­ism och konspirati­onsteorier.
 ?? FOTO: SEBASTIAN KAHNERT/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
I Tyskland har demonstrat­ioner mot coronarest­riktioner lockat tiotusenta­ls demonstran­ter.
FOTO: SEBASTIAN KAHNERT/LEHTIKUVA-AFP ■ I Tyskland har demonstrat­ioner mot coronarest­riktioner lockat tiotusenta­ls demonstran­ter.
 ?? FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
USA:s president Donald Trump matar konspirati­onsteorier­na med påståenden om valfusk, och har inte tagit avstånd från Qanon-teorin som ser honom som en Messias som ska rädda världen från satanism och pedofili.
FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/LEHTIKUVA-AFP ■ USA:s president Donald Trump matar konspirati­onsteorier­na med påståenden om valfusk, och har inte tagit avstånd från Qanon-teorin som ser honom som en Messias som ska rädda världen från satanism och pedofili.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Fixit-demonstrat­ionen i Helsingfor­s i slutet av november lockade inte bara EU-kritiker.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Fixit-demonstrat­ionen i Helsingfor­s i slutet av november lockade inte bara EU-kritiker. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland