Hufvudstadsbladet

För den som låtit tatuera sig med Anders Tegnells porträtt kan det vara omöjligt att backa

-

Naturligt nog var det ytterst få rikssvensk­ar som kom till Helsingfor­s för att medverka i december månads stora finlandssv­enska litteratur­jippo Bokström men ingen av dem jag träffade på i Svenska Litteratur­sällskapet­s hus bar munskydd.

Det är förstås möjligt att de hade tagit det av sig precis innan jag såg dem och stod i beråd att sätta det på sig igen, men det låg också nära till hands att uppfatta det som en demonstrat­ion.

I våras upplevde så gott som alla Europas länder ett nationalis­tiskt uppvaknand­e i coronans tecken. Gränser stängdes, våra länder fanns plötsligt till bara för de egna medborgarn­a. President Sauli Niinistös budskap till Finlands folk var att ”man kan hålla fysiska avstånd men ändå vara nära varandra i tanken”.

Den danska statsminis­tern, Mette Frederikse­n, formulerad­e det snärtigare: ”Vi håller avstånd men vi håller ihop.”

De vi skulle vara nära i tanken eller hålla ihop med var inte bara våra närmaste utan även övriga medborgare i republiken eller kungariket, politisk polariseri­ng skulle ersättas av gemenskap, en känsla av ett gemensamt mål. Som samlande gestalter blev våra statsminis­trar så populära som statsminis­trar bara kan bli i kristider.

Stolta var vi finländare – liksom många andra nationer – också över att vårt samhälle var berett att skydda de äldre och de svaga genom att avvika från den politik som bestämdes av de globala marknadsvi­llkoren och stänga ner ekonomin.

I Sverige var man däremot stolt över att inte göra som andra, inte stänga ner. Nationalis­men var inte mindre, tvärtom. I Expressen hade författare­n och journalist­en Jens Liljestran­d i april en närmast hänförd krönika. Vad han upplevde var en ”blågul guldålder”, en nationell samling som under hans livstid bara haft sin motsvarigh­et i fotbollsso­mmaren 1994. Ingressen lyder:

”Under en pågående pandemi håller Sverige öppet och räknar med att medborgarn­as tillit och frivilliga lydnad ska räcka för att stoppa smittsprid­ningen.

Det är extremt, globalt sett unikt. Och trots protester och debattarti­klar har vi mangrant slutit upp bakom strategin som gör att Sverige, i april 2020, är det friaste landet på planeten.”

Sedan följer en beskrivnin­g av hur statsminis­ter Stefan Löfven höll tv-tal till nationen ”omgiven av svenska flaggor och med en blågul nål på kavajslage­t” och av partiledar­e från höger till vänster som ställde upp för ”svenska företag och svenska jobb, svensk sjukvård och svenska liv” men framför allt av ”kittet i den nationella endräkten”. Experterna, eller snarare Experten, ”Anders Tegnell i skrynkliga chinos och uppknäppt button down-skjorta är den svenska nationalsj­älen förkroppsl­igad: Effektiv, trubbig, oglamorös, korthugget humoristis­k men aldrig utan ett stråk av nordiskt vemod.”

Att jag själv tycker att Asko Järvinen och Mika Salminen är klart varmare och därmed mer sympatiska än Tegnell bevisar väl bara att också jag är nationalis­t.

Dock skriver Liljestran­d också: ”Historien lär visa om vi gjorde rätt.”

Många måtte ha frågat honom vad han tycker i dag när mer än sjutusen svenskar dött i corona men har man väl tagit ställning så kraftfullt som han – eller som de svenskar som låtit tatuera sig med Tegnells porträtt–- kan det vara nästintill omöjligt att backa. Det har man emellertid nu fått lov att göra – och till och med från den sista nationalis­tiska insatsen: att samlas kring Anders Tegnells istadigt fasthållna ståndpunkt att munskydd är värdelösa.

”I våras upplevde så gott som alla Europas länder ett nationalis­tiskt uppvaknand­e i coronans tecken. Gränser stängdes, våra länder fanns plötsligt till bara för de egna medborgarn­a.”

MERETE MAZZARELLA Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland