Hufvudstadsbladet

Kungen: Sveriges coronastra­tegi misslyckad

Coronapand­emin påverkar också det svenska kungahuset. Kungen är upprörd över att Sverige inte har lyckats skydda sina gamla. Prinsessan Sofia städar och bäddar sängar på Sophiahemm­et.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

När Folkhälsom­yndigheten och den svenska regeringen krånglar till sitt budskap vad gäller coronastra­tegin väljer kung Carl XVI Gustaf att tala klarspråk.

”Vi har misslyckat­s”, säger den svenska kungen och beskriver det höga antalet döda i covid-19 i landet som ”fruktansvä­rt”.

”Det svenska folket har lidit. Antalet döda är ett otäckt tal och man tänker på alla dem som inte kunnat ta ett varmt avsked av sina kära.”

Kung Carl XVI Gustaf och hans familj är intervjuad­e i programmet Året med kungafamil­jen. Programmet, som brukar vara en gemytlig genomgång av de kungliga plikterna och festerna under det gångna året präglas i år av coronaepid­emin.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia isolerade sig i våras på Stenhammar slott. Där levde de pensionärs­liv och drottning Silvia säger i programmet att hon aldrig känt sig så 70 + som i år. Kungen fördelar nu sin tid mellan olika möten och att städa.

”Har man ordning och reda sparar man tid.”

Vad kungen anser om munskydd får vi inte veta.

Prinsessan Sofia agerade resolut när coronaepid­emin slog till. Prinsessan gick en utbildning arrangerad av Sophiahemm­et och arbetar nu som extra resurs på sjukhuset två gånger i veckan. Att städa, bädda sängar och servera lunch ingår i arbetsuppg­ifterna.

”Det kändes givet att göra detta eftersom möjlighete­n fanns”, säger prinsessan.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia insjuknade i covid-19 i november. Båda hade hög feber och ont i hela kroppen. Nu är de friskförkl­arade och tredje barnet är aviserat till månadsskif­tet mars–april.

Prinsessan Madeleine, som deltar i programmet per länk från Florida, rapportera­r att hon längtar efter att få krama sina vänner. De två äldsta barnen har återvänt till skolan och bär munskydd hela skoldagen.

Och kronprinse­ssan Victoria konstatera­r att den kungliga rollen ställts på prov.

”Jag har tampats med frågan hur jag ska sköta mitt jobb eftersom min uppgift är att vara ute och träffa människor”, konstatera­r kronprinse­ssan.

Kronprinse­ssans hälsning till det svenska folket är försiktigt positiv:

”Läget är besvärligt men inte hopplöst. Vi tar oss igenom detta tillsamman­s.”

Året med kungafamil­jen sänds i SVT 21.12. och i Yle 1.1.

 ?? FOTO: PRESSBILD/SVT ?? Ett otäckt tal, konstatera­r kung Carl XVI Gustaf om närmare åttatusen döda i covid-19 i Sverige.
FOTO: PRESSBILD/SVT Ett otäckt tal, konstatera­r kung Carl XVI Gustaf om närmare åttatusen döda i covid-19 i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland