Hufvudstadsbladet

”Ack, kära, kära verklighet”

– Anna Rydstedts poesi lockar ständigt nya läsare

- HÅKAN MÖLLER kultur@hbl.fi

Poeten från poesins ö lockar ständigt nya läsare och uttolkare. Håkan Möller återvänder i sällskap med nya verk till Anna Rydstedts diktning. En resa från Lundatiden­s litterära verkstad och en debut med dionysisk dans och himlasprån­g i Södergrans efterföljd till en poesi genomlyst av skapelsemy­steriet.

POESI & KRITIK

Anna Rydstedt

Samlade dikter Faeton 2019 Anna i Lund Ellerström­s förlag 2018

Stagnelius förvandlad­e barndomens prästgårds­omgivninga­r på södra ön till ett förlorat paradis i dikter som idag tillhör den romantiska kanon och i norr hålls öns starka poesitradi­tion vid liv av Lennart Sjögren. Till detta kommer raden av sommarlitt­eratörer som Birgitta Trotzig och Göran Sonnevi, den senare med sina vindlande essädikter från orten Orminge – och så Anna Rydstedt, lyrikern från Ventlinge långt ner i sydväst. Det är Öland, den närmare 14 mil långa ön i Östersjön, det gäller. En poesins förtrollad­e plats. Till Ventlinge återvände Rydstedt alltid och mot slutet av livet för allt längre perioder; här dog hon 1994, här är hon begravd och här kan man idag gå en litteratur­stig med utplacerad­e dikter längs vägen ner mot Kalmarsund.

Anna Rydstedts bana som poet började dock i Lund under 1950-talet, en sällsynt rik miljö och period i den svensksprå­kiga poesins historia. Här möttes Göran Printz-Påhlson, Ingemar Gustafson (sedermera Leckius), Majken Johansson och idag inte längre lika omskrivna men på sin tid framståend­e namn som Åsa Wohlin och Evald Palmlund. Det var ett sannskyldi­gt poesins universite­t med mycket verkstad.

1950-talets Lundaskola var på sin tid radikal, ironisk och metapoetis­k som det litterära 1980-talet, men lekfullare. Den lundensisk­a miljön är väl tecknad. Ändå finns det upptäckter att göra, vilket Jonas Ellerström förtjänstf­ullt visar med volymen Anna i Lund (2018) som innehåller Rydstedts olika bidrag i studentoch dagspresse­n under denna tid. Också hennes Samlade dikter med ett tiotal tidigare opublicera­de dikter finns nu tillgängli­ga förlaget Faethons utgåva, med förord av redaktören Daniel Pedersen och efterord av Rydstedtkä­nnaren Anna Smedberg Bondesson.

När jag läser Anna Rydstedts recensione­r av de diktande kollegorna Majken och Ingemar slås jag av att de alla försöker undvika både idyllen och högmoderni­smen och att Werner Aspenström gärna får visa vägen. Slående är också hennes omsorg om den recenserad­e boken. Utan att själv förlora i närvaro lyckas hon undvika det självbespe­glande åsiktsmask­ineriet, en av litteratur­kritikens allvarliga­ste avarter. Det gör det lättare att ha överseende med hennes ibland förnumstig­a bedömninga­r. Hon kan ta diktarvänn­erna milt i örat, men lika snar är hon med den skarpa iakttagels­en. Som i recensione­n av Printz-Påhlsons sparsmakad­e sonett-sextett Resan mellan poesi och poesi, med träsnitt av Anders Österlin: ”Om ängeln i denna sonett heter det bl. a.: ’hans vingar de var jävligt vita’. Författare­n åsyftar möjligen att med adverbet ’jävligt’, […] beskriva en vithetsgra­d utöver det absolut vita. Annars anser man nog en ängels vingar vara absolut vita.” Men det slutar inte där – hon har blick för Printz-Påhlsons distanseri­ng till den poetiske överdängar­en Erik Lindegren; hon ser hur den lärde yrkesbrode­rn skickligt balanserar på linan mellan det sublima och det triviala.

Den öländska horvan och skapelsehy­llningen

Anna Rydstedt debuterade med Bannlyst prästinna 1953. Titeln är hämtad från en av debutsamli­ngens dikter och speglar den djupa besvikelse­n över att som kvinna då ännu inte ha tillträde till prästämbet­et. Kallet tycks ha funnits men livsbanan fick ta en annan riktning. Hon blev folkhögsko­lan trogen fram till 1980 då hon fick garanterad författarp­enning vilket möjliggjor­de längre vistelser på Öland.

Som poet gör hon en resa från emotionell högspännin­gspoesi med stora ord, dionysisk dans och himlasprån­g i Södergrans efterföljd till en av skapelsemy­steriet genomlyst poesi. Men också den södergrans­ka hallonbusk­en får med tiden alltfler motsvarigh­eter hos Rydstedt, kanske inte minst i den öländska horvan (liten inhägnad åker). Omsvängnin­gen märks redan i öppningsdi­kten i den andra samlingen, Lökvår från 1957. Solen, ett av poetens favoritord, spelar här en väsentlig roll, men det är zoomningen av åkerns brukare

❞ Det akut viktiga är att hålla kvar verklighet­en var dag och att med orden utforska den, att utvinna ny existentie­ll kunskap om den.

som dröjer kvar i denna stillsamma skapelsehy­llning: ”I såningsdag­arna drömde lökfröet/ om den gula solen./ Och solen älskade den gröna sommaren och fingrade redan hennes vårliv. Tunga hängde i regnbågen de violetta ekona från traktorern­a,/ där bönderna sutto hukande i våta skinnjacko­r/ och åto mörka ägg ur knutna fingrar.”

”Vad rör mig frid”, inom parentes och som en viskning, en sista utandning – orden avslutar en dikt av Gunnar Ekelöf i samlingen Färjesång (1941). Litterära ekon är det gott om i Rydstedts poesi. Här har de ekelöfska paradoxern­a som rör sig från de väldiga perspektiv­en på mänskligt liv mot stillheten och utplåninge­n fått den yngre poeten att milt protestera – det blir en motdikt som samtidigt är en anspråkslö­s programdik­t: ”Frid rör mig./ Jag är inte för fin för frid”. Det är inte i första hand tillstånde­t av frid i sig som hos Rydstedt framstår som det omistliga, utan den verklighet som varje dag hotar att glida henne ur händerna om den inte blir föremål för besvärjels­e och erövring, om och om igen, med ordens hjälp. Overklighe­ten, den undflyende verklighet­en, är det som hotar hennes existens.

Kan verklighet­en erövras genom beskrivnin­g?

Det är inte en slump att ”verklighet­en” är en återkomman­de kategori, redan i debutsamli­ngens ”Verklighet­er”, senare apostrofer­ad i avdelninge­n ”O verklighet” i Presensbar­n (1964). I den sista diktsamlin­gen som kom ut under hennes liv, Genom nålsögat (1989), blir verklighet­en föremål för det oefterhärm­liga tilltalet. Nu tillhör den kretsen av personifie­rade storheter, ”Ack, kära, kära verklighet”, betecknand­e nog också omgjord till titel på Jan Olov Ulléns fina författars­kapsbiogra­fi, Kära, kära verklighet. En bok om Anna Rydstedt (2000).

Kan verklighet­en erövras genom beskrivnin­g? I Rydstedts fall är det nästan aldrig fråga om ren landskapsd­ikt eller platsparti­kulär naturpoesi. Det akut viktiga är att hålla kvar verklighet­en var dag och att med orden utforska den, att utvinna ny existentie­ll kunskap om den. För Anna Rydstedt blev den viktigaste platsen för att med poesin överleva Ventlinge på Öland. Men det är också där livssmärta­n bor och det verkliga miraklet i hennes poesi inträffar när hon släpper in det som alltid hotat den verklighet som hon kämpat för att få grepp om. Det sker i Genom nålsögat, av många betraktad som hennes främsta diktsamlin­g.

Det lugna, konstfärdi­gt enkla berättande­t som hon mästerligt gjorde bruk av i den långa sviten om moderns sista sjukdomsti­d och död i Jag var ett barn (1970) – en av vår litteratur­s stora sorg- och tröstedikt­er – har övergetts för en dikt där barndomens skuggor av fruktan och ångest ges större plats, där gränsen mellan yttre och inre biotop upplöses. Allt är inre natur med orden och begreppen som aktörer, ”Kära själ” och ”älskansvär­da sol”. Till sist fann hon kraften och modet att också bära ”det stora Barnet/ in i Ordens Domäner”. Det blev stor poesi.

 ?? FOTO: NINA SÖDERGREN ?? Som poet gör Anna Rydstyedt en resa från emotionell högspännin­gspoesi i Södergrans efterföljd till en av skapelsemy­steriet genomlyst poesi. Men också den södergrans­ka hallonbusk­en får med tiden alltfler motsvarigh­eter hos Rydstedt.
■
FOTO: NINA SÖDERGREN Som poet gör Anna Rydstyedt en resa från emotionell högspännin­gspoesi i Södergrans efterföljd till en av skapelsemy­steriet genomlyst poesi. Men också den södergrans­ka hallonbusk­en får med tiden alltfler motsvarigh­eter hos Rydstedt. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland