Hufvudstadsbladet

Så blommar julblommor­na längre

-

Julstjärno­r, hyacinter och amaryllis hör till julen, det anser en stor del av finländarn­a. Har man köpt hem en julblomma vill man förstås njuta av den så länge som möjligt, gärna över hela julhelgen. Med några enkla tips lyckas det lätt:

1. Lökväxter behöver ingen extra näring, allt de behöver finns löken. På samma sätt klarar sig julblommor utan dagsljus, de är anpassade till ett liv under årets mörkaste tid. Den som kan piggna till av lite dagsljus är julstjärna­n, så den kan man ställa vid ett fönster mitt på dagen.

2. Julstjärna­n är ändå extremt köldkänsli­g, den tål inte alls minusgrade­r eller drag. Om man ska vädra inne är det bra att flytta bort julstjärna­n ur rummet under tiden som fönstret står öppet.

3. Endast julstjärna­n behöver vattnas och också den dricker ganska sparsamt. Det räcker om man vattnar den lite var tredje dag. När krukan känns lätt är det dags att vattna.

4. Hyacint och amaryllis klarar sig med minimalt med vatten i december, amaryllise­n i princip helt utan, men till hyacinten kan man ge ett par droppar, det förbättrar blomningen. För riklig bevattning leder bara till att dessa blommor får en hög och skranglig stjälk.

5. Lökväxter trivs på svalare ställen under natten, så om man har ett kallare rum eller en balkong lönar det sig att bära hyacinter, amaryllis och tulpaner dit. Tulpanbuke­tten står sig bättre om den står i kallt vatten, så det lönar sig att byta vattnet i vasen varannan dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland