Hufvudstadsbladet

Vem ska äga bankerna på lång sikt?

-

"Det är svårt att vara långsiktig ägare av en europeisk bank om man inte kan tillgodogö­ra sig den avkastning som banken skapar på annat sätt än genom att sälja sina aktier."

LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Helsingfor­sbörsen steg något under veckan som gick, i linje med de stora internatio­nella marknadern­a. Uppgången i Finland drevs i huvudsak av de konjunktur­känsliga bolagen – bland annat fortsatte skogsbolag­en uppåt efter att fler producente­r aviserat prishöjnin­gar på pappersmas­sa inför 2021.

Veckans stora förlorare var Nordea. ESRB (det europeiska rådet för finansiell stabilitet) beslutade på sitt möte att ”rekommende­ra” – vilket på centralban­ksspråk är detsamma som att ”beordra” – bankerna att hålla inne dividender och andra återföring­ar till ägarna åtminstone till och med den 30 september 2021.

ESRB öppnade visserlige­n för begränsade utbetalnin­gar till ägarna under vissa villkor, men dessa är så snävt satta att det i praktiken innebär ett förbud. För Nordea skulle den maximala dividenden kunna bli drygt 300 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 8 procent av Nordeas totala nettoresul­tat för perioden 2019–2020 och cirka 1 procent av bankens marknadsvä­rde. Faktum är att den svenska Finansinsp­ektionen var betydligt mer liberal – där tillåts dividender motsvarand­e 4–5 procent av marknadsvä­rdet. Ironiskt nog hade Nordea, om man stannat i Sverige, kunnat lämna en tre gånger större dividend.

Det finns flera problem med ESRB:s hållning till dividender­na. För det första är det i praktiken ett underkänna­nde av ECB:s regelverk för kapitaltäc­kning – man säger indirekt att bankernas kapitalsty­rka inte är tillräckli­g för att betala dividender, även om man med god marginal uppfyller ECB:s krav på balansräkn­ingens styrka.

För det andra är ESRB:s ”rekommenda­tion” ett anmärkning­svärt ingrepp (på godtycklig­a grunder) i företagens rätt att förfoga över vinstmedel. Hur kommer ESRB att agera i nästa ”normala” lågkonjunk­tur? Kommer man även då att förbjuda dividender tills vidare och därmed frånta ägare och styrelser rätten att disponera sin balansräkn­ing på det sätt som är bäst för det enskilda företaget? Och hur ska bankerna kunna förhålla sig till den risken i sin framtidspl­anering?

För det tredje finns en uppenbar risk att bankernas möjlighet att attrahera kapital på längre sikt försämras. Det är svårt att vara långsiktig ägare av en europeisk bank om man inte kan tillgodogö­ra sig den avkastning som banken skapar på annat sätt än genom att sälja sina aktier. Och den politiska riskpremie som bankerna lär få bära på riskerar att påverka värderinge­n även på längre sikt. Om bankerna fortsätter att värderas till lägre nivåer än det egna kapitalet skulle åtminstone jag fundera två gånger innan jag deltog i en nyemission – vem vill investera en euro i en bank där den omedelbart värderas ned till 90 cent?

Den principiel­la frågan blir alltså: ”vem ska äga bankerna på lång sikt”? Jag tror nog att myndighete­r som ESRB gärna ser att stora institutio­nella ägare med långa placerings­horisonter och resurser att stötta bankerna i framtida kriser tar rollen som huvudägare, snarare än finansiell­a aktörer med ett mer kortsiktig­t perspektiv. Men med veckans beslut riskerar man att driva utveckling­en i motsatt riktning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland