Hufvudstadsbladet

Efterfråga­n ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

-

Efterfråga­n på private banking-tjänster ökar. En bidragande orsak är den historiskt sett rekordstor­a mängden arvskiften som är aktuella just nu. Men många vänder sig också till utomståend­e hjälp med förmögenhe­tsförvaltn­ing när företagand­e leder till framgång eller i samband med företagsaf­färer. När den egna förmögenhe­ten plötsligt ökar vill många gärna ha en expert i form av en privatbank­ir vid sin sida som hjälp och stöd. – Att du har en förmögenhe­t betyder inte automatisk­t att du själv har tiden, intresset eller kunskapen att sköta den. Man kan jämföra private banking med vilken annan typ av service som helst. Jag skulle själv till exempel med viss möda säkert klara av att byta däck på bilen men vet att däckföreta­gen gör det bättre än jag och väljer därför att anlita dem för jobbet, säger Peik Tuomolin, ansvarig för Aktia Private Banking.

Privatbank­iren kan för en del kunder vara sparringpa­rtnern med vilken man bollar tankar och idéer, för andra säkerhetsb­ojan som gör att man inte behöver förlora nattsömnen då kurserna på börsen störtdyker. Oavsett vilket är den personliga servicen och kontakten det viktiga.

– Digitalise­ringen och de digitala tjänsterna är en ofrånkomli­g del av dagens bankverksa­mhet men då det kommer till förmögenhe­tsförvaltn­ing ersätter det inte behovet av en kontaktper­son som kan erbjuda individuel­l och skräddarsy­dd betjäning. Undersökni­ngar visar att få av oss skulle vara beredda att överlåta sin plånbok åt en robot, säger Alek Kaseva, försäljnin­gschef vid Aktia Private Banking.

Långsiktig­t och med bred expertis

Kundrelati­onen inom private banking bygger vanligtvis på flera olika komponente­r. Förutom placerings­rådgivning och skötsel av dagliga ärenden kan det bland annat handla om juridiska tjänster och planering av hur förmögenhe­ten effektivt kan överföras till barn och barnbarn.

Grundtanke­n i allt det jobb man gör är långsiktig­het.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland