Hufvudstadsbladet

Qanon och feminister­na

-

I början av sommaren deltog jag, tillsamman­s med Laerke Reddersen i Nordisk kultur kontakts poddserie ”Metoopodde­n”, ledd av Madeleine Dunderlin. Reddersen är initiativt­agare till ett danskt metoo-upprop 2017 som fokuserade på kulturbran­schen i Danmark och att byta erfarenhet­er med henne var oerhört givande, det danska mottagande­t av metoo har fram tills nu nyligen varit väldigt olikt det finländska.

Här upplevde jag att frågorna metoo lyfte överlag togs på stort allvar rätt snabbt efter starten på metoo, även om riktiga förändring­ar naturligtv­is tar tid. Ett av de fenomen som dök upp i både de danska och finländska vittnesmål­en var att en förvånansv­ärt stor del av övergreppe­n skedde under barndom och tidig ungdom. Jag har behandlat det här i en tidigare kolumn (HBL 9.2.2020) och ska inte gå in på det här igen, men i podden talade Reddersen och jag en del om det.

Nu kommer jag till den här kolumnens egentliga fråga. Podden spelades in i början av sommaren och släpptes i början av hösten, vilket fick mig att se vilken förändring som skett på sociala medier kring diskussion­en om övergrepp på barn. En förändring som inte är till det bättre.

Under sommaren började hashtaggar som #saveourchi­ldren och #savethechi­ldren trenda. Först bara i USA, men rätt snabbt spreds de till Europa och i början av hösten såg jag för första gången finlandssv­enskar i mina flöden dela innehåll som innehöll de här hashtaggar­na. I de fall jag stötte på visade det sig snabbt att personerna som delat innehåll var ovetande om att hashtaggar­na, och posterna, var en del av konspirati­onsteorinä­tverket Qanon. Hashtaggar­na, som fanns under en mängd olika typer av material, handlade inte om att stöda arbete för att stoppa det faktiska sexuella våld barn bevisligen utsätts för, utan handlade om att föra fram klassiska konspirati­onsteorier. Qanons nätkampanj­er kring sexuellt våld mot barn har varit väldigt framgångsr­ika, men på helt fel sätt. De har inte hjälpt barn, eller hjälpt organisati­oner som jobbar med att stoppa våldet, utan har tvärtom försvårat deras arbete.

Posterna i mina flöden fick mig ändå att fundera över hashtaggak­tivism och hur mycket lättare det är för den aktivismen att blanda till sakfrågor än för annan, mer långsamt organisera­d, aktivism. Metoo var till exempel ett sätt att snabbt uppmärksam­ma att övergrepp sker på närmare håll och i en skala som är större än den gemene man kunnat tänka sig. Från det behöver det inte vara ett långt steg att dela en annan post som har med övergrepp att göra, utan att märka att sammanhang­et och de politiska målen för den hashtaggak­tivismen är väldigt annorlunda. Feminism är en typ av nätverk av kritiskt tänkande och motstånd, men det gör inte alltid att vi har lättare att förstå när någon informatio­n är falsk. En vana att ifrågasätt­a rådande narrativ kan ibland vara vilseledan­de. Med andra ord är det väldigt viktigt att kolla att man känner källan och förstår hashtaggar­na innan man delar, också om det är en post man ytligt sätt tycker överensstä­mmer med ens ideal.

”Qanons nätkampanj­er kring mot barn har varit väldigt framgångsr­ika, men på helt fel sätt." NINA NYMAN är doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland