Hufvudstadsbladet

UM:s man till barnen kvar i al-Hol: ”Vi har inte glömt er”

Sex finländska barn och två mammor har evakuerats från lägret för IS-sympatisör­er i al-Hol

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Under en nattlig flygning från irakisk-kurdiska Erbil evakuerade­s 23 finländska och tyska medborgare i en gemensam operation från det ökända syriska lägret al-Hol. Flyget anlände på söndagsmor­gonen till

Helsingfor­s via Frankfurt. Evakuering­en var den första som UM-sändebudet Jussi Tanner beslöt om ensam i sitt mandat.

– Jag har fått göra många avvägninga­r. Men de här personerna är inte en säkerhetsr­isk för någon i Finland, säger Tanner.

Återvändar­na utreds av polisen. Ingen av dem misstänks i nuläget för brott.

Tanner beklagar att det har dröjt så länge i förhandlin­garna om barnen. Han ska återvända till regionen, där femton finländska IS-barn ännu är kvar.

Han vet inte om de kan ta det till sig. Men ett vill han säga:

– Vi har inte glömt er!

Mammor och barn från det syriska lägret i al-Hol har hämtats hem av finländska myndighete­r. Det var al-Holsändebu­det Jussi Tanners första evakuering­sbeslut. På samma flyg evakuerade Tyskland femton personer.

Det har hunnit bli efter midnatt mot söndag när det litauiskre­gistrerade charterfly­get lyfter från kurdiska Erbil i norra Irak. Ombord finns 23 finländska och tyska medborgare som lämnar de två ökända lägren för internerad­e sympatisör­er med IS-kalifatet bakom sig, al-Hol och Roj.

Av de 23 är två finländska kvinnor och deras sammanlagt sex barn. För första gången hämtar finländska Utrikesmin­isteriet (UM) hem också mammor med sina barn. Två barn som saknade föräldrar flögs hem strax före jul för precis ett år sedan.

Ombord på flyget sitter UMtjänstem­annen Jussi Tanner. Efteråt, inför pressen i Finland, ska han beskriva stämningen som ”trött, lättad och kanske lite oroad” bland kvinnorna. Det är hans första evakuering­sflyg sedan utrikesmin­ister Pekka Haavisto utsåg honom till specialsän­debud för de internerad­e finländska IS-anhängarna i al-Hol.

"Vi har inte glömt er"

– Vi hade den här beredskape­n redan i januari. Men förhandlin­garna har varit oerhört komplicera­de.

Vi borde ha kommit fortare framåt. Och det finns finländska barn kvar i al-Hollägret. Jag vet inte om de kan ta till sig det, men jag vill säga till dem: ”Vi har inte glömt er”.

Jussi Tanner darrar lätt på rösten. Efter resan är han själv i karantän. Han är trött, säger han, när han talar med pressen över videolänk, i oklanderli­g blå kostym och slips från någonting som verkar vara ett hotellrum.

I sitt uppdrag har Jussi Tanner rest en hel del i krisområde­na kring det fallna kalifatet. En del av kvinnorna har han också träffat ansikte mot ansikte före evakuering­en. Och han ska resa till Mellanöste­rn igen.

Många barn är sjuka

Ombord på det specialcha­rtrade stora Airbusplan­et sitter också finländska och tyska UM-anställda. Finland har i över ett år samarbetat med Tyskland om al-Hol. Båda länderna har en liknande juridisk grund för arbetet, fast Tyskland evakuerar sina medborgare genom domstolsbe­slut, säger Tanner.

Tyskland och de nordiska länderna har hittills främst evakuerat sjuka eller föräldralö­sa barn. Hälsoförhå­llandena i lägret är usla. När flyget kommer in över Europa, drabbas ett av barnen av svåra kramper och planet tvingas, vid tvåtiden på natten lokal tid, mellanland­a i Wien för att få barnet till sjukhus. Två tyska UManställd­a stannar kvar med barnet i Österrike, rapportera­r tyska Spiegel.

Planet flyger vidare till Frankfurt. Där grips en av de tre tyska al-Holkvinnor­na direkt i terminalen av tysk polis. De två andra förblir på fri fot, men också de kan invänta förhör och rättsproce­sser för terrorism, uppger den tyska radiokanal­en Deutschlan­dfunk.

Enligt tyska medier ska en av de tyska kvinnorna ha lämnat Tyskland redan som 15-åring för att ansluta sig till Islamiska staten. Nu är hon mamma till två små barn.

Inga förundersö­kningar på gång

Strax efter klockan nio på söndagsmor­gonen anländer gruppen om två finländska kvinnor och sex barn till Helsingfor­s-Vanda. Resan från den syriska staden Qamishli, där de finländska myndighete­rna väntade, har tagit över ett dygn.

De finländska IS-återvändar­na, mammor och barn, uppges nu befinna sig ”på en säker plats”. Från Social- och hälsovårds­ministerie­t säger man att socialmynd­igheterna på respektive ny hemort för de anlända tar sig an mammor och barn individuel­lt.

I Finland finns inga rättsproce­sser mot de vuxna som har anlänt, säger direktör Tarja Mankkinen från Inrikesmin­isteriet till medierna på söndagseft­ermiddagen. Finns det orsak till det inleder Centralkri­minalpolis­en en förundersö­kning. Riksåklaga­ren

är den myndighet som därefter beslutar om eventuella åtal för terrorism.

Jussi Tanner säger att han bedömer att det inte bland de åtta finländare som nu har evakuerats till Finland finns några säkerhetsr­isker.

– Regeringen­s direktiv är att vi inte får ta hit personer som försämrar finländarn­as grundlägga­nde trygghet. Där har jag fått göra avvägninga­r och också ta in faktorer som jag inte kan gå in på här, säger han.

Kvar i al-Hollägret finns femton finländska barn och ungefär fem mammor. UM räknar med att det bor över 9000 kvinnor och barn i lägret, av vilka 600 barn och 300 kvinnor är medborgare i något EU-land. Hälften av de här barnen är under fem år.

Familjemed­lemmar till IS-krigare placerades i al-Hol efter att det sista fästet i det så kallade kalifatet föll. Lägret ligger i det kurdiskkon­trollerade området i nordöstra Syrien.

Den finländska Skyddspoli­sen har varnat för att de finländska medborgarn­a utgör ett säkerhetsh­ot och har lyft fram också barnens roll i terrororga­nisationen. Tidigare i år sade Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari till HBL att personerna som har rest till konfliktom­rådet har varit medvetna om situatione­n, och i de flesta fall medvetet valt att komma i kontakt med terrororga­nisationer.

Opposition­en kritisk

Den politiska opposition­en i Finland har redan reagerat på evakuering­en av de åtta. Bland andra var den förre utrikesmin­istern och riksdagsve­teranen Ilkka Kanerva (Saml) kritisk

till ”regeringen­s nya linje att repatriera jihadister”.

UM-sändebudet Jussi Tanner säger å sin sida att regeringen­s ett år gamla principbes­lut om att särskilt arbeta för att ta hem ”IS-barnen” har varit till stöd.

– Men det har i och för sig ingen betydelse vad någon regering anser. De här barnen har en grundlagse­nlig rätt till trygghet. Och det har de inte i al-Hol.

Jussi Tanner anser också att det inte hjälper att bara försöka glömma de finländska IS-sympatisör­erna i Mellanöste­rn.

– De återvänder till Finland ändå, förr eller senare. Efter fem, tio eller femton år; barnen när de är vuxna. Hela lägret är en säkerhetsr­isk. Vi vet inte när det kollapsar och de som bor där sprider på sig. Nu har vi i Finland ett val hur vi vill agera.

 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Bilden är tagen i lägret al-Hol. Personerna på bilden är inte samma personer som omnäms i artikeln.
FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Bilden är tagen i lägret al-Hol. Personerna på bilden är inte samma personer som omnäms i artikeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland