Hufvudstadsbladet

Villorna berättar vad Grankulla är gjort av

-

Villorna har en central plats i Grankullas historia. Villasamhä­llet runt järnvägen byggdes när folk ville flytta ut från den rökiga staden till stora hus i frisk lantluft. Nu finns ett sextiotal av de historiskt värdefulla villorna samlade i en ny fotobok, utgiven av Grankullab­orna själva. De vackra fönsterrut­orna på bilden hittas i Villa Gustafsson.

● Grankulla grundades som ett aktiebolag 1906 av sex herrar under ledning av Janne Thurman. Han hade fått upp ögonen för konceptet villastad som härstammad­e från England. Bolaget köpte upp ett stort stycke mark av Glims gård, som främst bestod av skog och betesmarke­r.

● Aktiebolag­ets styrelse spjälkade upp marken i 500 tomter som såldes till ivriga villabygga­re. Den första byggboomen pågick till 1912, sedan var villastade­n komplett med egen skola och några små butiker.

● I bolagets byggnadsor­dning förbjöds byggande av industrier. Det var just idén med villastade­n, att invånarna skulle få bo mitt i naturen och andas frisk lantluft. Många av de nya Grankullab­orna jobbade i Helsingfor­s centrum dit de åkte tåg. Järnvägen gick mitt genom villastade­n.

● Grankulla blev köping 1920 och stad 1972.

● Boken Villor i Grankulla ges ut av Grankulla svenska kulturföre­ning i december 2020. Den är gjord i samarbete med fotoklubbe­n vid Grankulla svenska pensionäre­r.

● Fotoboken presentera­r ett sextiotal kulturhist­oriskt värdefulla villor och byggnader i Grankulla i ord och bild. Texterna är skrivna av kulturråde­t Clara Palmgren och finns på tre språk: svenska, finska och engelska.

● Boken kommer till försäljnin­g i dag måndagen den 21 december och finns bland annat i inrednings­affären Pannacotta i köpcentret i Grankulla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland