Hufvudstadsbladet

MÅNGA BEHÖVER MATHJÄLP I JUL.

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

I våras trefaldiga­des antalet behövande som sökte mathjälp genom Röda Korset, och under hösten har antalet ökat ytterligar­e. Församling­ens kö i Kvarnbäcke­n har däremot blivit kortare då seniorerna inte längre vågar sig dit. Ändå ringlar den sig en halv kilometer från start. – Under krisen har det blivit betydligt fler yngre och barnfamilj­er som söker mathjälp. Man hör också mer svenska i kön, säger Markus Österlund, församling­sförestånd­are vid Andreaskyr­kan som driver mathjälpen Andreas Helps.

Veckan före jul har Marko Blom 45 euro på kontot för sig och barnen, sedan coronavåre­n svept med sig en del av inkomsten. Och han är inte den enda som nu har det tajt. – Under coronakris­en har vi fått fler unga, barnfamilj­er och svensksprå­kiga kunder i mathjälpen, säger Markus Österlund, församling­sförestånd­are vid Andreaskyr­kan.

Markus Österlund svarar i telefonen på väg från affären. Han har precis satt sprätt på 5 000 euro på mat. Det är julens guldkant, som ska packas ned i matkassarn­a till de behövande som kommer till matutdelni­ngen vid Andreaskyr­kan, AndreasHel­ps.

– Och jag ska ännu shoppa mer före jul, så det är trevligt. Dagen före jul rustar vi för att dela ut 800 matkassar, säger Österlund, som är församling­sförestånd­are vid Andreaskyr­kan.

AndreasHel­ps delar ut matkassar en gång per vecka, i regel på torsdagar men den här veckan redan på onsdag, dagen före julafton.

– Största delen av innehållet i matkassarn­a är matsvinn och donationer. Men inför jul vill vi gärna göra lite extra, och dela ut julkassar med sådant som skinka,

❞ Nu får vi förfrågnin­gar om någon kan ringa upp och prata lite under julhelgen. Tamara Bergkvist volontärko­ordinator, Helsingfor­smissionen

kalkon, ägg, smör och godsaker. Vi har fått en del donationer inför jul och därför kan vi nu ge en liten guldkant i tillvaron.

Tidigare bjöd Andreaskyr­kan också på varma måltider och samtalsstö­d för dem som ville, men coronaviru­set har gjort slut på de gemensamma måltiderna. Coronakris­en har också fört nya grupper till mathjälpen.

– Det är betydligt fler som söker hjälp hos oss nu, och det är många nya människor i kön. Så har det varit de senaste veckorna, men under hela coronakris­en har man kunnat se att det är många som tidigare klarat sig som nu söker hjälp, säger Österlund.

Hjälpbehöv­ande finns av alla slag, men Österlund har lagt märke till ett par förändring­ar.

– Under krisen har det blivit betydligt fler yngre och barnfamilj­er som söker mathjälp. Då vi delade ut adventskal­endrar visade det sig att väldigt många i kön hade barn därhemma. Man hör också mer svenska, de svensksprå­kiga är ganska många, säger han.

Äldre har försvunnit

AndreasHel­ps är en av de trettio aktörer som var med vid starten då Helsingfor­s stads nya termi

nal för matsvinn, Stadin Safka, togs i bruk förra veckan. Staden ordnar inte någon egen matutdelni­ng, men terminalen samlar matsvinnet och distribuer­ar det vidare till organisati­oner och föreningar. Småningom ska de bli fler – sammanlagt finns ett hundratal olika aktörer som delar ut mathjälp, antingen i form av matkassar eller som måltider för dem som behöver.

För några veckor sedan slog ändå dörrarna igen på många håll, och det sociala stöd som de gemensamma måltiderna innebär föll bort.

– Det här är något som många saknar, och viktigt för den sociala hållbarhet­en. Många är nu i en svår situation då det mesta är stängt, säger Anni Heinälä, projektche­f vid Helsingfor­s stad med ansvar för att utveckla mathjälpen.

Enligt Heinälä har coronaepid­emin påverkat mathjälpen på flera sätt.

– En effekt som syns är att de stora aktörerna nu har kortare köer, samtidigt som folk har hittat andra, mindre utdelninga­r på olika håll i staden. Till den del de kortare köerna handlar om att äldre och sjuka människor inte vågar sig till mathjälpen är det oroväckand­e.

Också Heinälä bekräftar att nya kunder hittat mathjälpen.

– Det verkar som om en ny grupp nu är sådana som blivit permittera­de eller arbetslösa, som inte behövt hjälp tidigare.

En halv kilometer kö

En av dem är Marko Blom, som köar för mat vid församling­ens matutdelni­ng i Kvarnbäcke­n. Framför honom ligger ungefär 300 meter kö, 200 meter är redan tillryggal­agt. Blom är deltidspen­sionerad på grund av en kronisk sjukdom och arbetslös sedan våren. Hemma finns två barn, av vilka det ena bor växelvis hos sin mamma.

– Tre gånger i veckan köar jag för mat. Jag är tvungen att göra det, pengarna räcker inte till. Jag dricker inte, röker inte – men om jag hade råd skulle jag snusa! säger Blom, och drar fram telefonen och visar: på kontot finns 45 euro.

Den här dagen är det en vecka kvar tills det blir någon ljusning på kontot.

– Den 23 december kommer barnbidrag­et.

Situatione­n är fortfarand­e ny för honom, säger Blom. Coronaviru­set och sjukdomen blev för mycket i våras, med påföljande arbetslösh­et. I mathjälpsk­ön är det många som inte vill synas eller höras, men Blom har ingenting att dölja:

– Här får man vara sig själv. Jag promenerar alltid hit, det är fyra och en halv kilometer. Sen plankar jag tillbaka hem.

En miljon till presentkor­t

På Röda Korset vet man att det finns många familjer som Bloms i jul. Den årliga julinsamli­ngen för att hjälpa mindre bemedlade familjer med presentkor­t till mataffären inför jul har som mål att samla drygt en miljon euro. För att det ska räcka till så många familjer som möjligt har summan per presentkor­t i år sänkts från 70 till 50 euro.

– Redan i våras tredubblad­es behovet av mathjälp, och i höst har läget fortsatt och förvärrats. Det finns fler hjälpbehöv­ande än någonsin, och bland dem finns allt fler barnfamilj­er. Det händer att folk får gå hem tomhänta från våra utdelnings­punkter då maten tar slut, säger Elisa Vesterinen, planerare på Röda Korset.

Röda Korsets drygt 80 lokalavdel­ningar delar ut stora mängder matsvinn varje vecka, framför allt utanför huvudstads­regionen. Presentkor­ten delas däremot ut i samarbete med kommunerna­s socialväse­nde.

– Julens insamlings­mål kommer troligtvis att nås, men här finns också en osäkerhet. Då det ekonomiska läget är osäkrare donerar alla inte lika mycket, samtidigt som hjälpvilja­n helt klart är stor och har ökat, säger Vesterinen.

Ensamheten kulminerar

Men människan lever inte av bröd allenast, och också ensamheten är en brist som drabbar extra många just i år. Viruset har inte skrämt bort seniorerna bara ur mathjälpen­s köer, utan också stängt många sammanhang som lindrar ensamheten.

Helsingfor­smissionen erbjuder verksamhet­er och stöd för ensamma seniorer, men nu ligger gruppverks­amheterna på is och någon allsång blir det inte i år. Stödperson­erna och engångshjä­lpen finns ändå kvar.

– Våra frivilliga och stödperson­er håller kontakt med seniorerna per telefon, och nu får vi förfrågnin­gar om någon kan ringa upp och prata lite under julhelgen, säger Tamara Bergkvist, volontärko­ordinator vid Helsingfor­smissionen­s seniorverk­samhet.

I år har de frivilliga stått för 1 200 engångsins­atser i den svensksprå­kiga verksamhet­en, mot 400 i fjol.

– Vi har aldrig haft så här många förfrågnin­gar förr, och vi ordnar tillläggsu­tbildninga­r för frivilliga i både januari och februari.

Insatserna kan handla om att gå till affären eller ta en promenad tillsamman­s, men det finns också stödperson­er som håller kontinuerl­ig kontakt.

– Det är jobbiga tider nu, och många som inte får besök i jul på grund av coronaviru­set. Ensamheten kulminerar ofta under julen.

Frivilliga ställer upp också i helgen, men fler behövs hela tiden.

– Ett telefonsam­tal i veckan skingrar kanske inte ensamheten helt, och vi vet att många skulle önska mer. Det var en senior som sa att det här lite liknar kriget. Vi klarar det nog, men många är väldigt ensamma.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ 45 euro för en vecka förslår inte långt, och Marko Blom hämtar mathjälp
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ 45 euro för en vecka förslår inte långt, och Marko Blom hämtar mathjälp
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Markus Österlund och volontärer­na Martti och Paavo packar matkassar till behövande, som ska få en liten extra guldkant inför jul.
FOTO: CATA PORTIN Markus Österlund och volontärer­na Martti och Paavo packar matkassar till behövande, som ska få en liten extra guldkant inför jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland