Hufvudstadsbladet

Finland överväger resestopp för Storbritan­nien efter ny smitta

En rad länder stoppar flygresor till och från Storbritan­nien där en mer smittsam virusmutat­ion breder ut sig. Också Finland överväger samma åtgärd, rapportera­r Yle. EU-länderna kommer att diskutera vad som bör göras vid ett extrainsat­t möte.

- HBL-TT-AFP

Nederlände­rna, Belgien, Italien, Tyskland, Österrike, Bulgarien, Irland och Sverige har under söndagen beslutat att stoppa resor till och från Storbritan­nien, med anledning av smittsprid­ningen där. Frankrike tycks också vara på väg, och också Finland överväger ett flygstopp till Storbritan­nien, rapportera­r Yle.

Pekka Tulokas, beredskaps­chef vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, säger att ett flygförbud kan införas med kort varsel om det gäller.

– Senast i dag (på söndagen) har vi varit i kontakt med Institutet för hälsa och välfärd i frågan. För ögonblicke­t ser Finland inte ett behov av att vidta omedelbara åtgärder, sade Tulokas till Yle.

En regeringsk­älla i Tyskland säger till AFP att alla 27 länder inom EU kan komma att stoppa flygresor till Storbritan­nien och i praktiken sätta landet i ett slags karantän i sitt närområde.

Medlemslän­derna kallades till en extrainsat­t videokonfe­rens på söndagskvä­llen, rapportera­r den danska nyhetsbyrå­n Ritzau med hänvisning till den permanente rådsordför­anden Charles Michels stab. Där kan det fattas beslut om gemensamma restriktio­ner.

Den nya varianten av viruset uppges sprida sig 70 procent snabbare än andra varianter. De brittiska myndighete­rna har gjort vad de kunnat för att stoppa den, men vid det här laget är läget utom kontroll, enligt den brittiske hälsominis­tern Matt Hancock.

Och det är ”dödligt allvar”, säger Hancock till Sky News :

– Det kommer att bli väldigt svårt att hålla det under kontroll innan vaccinet har rullats ut. Det är situatione­n vi står inför de kommande månaderna.

På lördagen gjorde premiärmin­ister Boris Johnson klart att det inte blir någon vanlig jul i landet, då stränga smittskydd­såtgärder i stället trappas upp ytterligar­e.

Flera danska fall

EU:s smittskydd­smyndighet ECDC säger att en ”pågående spridning av denna variant utanför Storbritan­nien inte kan uteslutas”. Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) har uppmanat alla sina medlemssta­ter i Europa att utvidga sina åtgärder.

I Danmark har man hittat åtminstone nio fall där människor bär på denna virusvaria­nt, enligt Ritzau.

Minst ett fall har upptäckts i en fallstudie i Nederlände­rna, samt minst ett i Belgien. Minst ett fall har upptäckts också i Australien, enligt WHO.

Tidigare i veckan meddelade regeringen i Sydafrika att en variant av coronaviru­set börjat spridas även där. Det är oklart om det är en samma variant som i Storbritan­nien eller en annan, men Tyskland har valt att stoppa flygresor även dit.

EES-landet Norge har också infört tillfällig­a karantänsr­egler för människor som reser dit från Storbritan­nien. Israel har stoppat flygen till Storbritan­nien och Danmark.

Ännu finns inga bekräftade fall av den nya mutationen i Finland eller Sverige.

Liten julbubbla

I Storbritan­nien hade Boris Johnsons regering lovat att ge befolkning­en lite respit över julen, med några dagars ”julbubbla” då färre regler skulle gälla. Det ställs in nästan helt och hållet och stränga smittskydd­såtgärder blir i stället ännu strängare.

Den trestegssk­ala som införts för att gradera smittskydd­såtgärdern­a har fått ett nytt fjärde steg med strikta regler som gäller i London och delar av sydöstra England. Människor där förväntas hålla sig i sina egna hushåll i möjligaste mån och inte träffa andra människor. Alla bör bete sig som om de hade viruset, enligt hälsominis­tern.

I vissa mindre drabbade delar av landet kommer det att tillåtas en liten ”bubbla” på juldagen. Endast i Nordirland kommer det att lättas på reglerna hela julhelgen som tidigare tänkt.

Innan denna helg är över ska omkring en halv miljon britter ha blivit vaccinerad­e, enligt myndighete­rnas målsättnin­g.

Mutation vanligt

Virusmutat­ionen som sprids i Storbritan­nien upptäcktes för första gången i september. Det finns inga tecken på att den orsakar mer allvarliga sjukdomsfa­ll än andra varianter och det är normalt att virus muterar i en mängd olika varianter med tiden.

Brittiska myndighete­r finner dock att varianten sprids mycket snabbare för närvarande och WHO ser också preliminär­a tecken på det. Den kan eventuellt också vara svårare att upptäcka i tester.

De vaccin som finns tycks oavsett fungera lika bra mot mutationen som mot de tidigare variantern­a, enligt de rön som finns hittills.

 ?? FOTO: STEVE PARSONS/TT-AP ?? Flera europeiska länder stoppar flygningar till och från Storbritan­nien efter att en ny smittsamma­re virusvaria­nt upptäckts i landet.
FOTO: STEVE PARSONS/TT-AP Flera europeiska länder stoppar flygningar till och från Storbritan­nien efter att en ny smittsamma­re virusvaria­nt upptäckts i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland