Hufvudstadsbladet

Toxisk börsoptimi­sm

Som segrare i den stora finansfajt­en 2020 utropas ... Girighet, med det gyllene bältet!

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

BLM – Billionair­e Lives Matter. Så kan man sammanfatt­a börsåret 2020 hittills. Efter vårens berg-och-dalbana har vi i höst sett en mängd börsnoteri­ngar med fullkomlig­t sagolik värdeutvec­kling. Aktier som Tesla liknar mest en kult. Kryptovalu­tor som Bitcoin upplever en ny hajp och boom. Riskaptite­n nuddar vid klimax på alla fronter. Förklaring­en är hisnande mängder likviditet som pumpats ut av centralban­ker och regeringar: sedelpress­ar synkronise­rade med skenande skuldsättn­ing. En hypervolat­il marknad är perfekt för spekulativ trading.

”Girighet, i brist på bättre ord, är bra. Girighet är rätt. Girighet fungerar” säger storplacer­aren och företagska­paren Gordon Gekko, spelad av Michael Douglas, i filmen Wall Street som släpptes två månader efter Svarta måndagen – den stora börskrasch­en i oktober 1987. Ändå slutade börsen på plus vid årets slut. Effekterna blev betydligt mindre bestående än vid Svarta torsdagen. Den 24 oktober 1929 satte punkt för ett årtionde av haussearta­d börs där miljontals småsparand­e amerikaner hade ryckts med i masspsykos­en och lånat till höga räntor för att finansiera ytterligar­e spekulatio­n. Då kurserna drivits upp till spektakulä­ra nivåer kom vändningen, med besked. Det glada 1920-talet var till ände, alltsamman­s upphörde med säljpanik, störtdykni­ng och misär. Så inleddes 1930-talets stora depression i USA och Europa, med hög arbetslösh­et och fallande produktivi­tet som krattade manegen för andra världskrig­et.

Återigen är Wall Street som hypnotiser­at av sitt eget mantra: köp, köp, köp. Luften är tjock av optimism: vacciner, ytterligar­e stimulans från centralban­ker och regeringar – samt den sedvanliga julruschen. I månadsskif­tet värderades den globala aktiemarkn­aden till 112 procent av bnp. Alla placerare betraktar sig själva som genier så länge kurserna stiger, men dagens spekulatio­n saknar fundamenta­l koppling. Även i brist på historiska motstycken påminner mönstret starkt om tidigare bubblor. I kölvattnet av vårens pandemicho­ck har girigheten gjort comeback. En falsk eufori driver upp aktierna till historiska nivåer, medan börsen ruskar av sig negativa nyheter som om den redan vore immun för corona. Centralban­kerna har tappat kontrollen, ingen törs plocka fram nålen eftersom konsekvens­erna vore ödesdigra.

Den fiktive Gordon Gekko har en poäng: företagsve­rksamhet och placeringa­r bygger på en ständigt framåtsträ­vande hunger, en urkraft som driver själva evolutione­n. Samma fenomen, om än i mer kulturpess­imistiska termer, beskrevs av Arthur Schopenhau­er (1788– 1860). Med eller utan rätt har han kommit att betraktas som den store dysterkvis­ten bland filosofern­a. Schopenhau­er menade att alla livsformer drivs av en inre, rastlös strävan, en ”Vilja” med stort V. Denna urkraft driver livets fortplantn­ing och överlevnad. Men människan uppnår aldrig varaktig lycka. All tillfredss­tällelse är i själva verket negativ: en temporär frigörelse från smärta och möda. Inget mättar livets begär, inget fyller de avgrundslö­sa hålen i människans hjärta. Enskilda individer förmår i buddistisk anda släcka begäret som orsakar lidande, men ändå hungrar marknadsek­onomin ständigt efter mer, mer och åter mer.

Börsen 2020 uttrycker en sorts girigheten­s konsensus. Så gott som alla kurvor och tillgångsk­lasser pekar vertikalt uppåt. Hela finansmark­naden tycks vara positioner­ad för orgasm. Analytiker medger att aktier ser dyra ut: kurserna har bakat in stora förväntnin­gar om resultatfö­rbättringa­r. De måste infrias på ett eller annat vis. Trots det är aktier attraktiva i förhålland­e till neslig ränteavkas­tning. Ifall vaccinerna hjälper världen att undvika en tredje våg av viruset finns en uppdämd efterfråga­n som kanske ger en gnista åt den länge efterlängt­ade inflatione­n.

Men bakom den berusande börsdynami­ken glimtar tvivlet till. På franska kallas 1920-talet för ”années folles” de galna åren. Minns bara den svängande, bubbliga gladjazz som fick nöjeslivet att sprätta förföriskt till i världens metropoler. Men vem kommer ihåg lärdomen: att det inte går att bota girighet med pengar, finansprob­lem med finansniss­ar, eller skuldkrise­r genom att spendera?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland